De Kromme is 80: de band met Utrecht is er altijd geweest

© Orange Pictures
Utrecht - Willem van Hanegem is 80. Van Hanegem begon met voetballen bij het Utrechtse Velox. Nadat hij een wereldster werd bij Feyenoord en het Nederlands elftal speelde hij eind jaren '70 twee seizoenen voor FC Utrecht. Bij die club keerde hij nog twee keer terug: als technisch adviseur en als hoofdtrainer. Tussendoor was hij ook actief bij de Utrechtse amateurclub Holland.
Niet geboren in de Domstad, maar wel getogen. De geboren Zeeuw Willem van Hanegem verhuisde als peuter met zijn moeder naar Utrecht, nadat drie leden van het gezin waren omgekomen bij een geallieerd bombardement op hun woonplaats Breskens.
Als 16-jarige werd hij speler van de toenmalige profclub Velox. Na vier seizoenen vertrok hij naar het Rotterdamse Xerxes, om twee jaar later te belanden bij Feyenoord. Daar vierde hij zijn grootste successen, maar de band met Utrecht bleef altijd.
NOS Sport in gesprek met oud-ploeggenoot Joop van Maurik

Grootheid

"Ik speelde als jochie bij Velox en wij hadden ieder jaar het Van Hanegem-toernooi", vertelt Ton du Chatinier, die van 1979 tot 1981 met de Kromme samenspeelde bij FC Utrecht. "Dan zou hij de prijzen komen uitreiken. Maar je weet hoe Willem is, hij kwam nooit."
Toch bleef Van Hanegem het idool van Du Chatinier. "En toen werd hij ineens mijn ploeggenoot. Kwam ik de oude Galgenwaard binnen, lag Willem op de massagetafel bij Martin Okhuysen. Dat was toch wel heel bijzonder. Hij is de beste waar ik mee gevoetbald heb. Een grootheid."
Een item van NOS Sport over Willem van Hanegem zijn periode bij FC Utrecht
De wegen van Van Hanegem en Du Chatinier bleven elkaar kruisen. "We hadden een goeie klik, met mij kwam hij altijd zijn afspraken na", aldus 'De Chat'. Toen de oud-verdediger stage moest lopen voor zijn cursus coach betaald voetbal, zocht hij contact met Van Hanegem, inmiddels trainer van FC Utrecht. "Blijf maar effe weg, het rommelt hier, zei hij tegen me." Du Chatinier vond een andere stageplek en werd een paar maanden later gebeld door Van Hanegem. "Er waren vier stafleden ontslagen, ik kon assistent-trainer bij hem worden."
Blijf maar effe weg, het rommelt hier, zei hij tegen me
Ton du Chatinier
Dat was oktober 2008. Du Chatinier vertrok bij Spakenburg, waar hij net een paar maanden werkte en belandde op de bank naast zijn idool. "Dat heeft iets meer dan twee maanden geduurd, toen werd hij ontslagen." Ook als coach was Van Hanegem top, vindt Du Chatinier. "Hij zag het spel vijf zetten vooruit, maar hij begreep er niks van als anderen dat niet zagen."

Idool wordt gewone man

Na zijn actieve loopbaan werkte Van Hanegem als assistent bij Feyenoord. In 1979 keerde hij terug in de Domstad, als technisch adviseur van hoofdtrainer Nol de Ruiter. RTV Utrecht-analist Robby Alflen was destijds een aanstormend talent. "Ik heb met twee mensen gewerkt van wie ik een poster op mijn kamer had: Frank Rijkaard en Willem van Hanegem. Ik keek enorm tegen hem op, maar dat was snel over. Het is een heel normale man."
"Maar op voetbalgebied was hij niet normaal, daar was hij uitzonderlijk.", vervolgt Alflen. "Ik heb heel veel van hem geleerd, maar wat precies is moeilijk uit te leggen. Het gaat echt om details. Toen hij bij ons assistent was leerde hij je dat ook tijdens de partijen. Hij was nog fit genoeg om mee te doen. Daar stak je veel van op."
Item van NOS Sport over Van Hanegem zijn aanstelling als assistent bij FC Utrecht
Alflen had ook een goede band met Van Hanegem. "Hij hielp mij ook. Dan moesten we de eerste training na de zomer een coopertest lopen, en vijf weken later weer. En die tweede moest je natuurlijk verder lopen. Bij die eerste begon ik als een speer, kreeg ik van hem op mijn flikker. Ik moest rustig aan doen, dan zou het vijf weken later een stuk makkelijker worden."

Assistent bij Holland

Rick Testa la Muta herkent het verhaal van Du Chatinier. "Als hij tegen je begon te schelden en je voor van alles begon uit te maken, dan zag hij het in je zitten", zegt de voormalige spits van de Utrechtse amateurclub Holland. "Maar als hij niks meer uitlegde, dan vond ie je maar niks. Zo was Willem dan ook wel weer."
Testa la Muta speelde bij Holland samen met Willems oudste zoon Gert, toen Van Hanegem daar in 1990 assistent werd van Wim Pot. Best een opmerkelijke stap voor iemand die bij FC Utrecht en Feyenoord al als assistent in de eredivisie had gewerkt. "Willem kende nog een paar mensen binnen de club en wilde wel wat gaan doen." Hoofdtrainer mocht hij niet worden, omdat hij zijn diploma's niet had.
Testa la Muta: 'Altijd bruikbare tips'
Van Hanegem is voor Testa la Muta, tegenwoordig zelf trainer van 3e klasser JSV Nieuwegein, één van de beste trainers die hij heeft gehad. "Maar wel op een andere manier. Hij was niet een coach zoals een coach hoort te zijn, maar hij was een soort mentor. Hij liet je met zijn tips beter voetballen. Tegen mij zei hij dat ik niet met mijn rug naar het doel van de tegenstander moest spelen, maar een kwartslag moest draaien. Dan won ik tijd als ik een bal kreeg."

Wekelijks op de golfbaan

Niet in Utrecht, maar in Alkmaar leerde Jaan de Graaf Willem van Hanegem kennen. Het IJsselmeervogels-icoon werd in 1976 speler van AZ'67, tegelijk met Van Hanegem. De amateur en de wereldster werden boezemvrienden. Maar dat gebeurde niet in Alkmaar. "Willem ging van AZ naar Amerika en daarna kwam ik hem een keer tegen op de golfclub van Biddinghuizen. Hij vroeg toen aan me of ik een keer met hem wilde golfen." Sindsdien golft het duo iedere week.
Jaan de Graaf: 'Ik heb altijd lol met hem'
"Ik heb altijd lol met hem", zegt De Graaf. "Met sommige mensen klikt dat gewoon. Vorige week hebben we samen nog een rondleiding gehad in een stroopwafelfabriek in Montfoort, waar ik voor mijn werk moest zijn. Dan hebben we het hartstikke gezellig."

Willem van Hanegem in Utrecht
1962-1966 speler van Velox (1e en 2e divisie; 109 wedstrijden, 39 doelpunten)
1979-1981 speler van FC Utrecht (eredivisie; 54 duels, 3 doelpunten)
1986-1989 technisch adviseur bij FC Utrecht
1990-1992 assistent-trainer bij Holland
2007-2008 trainer van FC Utrecht