Mark van der Maarel zet na dit seizoen punt achter loopbaan: 'Ik koester wat ik heb bereikt'

© FC Utrecht
Utrecht - Mark van der Maarel is bezig aan zijn laatste seizoen als profvoetballer. De 34-jarige verdediger, die 388 wedstrijden in de hoofdmacht van FC Utrecht speelde, maakt dat bekend op de site van de club.
Van der Maarel debuteerde op 20 september 2009, als invaller in het duel tegen ADO Den Haag. Drie dagen later stond hij tegen FC Groningen voor het eerst in de basis. In vijftien jaar speelde Van der Maarel zich in de top drie van spelers met de meeste duels voor FC Utrecht. Hij passeerde zelfs Jan Willem van Ede en staat vlak achter Jean Paul de Jong.
Van der Maarel praat hij uitgebreid over zijn beslissing op RTV Utrecht in Een Berg Sport. Hij erkent dat het aftellen nu echt is begonnen. "Ik zou willen zeggen van niet, maar ja het is nu echt zo", Van der Maarel heeft lang over de beslissing nagedacht. "Van de zomer hebben we gesprekken gevoerd en samen besloten nog een jaar door te gaan. Ik heb toen met mezelf de afspraak gemaakt een half jaar te kijken hoe het gaat. Hoe goed gaat het? Hoe fit ben ik? Wat kan ik nog te weeg brengen? Ik ben tot de conclusie gekomen dat anderen al besloten hebben dat dit aan de hand is", lacht Van der Maarel met enige zelfspot.
Mark van der Maarel praat in Een Berg Sport over zijn beslissing om te stoppen
Het breekpunt was de wedstrijd tegen FC Volendam. "Dat is misschien wat zwart-wit, maar gevoelsmatig wel zo. We wonnen die wedstrijd dik en toen kwam ik er ook niet in." Van der Maarel merkt ook dat het lichaam op begint te geven. "Het gaat moeizamer al wil je dat niet toegeven. Vorig jaar heb ik een momentje met mijn knie gehad. Ik moest er altijd al veel voor doen, maar nu helemaal. Het wordt allemaal wat minder. En ik moest het juist van mijn reactie en agressie hebben."

Vechter

"Je begon ook bij iedere trainer op de bank", haakt Robby Alflen in. Ook hij speelde als trainer een belangrijke rol in de loopbaan van Van der Maarel. "En elke keer weer heb je je teruggevonden. Dat je nu de beslissing neemt en niet meer terugvecht. Ik weet dat je je best nog wel doet, maar écht terugvechten. Er is in je hoofd iets anders gaan werken. Dat zegt ook gewoon dat je klaar bent."
Van der Maarel moest zich bij zo'n beetje elke trainer bewijzen, maar speelde zich altijd weer in de basis. Ook de fans droegen hem aanvankelijk niet bepaald op handen. Dat veranderde in de laatste jaren, toen zijn loyaliteit en doorzettingsvermogen hem razend populair maakte. Het leverde hem in 2018 de David di Tommaso-trofee op. In de jaren erna werd hij ook nog twee keer derde.
"Je merkt dat je ouder wordt. Zowel fysiek als mentaal", aldus Van der Maarel. Hij heeft mooie hoogtepunten meegemaakt met meerdere keren Europees voetbal en het winnen van de David di Tommaso-trofee. "Dat was een persoonlijke overwinning. De helft zag me graag en de andere helft niet. Ik kom van ver. Dat het dat eindigt in een prijs. Dat was een persoonlijk hoogtepunt."

Spelers met de meeste duels voor FC Utrecht

1 Leo van Veen (410)
2 Jean Paul de Jong (404)
3 Mark van der Maarel (388)
4 Jan Willem van Ede (340)
5 Marco Cabo (271)
6 Willem Janssen (258)
7 Wim Flight (253)
8 Ton de Kruik (250)
9 Alje Schut (233)
10 Herman Verrips (223)

(bron: Transfermarkt.nl)

Gewoon Mark van der Maarel

RTV Utrecht maakte vorig jaar in samenwerking met ESPN een documentaire over Mark van der Maarel: "Gewoon Mark van der Maarel". Die kun je hier bekijken.
De documentaire Gewoon Mark van der Maarel
Van der Maarel doet ook zijn toekomstplannen uit de doeken. Hij gaat plaatsnemen in de kantoren van FC Utrecht. "Dat traject is nu al aan de achterkant begonnen", vertelt Van der Maarel. "Ik ben heel blij hoe de club mij ziet en hoe ze het vertrouwen hebben uitgesproken om samen met elkaar te ontdekken wat er uitkomt en dat zal meer de beleidsmatige kant zijn. Dat zijn we nu aan het vormgeven en dat geeft ook wel heel veel energie. De club is ambitieus en er is nog zoveel meer mogelijk, daar wil ik heel graag aan meehelpen. Hoe de club met mij omgaat nu maakt het ook wel makkelijker om te stoppen.

Mark van der Maarel is vanmiddag te gast in het RTV Utrecht TV-programma Een Berg Sport