De mooiste Ajax - FC Utrecht van Somers: 'De laatste prijs die is gepakt'

Hans Somers in de finale in duel met Maarten Stekelenburg
Hans Somers in de finale in duel met Maarten Stekelenburg © ANP
Utrecht - Stel je voor. Je komt nieuw bij FC Utrecht. Je eerste minuten maak je in de finale van de Johan Cruijff Schaal. Tegen Ajax mag je vijf minuten voor tijd bij een 2-1 achterstand invallen. Vervolgens draai je met twee treffers in drie minuten tijd de score om naar een 3-2 voorsprong. Hans Somers hoeft zich dat niet voor te stellen. Hij kan het zich herinneren. De Belg werd in augustus 2004 de Utrechtse held in de Arena.

Ajax - FC Utrecht is zondag 3 maart vanaf 11.45 uur live te horen via de stream van RTV Utrecht. René van den Berg en Bert Kous doen verslag met analist Robby Alflen aan hun zijde.

Luister naar de stream via de website of app van RTV Utrecht. Zet in de RTV Utrecht-app de pushmeldingen van sport aan dan krijg je een seintje als de livestream begint.

Het eerste waar Somers aan denkt als we hem de deze editie van Ajax - FC Utrecht voorleggen is het winnen van de Johan Cruijff Schaal. "Het is de laatste fysieke prijs die FC Utrecht heeft gepakt", zegt de Belg direct. En bij het winnen van die schaal speelde Somers dus een hoofdrol. "Het waren geen spectaculaire doelpunten, maar doelpunten waarbij je geloof in de situatie moest hebben."
Deze week blikken we met vier verschillende doelpuntenmakers terug op wedstrijden van FC Utrecht uit bij Ajax. Naast Somers komen ook Edouard Duplan, Michael Mols en Adil Ramzi aan het woord.

Bizar slot

Somers was die zomer nieuw in Utrecht. In aanloop naar de finale van de Johan Cruijff Schaal werd hem al duidelijk gemaakt dat Ajax niet zomaar een tegenstander was. "Ik weet nog dat supporters op de open dag mij daarover aanspraken. De voorbereiding was hetzelfde maar op de achtergrond speelde dat echt wel mee", weet Somers. "Maar ook bij het feest na de winst werd mij dat duidelijk."
Het Ajax van 2005 had een sterke selectie met spelers als Ibrahimovic, Van der Vaart, Heitinga, Sneijder en Stekelenburg. "Er werd niet verwacht dat wij zouden winnen. En in de 85e minuut al helemaal niet meer." Ajax stond met nog een handvol minuten te gaan in eigen huis met 2-1 voor tegen de Utrechters.
Op dat moment liet trainer Foeke Booy Somers invallen voor Jean-Paul de Jong. "De trainer zei dat ik hoger moest gaan spelen dan dat ik normaal deed. Ik moest in de buurt van Stefaan Tanghe gaan lopen", zegt Somers. Hij was niet onder de indruk van de Arena. Ook al dacht het Amsterdamse publiek dat de buit al binnen was. "Uiteindelijk is het gewoon een voetbalveld."
Het inbrengen van de kersverse aanwinst pakte goed uit. In de 86e minuut maakte Somers de 2-2 en drie minuten later werkte hij ook nog de 3-2 binnen. "Twee keer via een voorzet van Dave van den Bergh", herinnert Somers zich. In de blessuretijd maakte Daryl Douglas er nog 4-2 van. "Het was echt heel bizar. Een historische prestatie."
Hans Somers beschrijft zijn belangrijke twee goals

Gamechangers

Zelf is Somers op dit moment de hoofdtrainer van het Belgische Deinze SK. Daar gebruikt hij de les die hij in Utrecht heeft geleerd. "Ik noem invallers ook nooit wissels maar gamechangers. In die wedstrijd tegen Ajax bleek dat ook zeker te kloppen. Mensen beseffen soms niet hoe belangrijk invallers kunnen zijn."
In het gesprek met Somers is te merken dat hij nog heel veel van die bewuste 8 augustus 2004 weet. "Dat komt ook omdat we heel specifiek naar die wedstrijd hebben toegeleefd. We voetbalden die wedstrijd echt vanuit ons hart. Dat zal mij altijd bijblijven."
Een interview van Somers uit 2005 met verslaggever René van den Berg
"Het is de laatste tastbare prijs die FC Utrecht heeft gepakt. Europees voetbal halen is natuurlijk ook een prijs, maar geen fysieke. Ik vind het heel mooi om onderdeel te zijn van dat stukje geschiedenis van FC Utrecht", zegt Somers.
De Belg denkt met gemengde gevoelens terug aan zijn periode bij FC Utrecht. "Ik heb er heel veel mooie dingen meegemaakt. Maar natuurlijk moet ik ook direct denken aan het overlijden van David di Tomasso. Ik kwam ongeveer tegelijk met hem bij FC Utrecht. Ik zat met hem een maand in een hotel en samen met hem won ik de Johan Cruijff Schaal. Het is heel raar om te beseffen dat hij anderhalf jaar later er niet meer zou zijn."
Verschillende ex-ploeggenoten van Somers zijn op dit moment werkzaam bij FC Utrecht. Zoals Joost Broerse en Alje Schut. "Dat vind ik ook het mooie aan FC Utrecht. Dat er een link is met de jongens van toen. De spelers die een prijs hebben gepakt."

Voorspelling

Somers volgt FC Utrecht nog altijd. "FC Utrecht is nog altijd een onderdeel van wie ik ben. Dat zal nooit weg gaan. Maar het is alweer een tijdje geleden dat ik er ben geweest. Misschien kunnen we een oefenwedstrijd plannen met mijn club", zegt Somers met een lach. "Daar ga ik werk van maken."
Komende zondag begint Ajax - FC Utrecht om 12.15 uur. Somers denkt dat de Utrechters de beste papieren hebben. "Ze zitten echt in een hele goede flow. Volgens mij kan deze staf de groep ook op het juiste moment laten pieken. Het geloof zal er zeker zijn dat er wat te halen valt."
In onderstaande documentaire van RTV Utrecht over David di Tomasso is één van de treffers van Somers te zien.