De laatste matchwinner voor FC Utrecht in De Kuip: 'Foto van in mijn gang hangen'

Utrecht - Het is alweer bijna tien jaar geleden dat FC Utrecht op bezoek bij Feyenoord er met de 3 punten vandoor wist te gaan. In augustus 2014 kroonde de 19-jarige Rodney Antwi zich tot matchwinner in De Kuip. Het is voor de voormalig aanvaller van FC Utrecht een moment dat hij voor altijd zal koesteren.

Feyenoord - FC Utrecht is zondag live te volgen via de stream van RTV Utrecht met commentaar van René van den Berg en Bert Kous, de analyse is van Robbie Alflen. De aftrap is om 14.30 uur, de stream begint om 14.00 uur.

Antwi speelde in totaal vijf duels voor de hoofdmacht van FC Utrecht. Daarin wist hij eenmaal te scoren. Uit bij Feyenoord. "Als je dan scoort, dan maar tegen zo'n grote club", spreekt Antwi vanuit Malta.
Echt niet normaal, een jongensdroom
Rodney Antwi
"Het is voor mij een hele memorabele dag. Ik zat voor de tweede keer bij de selectie van het eerste", vertelt Antwi. "Dat was überhaupt al speciaal omdat ik als enige speler van Jong FC Utrecht voetbalde zonder contract."
In de tweede helft liet hoofdtrainer Robbie Alflen Antwi bij een 1-1 stand invallen. "In een volle Kuip, geweldig", blikt de aanvaller terug. "De trainer zei tegen mij dat ik er van moest gaan genieten. Hij liet mij m'n ding doen en gaf mij niet allemaal instructies mee. Dat is wel lekker voor een jongen van 19 jaar."
Dat leidde uiteindelijk tot de winnende 2-1. Na een splijtende pass van Tommy Oar was Antwi te snel voor de Rotterdamse defensie. Hij schoot met nog een kwartier te spelen de 2-1 achter doelman Mulder. "Tijdens mijn sprint voelde het niet anders dan andere wedstrijden. Maar toen die bal er in vloog kwam alles wel even naar boven. Mijn eerste doelpunt in de eredivisie, voor FC Utrecht, tegen Feyenoord en ook nog eens in De Kuip. Een geweldig moment."
"Volgens mij rende ik na de goal het hele veld over", lacht Antwi. "Het stadion was helemaal stil. Echt niet normaal. Het is een jongensdroom."
Het radiocommentaar van de 2-1 van Antwi in Namen & Rugnummers

Terugdenken aan dat moment

Iedereen die bij Antwi op bezoek komt wordt aan zijn moment of fame herinnerd. "Ik heb een foto van de wedstrijd in mijn gang hangen. Dan weten ze bij wie ze binnen komen", lacht hij. "Ik ben er trots op."
Minimaal één keer per jaar, in augustus is het alweer tien jaar geleden, ziet Antwi de goal sowieso voorbij komen. "Mijn telefoon geeft in augustus altijd een terugblik met hoogtepunten uit die maand. Daar zit die goal altijd bij", lacht hij. We schotelen Antwi het radiocommentaar voor van zijn goal. "Heel mooi. Echt leuk om terug te horen."
Antwi is nog altijd de voetballer die FC Utrecht voor het laatst de winst heeft bezorgd bij Feyenoord . "Oh ja. Dat is inderdaad ook zo", realiseert hij zich. "Het is natuurlijk mooi om dat achter mijn naam te hebben staan. Maar het is nog veel mooier voor FC Utrecht als zondag van Feyenoord weten te winnen. Ik hoop dat het 1-2 wordt, maar ik denk toch 2-1."

Avonturier

Antwi voetbalt op dit moment in Malta bij FC Hibernians. "Ik ben net teruggekomen van een schouderblessure", vertelt de voetballer. "We willen zo hoog mogelijk eindigen en Europees voetbal halen." Op dit moment staat Hibernians vijfde met 9 punten achterstand op de derde plek die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Conference League.
"Het voetbal hier is wel heel anders. In Nederland is er echt een voetbalcultuur. Het voetbal leeft hier minder", aldus Antwi die nog altijd de snelheid heeft die hij ook tegen Feyenoord liet zien. "Er liggen genoeg ruimtes waar ik gebruik van kan maken."
Ooit wil Antwi, die ook voetbalde in Oekraïne, Bulgarije, Egypte en Noorwegen, zich nog op de Nederlandse velden laten zien. "Over een paar jaar zal ik daar wel willen eindigen. Voor nu wil ik nog op avontuur. Ik heb nog geen kinderen dus ik kan nog lekker rondreizen en overal cultuur snuiven", vertelt Antwi. "Het is een mooi leven."