Van beveiliger in de Galgenwaard naar strijden om zijn derde wereldtitel, Utrechter Abena is er klaar voor

Donegi Abena bij zijn winst in november
Donegi Abena bij zijn winst in november © Said el Badaoui
Utrecht - Ooit was Donegi Abena beveiliger in Stadion Galgenwaard, komende zaterdag vecht hij in een ander stadion om de wereldtitel lichtzwaargewicht. De Utrechter zegt er helemaal klaar voor te zijn om in de Gelredome de gouden riem voor de derde keer omgehangen te krijgen.
Abena traint bij SB Gym in Utrecht. Zijn trainer is Utrechter Said el Badaoui. Samen met hem en een hoop andere vechtsporters van de sportschool trainden ze de afgelopen weken in Thailand. "Daardoor zijn we klaar om zaterdag te beuken", zegt Abena overtuigend. "Alleen op de zondagen deden we helemaal niks. De rest van de dagen werkten we ons flink in het zweet met meerdere trainingen per dag."
Maar niet alleen vanwege het intensieve trainen in hogere temperaturen vond het kamp plaats in het verre Azië. "Het eten heeft daar een veel betere kwaliteit dan in Nederland. Het eten komt als het ware zo uit de natuur waardoor er veel minder toegevoegde stoffen in zitten. Het is veel puurder."
"Ik at daar gebakken rijst als energiebron en kip en omelet voor de eiwitten", legt Abena uit. Morgen is het gevecht waar hij al die tijd naar toe heeft gewerkt. "Nu in de laatste week probeer ik zoveel mogelijk rust te pakken. Ik moet wel op gewicht blijven, dus ik doe wel wat oefeningen op een lage hartslag zodat ik zweet en vet verbrand."

Utrechtse nostalgie

"Koud", geeft Abena lachend als antwoord op de vraag welk gevoel hij krijgt na thuiskomt in Utrecht van een trainingskamp in Thailand. "Maar ik vind het echt een topstad met een mooie binnenstad. Maar het meeste ben ik toch wel in mijn sportschool te vinden."
"Ik vind het wel jammer dat er de laatste jaren zoveel verbouwd is. Ik mis de nostalgie", doelt Abena onder andere op Hoog Catharijne. "Vroeger kwam ik daar altijd met vrienden. Daar haalden we dolletjes uit met elkaar en gingen we eten in de patatstraat. Ook die oude bushaltes, echt nostalgie. Dat soort oude plekken doen mij denken aan Utrecht. Het is jammer dat die dingen zijn verdwenen. Maar het is echt nog steeds mijn stadje."
Niet alleen daarom traint Abena in Utrecht bij El Badoaui. "Hij is heel belangrijk voor mij. Onze band is heel sterk. Ik moet hem tijdens een wedstrijd blind kunnen vertrouwen op zijn kennis en dat doe ik ook", aldus de kickbokser. "Alles wat hij roept in een wedstrijd neem ik in mij op. Soms plant hij een zaadje waar ik later gebruik van kan maken."

Verleden bij FC Utrecht

Abena leeft voor het kickboksen. Hij voetbalde op een blauwe maandag voor FC Driebergen. Maar hij heeft ook een verleden bij FC Utrecht. "Als beveiliger", vertelt hij. "Maar dat vond ik niet zo leuk. Het was koud, ik kreeg allemaal bier over mij heen en mensen waren alleen maar aan het schreeuwen."
Wel heeft Abena alle hoeken van het veld gezien. Letterlijk wel te verstaan. "Ik stond vaak op de Bunnikside, maar ook op de andere tribunes. Het was uiteindelijk niet mijn ding en ben mij helemaal op het vechten gaan richten."

Geen zenuwen

Abena, die opgroeide in Driebergen, zegt heel ontspannen naar het gevecht van zaterdag toe te werken. "Ik heb geen zenuwen. Vroeger wel. Maar hoe meer gevechten, hoe minder spanning ik heb."
Het gevecht vindt plaats in een bomvolle Gelredome in Arnhem. "Ook bij mijn opkomst ben ik heel ontspannen. Dan wil ik echt van het moment genieten. Het is iets waar je vele jaren naar toe werkt. Dan moet je ook echt genieten."
De 26-jarige Abena, die vecht onder de Surinaamse vlag, gaat het opnemen tegen de Marokkaan Tarik Khbabez. "Ik ga echt uit van mijn eigen kunnen. Ik heb denk ik twee gevechten van hem bekeken. Als ik mij daarop aanpas en hij past zich ook aan dan kan je in de war raken."
"We gaan gewoon vechten en we zien wel wat er gebeurt. Ik ga mijzelf geen extra druk op leggen", zegt de Utrechter over het verdedigen van zijn wereldtitel. "Ik heb daar eigenlijk nooit bij stilgestaan. Of ik hem nou verdedig of niet, ik wil gewoon winnen. Hij wil die titel afpakken dus dan moet hij hem komen halen."

Abena is niet de enige regiogenoot die meedoet aan het Glory-gala van komende zaterdag. Amersfoorter Tariq Osaro en Utrechter Nabil Khachab doen mee aan de zwaargewicht Grand Prix. Illias Hammouche uit Amersfoort komt in een middelzwaargewicht gevecht in actie.