De mooiste Ajax - FC Utrecht van Duplan: 'Kippenvel als ik aan dat moment denk'

Utrecht - Met twee treffers zorgde Edouard Duplan er twaalf jaar geleden voor dat FC Utrecht voor de vierde keer op rij van Ajax wist te winnen. Die wedstrijd in de Arena is de voormalig voetballer altijd bijgebleven. "Ik krijg weer kippenvel als ik aan dat moment denk."

Ajax - FC Utrecht is zondag 3 maart vanaf 11.45 uur live te horen via de stream van RTV Utrecht. René van den Berg en Bert Kous doen verslag met analist Robby Alflen aan hun zijde.

Luister naar de stream via de website of app van RTV Utrecht. Zet in de RTV Utrecht-app de pushmeldingen van sport aan dan krijg je een seintje als de livestream begint.

Duplan kan zich die bewuste 5 februari 2012 nog goed herinneren. "Ik weet nog dat we ons goed voelden, ook al draaiden we niet een fantastisch seizoen. We reden met vertrouwen en zonder angst naar de Arena toe. Ook omdat we een angstgegner van Ajax waren geworden. We wisten dat er iets te halen viel."
Deze week blikken we met vier verschillende doelpuntenmakers terug op wedstrijden van FC Utrecht uit bij Ajax. Naast Duplan komen ook Adil Ramzi, Michael Mols en Hans Somers aan het woord.

Bijzondere reeks

Daarmee doelt Duplan op de winnende reeks. FC Utrecht won achtereenvolgens met 2-1, 3-0, 6-4 en dus 2-0 van Ajax. Daarmee waren de Utrechters de eerste ploeg ooit die in de eredivisie vier keer achter elkaar de Amsterdammers wisten te verslaan. "Wauw, dat wist ik niet", reageert Duplan op het bijzondere feitje. "Ik wist wel dat het de vierde keer op rij was. Die reeks was namelijk echt bijzonder. Maar dit maakt hem nog meer bijzonder."
Daarbij is nog een bijzonder feit te benoemen. Jan Wouters was op dat moment coach van FC Utrecht. Het was voor de oefenmeester, die het stokje had overgenomen van Erwin Koeman, zijn elfde wedstrijd als oefenmeester van de Utrechters maar het werd pas zijn tweede overwinning. En die eerste driepunter was uitgerekend ook tegen Ajax. "En daarna ging het eigenlijk lopen. Het seizoen erop hebben we zelfs heel goed gedraaid onder Jan."
FC Utrecht was in het seizoen 2011/2012 zoekende. "We hadden een hele nieuwe ploeg. Spelers als Mertens, Strootman en Silberbauer waren vertrokken. Het werd een transitiejaar met twee ongelofelijke wedstrijden tegen Ajax", aldus Duplan.

Zonder ontzag

Dat FC Utrecht twaalf jaar geleden met de borst vooruit het veld van de Arena opstapte is volgens Duplan ook dé manier. "Je moet daar echt zonder angst heen gaan . En natuurlijk met een goed plan. Wat ook belangrijk is de tijd. Die kan in de Arena in je voordeel werken."
"Zolang Ajax niet scoort wordt het stadion ongeduldiger. Dat voel je aan alles als je op het veld staat", legt Duplan uit. "Wij pakten onze kansen in de omschakeling. De boodschap van Jan Wouters was toen: 'Werk voor elkaar en blijf geduldig'. Dat pakte goed uit", aldus een lachende Duplan.
Van die hele periode krijg ik een warm gevoel
Edouard Duplan

Kippenvel

In de 40e minuut zorgde Duplan voor de 1-0 en in de 78e minuut voor de 2-0. "Dat was echt ongelofelijk en ongekend. Helemaal omdat je weet hoe de verhoudingen tussen de twee clubs zijn. Ik zal het echt nooit vergeten."
De 2-0 maakte Duplan aan de zijde van het uitvak. "Ik rende er meteen heen. Ik krijg kippenvel als ik daar aan denk. Scoren in de Arena en dan de goal vieren met je eigen supporters... Echt geweldig. Ik zie alles nog voor mij als de dag van gisteren. Dat soort momenten vormen je leven als voetballer. Die wedstrijd is een hele dierbare herinnering voor mij."
We laten Duplan een radiofragment van het duel horen. Het is het commentaar van René van den Berg in het radioprogramma Namen & Rugnummers bij de 2-0 van Duplan. "Dat is heel mooi. Echt prachtig. Als ik dat hoor dan krijg ik weer dat lekkere gevoel van dat je weet dat er niets meer gaat gebeuren. Na die goal wisten we dat we wéér zouden gaan winnen van Ajax."
Zo klonk de tweede treffer van Duplan in Namen en Rugnummers

De mooiste

Duplan was ook onderdeel van de ploeg die in Utrecht de spectaculaire 6-4 zege boekt op Ajax. "Die was bijzonder, maar die winst in Amsterdam was de mooiste. Omdat we geen tegendoelpunten kregen, het de vierde zege op rij was en omdat we een nieuw team aan het bouwen waren. Het voelde ook echt alsof we onszelf beloonden."
Maar die zege was natuurlijk ook extra mooi omdat hij zelf twee keer scoorde. "In de Arena hé. Dat is eigenlijk voor mijzelf niet te evenaren", zegt Duplan. "Altijd als FC Utrecht tegen Ajax speelt komt die reeks en die wedstrijd weer naar boven. Ik denk er met zoveel plezier aan terug. Van die hele periode krijg ik een warm gevoel."
Het huidige FC Utrecht is net als het FC Utrecht van twaalf jaar geleden bezig aan een bijzondere reeks. Tegen Ajax kunnen de Utrechters voor de zestiende wedstrijd op rij ongeslagen blijven. "Dat is echt bizar, heel knap. Ik gun het Ron Jans ook heel erg. Ze gaan het zondag gewoon weer flikken."