Alflen analyseert FC Utrecht: 'We krijgen te maken met een nieuwe realiteit'

© RTV Utrecht
Utrecht - Robby Alflen gaat in zijn wekelijkse analyse in op de nieuwe uitdagingen waar FC Utrecht mee te maken krijgt nu het weer deel uitmaakt van het linker rijtje in de eredivisie. Heracles Almelo kwam naar de Galgenwaard om vooral niet te verliezen. De analist van Een Berg Sport laat zien hoe FC Utrecht omging met het anti-voetbal van de bezoekers. Een nieuwe realiteit waar het in de Galgenwaard vaker mee te maken zal krijgen nu het zo goed gaat.

Rob Alflen (7 mei 1968) speelde van 1985 tot en met 1991 voor FC Utrecht. Hij debuteerde al op 17-jarige leeftijd. Al snel ontgroeide de beloftevolle middenvelder de Galgenwaard. Hij ging spelen bij Ajax waar hij onder Louis van Gaal de UEFA Cup wist te winnen. De grote successen van de gouden generatie maakte de Utrechter door chronische blessures niet mee. Na een eerste periode als voetbalanalist bij RTV Utrecht ging hij het trainersvak in. Hij was van 2014 tot en met 2015 hoofdtrainer van FC Utrecht. Na een periode als assistent is Alflen nu terug op het oude nest bij Een Berg Sport en Namen & Rugnummers.

Anti-voetbal

Met de reeks van 15 wedstrijden zonder nederlaag in tact krijgt FC Utrecht volgens Alflen te maken met een nieuwe realiteit. "De clubs uit het rechter rijtje komen op bezoek en zakken nu in en hopen dat FC Utrecht een foutje gaat maken." Alflen laat een fragment zien waarin FC Utrecht een minuut lang kan rondspelen op de helft van het veld zonder dat Heracles wat doet. "We hebben het maar versneld afgespeeld, omdat het niet leuk is om naar te kijken. Maar je voelt dan al: dit kan een vervelende wedstrijd worden. FC Utrecht had geen topvorm - dat kan ook niet iedere week - maar het krijgt uiteindelijk toch een paar goede kansen."
Robby Alflen: 'FC Utrecht kan er rekening mee gaan houden dat clubs gaan inzakken'

Ontwikkeling

Maar die kansen, waar Alflen het over heeft, gaan er dan niet in. "Dan kan je de wedstrijd omdraaien en zorgen dat zij eruit moeten komen, maar dan gaan ze er niet in." Dat FC Utrecht dan toch weet te winnen vindt de oud-trainer van FC Utrecht uitermate knap. "Naarmate de wedstrijd volgt krijg je steeds meer te maken met een tegenstander die denkt: ons plan lukt. We gaan straks gewoon een punt mee naar huis nemen. Dat je dan toch ondanks een mindere wedstrijd de winst pakt zegt wat over de ontwikkeling die de ploeg doormaakt. Dit was een half jaar geleden niet gelukt."
Robby Alflen: 'Deze wedstrijd had FC Utrecht een half jaar geleden niet gewonnen'

Teambelang

Alflen heeft ook kritiek. Richting een speler dit keer. "En dat vind ik altijd een beetje lullig om te doen", als het gesprek over Niklas Vesterlund gaat. "Je speelt een moeilijke pot. Je brengt wissels. Dan wil je - als je voor staat - de zege over de streep trekken. Dan valt het me tegen wat de rechtsback doet. Het besef wat hij liet zien ging nergens over." Alflen laat een paar momenten zien waarbij acties van de Deen FC Utrecht bijna de wedstrijd kosten. "Je staat voor. Je speelt een mindere wedstrijd. En dan lijkt het alsof hij wil laten zien wat hij aanvallend allemaal kan. Terwijl je gewoon in het belang van het team de voorsprong moet koesteren."
Robby Alflen: 'Je moet geen invallers hebben die zichzelf willen laten zien'

Een Berg Sport

De hamvraag in Een Berg Sport is: wie staat er zondag tegen Ajax in het doel van FC Utrecht. Vasilis Barkas is weer fit, maar Mattijs Branderhorst keept de pannen van het dak de laatste weken. Wie beter dan Branderhorst zelf kan die vraag het beste beantwoorden (als hij dat mag). Om Branderhorst van adviezen te voorzien is de Europees kampioen van 1988, Hans van Breukelen, aangeschoven. De uitzending van vrijdag 1 maart is hier te kijken.

RTV Utrecht doet liveverslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg, Bert Kous en de analyse van Rob Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe. Na de wedstrijd wordt er in de podcast Namen & Rugnummers Match Talk uitgebreid teruggeblikt.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan?

In de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.