Geen zorgen bij nieuwe hoofdtrainer Hercules over leeftijd (28): 'Stond als 20-jarige al voor de klas'

© Orange Pictures / Hercules
Utrecht - Younes el Yandouzi is komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van Hercules. De 28-jarige trainer wordt de opvolger van succescoach René van der Kooij. Het wordt zijn eerste klus als hoofdtrainer van het eerste elftal.
In de periode dat Van der Kooij zijn vertrek aankondigde ging El Yandouzi met het bestuur van Hercules om de tafel. "Ik dacht eigenlijk dat ik nog een paar jaar geduldig moest zijn", vertelt hij. Er werd direct tegen hem gezegd dat hij de topkandidaat was. "Ik ben nog niet gelukkiger in het voetbal geweest." El Yandouzi heeft een verbintenis getekend voor één seizoen bij de Utrechtse derdedivisionist. Daarbij is een optie opgenomen voor nog een seizoen.
Op zijn zestiende begon El Yandouzi als trainer bij een andere Utrechtse club. "Grappig genoeg ben ik toen geënthousiasmeerd door een echte Herculaan: Wander Brummel. Hij was toen de hoofdjeugdopleiding daar. Wander leerde mij toen al dat niet alleen de boodschap belangrijk is die als trainer brengt, maar ook het moment wanneer je zoiets brengt."

Voetbalschoenen aan de wilgen

El Yandouzi is vier jaar actief bij Hercules. Hij begon bij de onder 19 en heeft dit seizoen de leiding over Hercules onder 21. Dat kan hij nog combineren met het voetballen in het eerste van derdeklasser Sporting'70, de buurman van Hercules. "Dat gaat voor volgend seizoen wel botsen", vertelt de middenvelder die ook als verdediger uit de voeten kan. "Uiteindelijk is zelf voetballen wel het leukste wat er is. Dat deed ik bij Sporting ook vooral voor de gezelligheid. Maar nu krijg ik deze kans. Ik zou gek zijn als ik die niet zou grijpen."
"Het is vooral de ambitie die ik heb waardoor ik deze keuze heb gemaakt", vertelt de 28-jarige Utrechter. "Misschien dat ik ergens nog weleens een potje kan voetballen. En anders moet ik maar een andere hobby vinden", lacht hij.

Bestuurslid Camiel Selker laat in een persbericht weten veel vertrouwen te hebben in deze keuze. "Natuurlijk beseffen wij dat hier sprake is van de aanstelling van een jonge op derde divisie niveau nog onervaren trainer."

"Echter wij kennen zijn persoonlijkheid en zijn overtuigd van zijn kwaliteiten. Bovendien treft hij volgend seizoen in Jochem Twisker, die vanaf de zomer deel zal uitmaken van de technische Commissie, een ervaren ex Topamateurvoetbal trainer/coach als adviseur/sparring partner."

Schoenen om te vullen

El Yandouzi had bij Hercules veel contact met Van der Kooij. "Het loopt hierdoor heel natuurlijk in elkaar over", vertelt El Yandouzi. "We zullen ook niet heel anders gaan voetballen dan dat Hercules nu doet. René en ik zitten op heel vlakken op één lijn qua hoe we een elftal willen laten voetballen. Daarom haken spelers van de Onder 21 ook makkelijk aan bij het eerste", vertelt de huidige trainer van het beloftenteam. "Tuurlijk zullen er ook dingen veranderen, maar dat zijn details."
Van der Kooij beleefde bij Hercules meerdere successen. Het grootste succes was de bekerwinst op Ajax. "Dat ga ik natuurlijk nooit overtreffen. Of we moeten van Ajax in de Johan Cruijff Arena winnen", filosofeert hij met een knipoog. "Als ik mijzelf op ga leggen om dat te overtreffen dan zal dat voor veel druk zorgen. Dus dat ga ik niet doen."

Jonge hoofdtrainer

Met zijn 28-jaar is El Yandouzi een zeer jonge hoofdtrainer van een eerste elftal te noemen. Dat belet hem niet. "Ik heb in mijn leven al heel vaak gehoord dat ik jong was voor iets. Op mijn twintigste stond ik als docent al voor de klas van een 5 havo. En dat kreeg ik ook te horen toen trainer was van jongens die maar twee jaar jonger waren dan ik."
"Dit soort beginsituaties heb ik dus al vaker meegemaakt. Het gaat er om hoe je met zo'n groep omgaat. Je moet er boven staan én er onderdeel van zijn", vertelt El Yandouzi. "Ik neem mijzelf ook niet altijd te serieus. Dat vind ik belangrijk. Je moet gewoon kwaliteit leveren. Dan maakt het niet uit of je 38 of 28 bent."

Vertrouwen in selectie

Bij Hercules hebben er al negen spelers aangegeven te vertrekken. Daartegenover staan drie aanwinsten van buitenaf. "En die heb ik alle drie al stuk voor stuk bekeken. Ik denk dat er een hele goede selectie zal staan", blikt El Yandouzi vooruit. "Hercules is al jaren een springplank voor heel veel spelers. Er zijn altijd clubs die meer betalen of hoger spelen. En dat is altijd goed opgevangen."
"Iedereen die bij Hercules voetbalt die wil graag. Je doet het bij Hercules niet voor het geld. Iedereen heeft ambitie." En dat komt volgens de trainer het voetbal ten goede. De selectie voor komend seizoen is nog niet rond "Er zijn nog wat gesprekken met spelers die definitief hun ja-woord moeten geven voor nog een jaar Hercules. En er zullen ook nog wel wat spelers bijkomen van buitenaf."