FC Utrecht verslaat FC Twente en breekt clubrecord: 'Op naar de 15!'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft een nieuw clubrecord gevestigd. Het wist voor de 14e keer op rij niet te verliezen. FC Utrecht deed dat op glansrijke wijze met een 0-1 zege in Enschede tegen FC Twente. Voor de Tukkers was het pas de tweede thuisnederlaag van het seizoen.
"De trainer was al de hele week met het record bezig", lachtte verdediger Mike van der Hoorn. "Als je dan ook nog van FC Twente weet te winnen hier. Dat is niet veel ploegen gegeven." Voor trainer Ron Jans was het ook een persoonlijk record. Ooit bleef hij met FC Groningen al een keer 13 wedstrijden op rij ongeslagen. "Met name zonder bal waren we enorm goed in de eerste helft. Zeker Jens Toornstra. Die bleef maar sprinten en jagen. Dat ik zei: doe nou rustig, dit hou je niet vol."
Luister terug: FC Utrecht breekt het clubrecord met zege bij FC Twente
Na tien minuten aftasten was de eerste grote kans voor FC Utrecht. Toornstra kon vrij inschieten, maar schoof zijn inzet naast. Aan de andere kant kreeg FC Twente daarna meteen eveneens een levensgrote kans. Het schot van Van Wolfswinkel was wel binnen de palen, maar Branderhorst redde met een katachtige reflex.
FC Utrecht kreeg in de 22e minuut een enorme tegenslag te verwerken. Booth kreeg een knietje van Sadilek en kon niet verder. Twente profiteerde bijna van het tijdelijke overtal met een snelle uitbraak. Steijn kon oversteken, maar scoorde niet doordat Branderhorst goed zijn doel verkleinde. "We kwamen een aantal keer goed weg", gaf Jans toe. "Al werd Booth echt uit de wedstrijd getrapt."
Mike van der Hoorn: 'Winnen bij Twente is weinig ploegen gegeven'

Toornstra maakt het verschil

Na bijna een half uur spelen onderschepte El Karouani de bal. De back van FC Utrecht kon voorgeven op Toornstra. Die maaide eerst nog over de bal heen, maar prikte in tweede instantie alsnog binnen (0-1). Het was voor Toornstra zijn derde doelpunt van het seizoen. "Of ik aan mijn tweede jeugd bezig ben? Dat zou je misschien wel kunnen zeggen", gaf de doelpuntenmaker toe. "Maar dit is niet alleen mijn verdienste. We hebben het met zijn allen gedaan. De jongens die het laatste half uur hebben verdedigd hebben het ook geweldig gedaan."
FC Twente werd er moedeloos van
FC Utrecht-speler Mike van der Hoorn
Voor rust kreeg FC Twente met Van Wolfswinkel en Eijting nog een paar enorme kansen, maar FC Utrecht nam de 0-1 voorsprong mee de rust in. "De eerste helft vond ik beter dan de tweede helft. Terwijl we in de tweede helft bijna niks meer weg gaven", vond Jans.

Belegering

© Orange Pictures
In de tweede helft kreeg FC Utrecht met Fraulo meteen een enorme kans. Maar de Deen raakte de bal niet lekker. Twente was slordig, maar profiteerde daar niet van.
Jens Toornstra: 'Het vertrouwen is gegroeid'
De laatste 25 minuten werden een belegering door FC Twente. FC Utrecht loerde op de counter. "Daar moeten we nog aan werken", vond Toornstra. "Dodelijker zijn in de omschakeling. Daar blijven we aan werken, al hoeven we niet alleen uit counters te scoren. Maar", vult hij aan, "Een goede counter kan ook best mooi zijn." Ondanks het overwicht werd FC Twente eigenlijk niet meer gevaarlijk.
We hebben elkaars speelstijl leren kennen
Jens Toornstra
"Het vertrouwen groeit", bevestigde Van der Hoorn. "Het was helemaal niet onze bedoeling om zover terug te gaan, maar ze brengen zoveel aanvallers dat het niet anders kon. Maar ze creëerden eigenlijk ook niets. Ze werden er een beetje moedeloos van." Alleen Boadu was een keer gevaarlijk, maar zijn schot ging naast.
Ron Jans: 'Wil nu voor de 15 gaan'
Jans wil nu door naar 15 wedstrijden zonder nederlaag. "Als we vrijdag verliezen van Heracles zou dat jammer zijn, dan geef je de bonuspunten van vandaag namelijk meteen weer weg." Door de zege klom FC Utrecht naar de negende plaats op de ranglijst.

FC TWENTE - FC UTRECHT: 0-1

0-1 Jens Toornstra (29')

Scheidsrechter: Nagtegaal

Liveblog

94' Het is klaar. FC Utrecht wint en het clubrecord is eraan!
93' Unnerstall is mee naar voren. FC Utrecht werkt weg.
93' Weer een hoekschop voor Twente als Fraulo kramp heeft.
91' Van Wolfswinkel bijna. Van der Hoorn maakt er een hoekschop van. Die levert niets op.
90' We krijgen 4 minuten blessuretijd.
87' De klok tikt langzaam door. FC Utrecht komt amper in de problemen.
86' FC Utrecht is met iedereen terug op eigen helft.
84' Ron Jans heeft zijn kaarten uitgespeeld. Het is nu afwachten of FC Utrecht stand houdt in Enschede.
80' Wissel FC Utrecht: Okkels en Boussaid gaan eruit. Handwerker en Vesterlund erin.
77' FC Utrecht zakt in en beperkt zich tot counteren.
75' FC Twente heeft inmiddels 8 schoten gelost, maar slechts 1 was er tussen de palen.
69' FC Twente is met een belegering bezig.
68' FC Utrecht heeft zijn handen vol aan invaller Boadu.
65' Wissel FC Utrecht: Jensen voor een moegestreden Toornstra.
61' Booth meldt zich in de dugout van FC Utrecht. De Amerikaan loopt op krukken. Dat voorspelt niet veel goeds.
60' Boadu schiet de bal in de touwen, maar het is buitenspel. Het blijft 0-1.
50' Nu glijdt Branderhorst uit en wordt Twente bijna gevaarlijk. De doelman herstelt zich op tijd.
49' Een enorme kans voor FC Utrecht. Fraulo schiet de bal vanuit de lucht, maar het schot is te slap.s
46' De tweede helft is begonnen!
45'+4 Het is rust! FC Utrecht neemt de voorsprong mee de kleedkamer in.
45'+4 Eiting met een dot van een kans voor Twente. Hij krult hem voorlangs!
45'+2 Weer een kans voor Van Wolfswinkel. Zijn schot belandt in het blok.
45'+1 We krijgen nog vier minuten blessuretijd.
45' Nu wel de tweede kans voor Van Wolfswinkel. El Karouani kopt het schot weg.
45' FC Twente komt telkens niet aan opbouwen toe door storen van FC Utrecht.
42' Lammers is Hilgers kwijt na een mooie kapbeweging, maar loopt zich daarna vast.
40' Nog vijf minuten tot de rust. Van Wolfswinkel loopt te trekkenbenen.
30' Het is Toornstra zijn derde doelpunt van het seizoen.
Luister terug: Toornstra maakt 0-1

29' GOAL!!! El Karouani onderschept de bal en leidt een aanval in voor FC Utrecht. El Karouani geeft voor. Toornstra maait eerst nog over de bal heen en schiet in tweede instantie alsnog binnen.

23' Okkels is eigenlijk een linkeraanvaller, maar gaat spelen vanaf rechts, de positie van Booth. Boussaid blijft op links.
22' WISSEL FC Utrecht: Okkels is de vervanger van Booth.
22' Counter FC Twente tegen tien Utrechters. Steijn kan oversteken, maar stuit op Branderhorst.
20' Een enorme tegenslag voor FC Utrecht. Booth heeft een tik van Sadilek gekregen en heeft zo'n last van zijn knie dat hij met ondersteuning het veld af moet.
13' Nu Twente met een enorme kans. Taha vindt Van Wolfswinkel. Wat een geweldige redding van Branderhorst!
12' Eerste kans van de wedstrijd. Fraulo bedient Lammers. Die speelt zich vrij in het strafschopgebied en ziet Toornstra vrij staan. De schuiver van Toornstra gaat naast.
11' FC Utrecht is nu de ploeg die het tempo bepaald.
6' FC Twente heeft het heft in handen in de eerste vijf minuten. Kansen heeft het nog niet opgeleverd.
1' We zijn begonnen in Enschede!

Opstellingen

FC Twente: Unnerstall; Brenet, Hilgers, Pröpper, Smal; Taha, Eiting, Steijn; Sadilek, Vlap, v. Wolfswinkel.
FC Utrecht: Branderhorst; Ter Avest, Van der Hoorn, Viergever, El Karouani; Fraulo, Flamingo, Toornstra; Booth, Lammers, Boussaid.

Warmlopen

- De ongeslagen serie van FC Utrecht heeft inmiddels historische vormen aangenomen. Het team van Ron Jans is nu 13 competitiewedstrijden op rij zonder nederlaag en daarmee heeft de ploeg het in 1991 neergezette clubrecord geëvenaard.
- Voor Jans zelf is deze serie ook een evenaring van zijn persoonlijke record. In 2011 was hij met sc Heerenveen ook al eens 13 wedstrijden op rij ongeslagen.
- FC Utrecht won in de Eredivisie 29 keer van FC Twente. Duels met de Tukkers eindigden 30 keer onbeslist. In 44 gevallen won de ploeg uit Enschede.
- Afgelopen seizoen eindigde FC Twente – FC Utrecht in 2-0 door doelpunten van Václav Cerny en Virgil Misidjan. Ron Jans was toen nog de oefenmeester van de Tukkers.
- Eerder deze jaargang eindigde FC Utrecht – FC Twente in 1-1. Oscar Fraulo opende de score, Sem Steijn maakte gelijk.

Jans op tournee

"Ik heb drie geweldige jaren gehad bij FC Twente. Je kent iedereen zo goed, en nu komen we elkaar tegen en ga je je sportief meten. Voor mij is dat de wedstrijd van het jaar", stelt Jans, die Twente een uitstekende ploeg noemt. "Het is enorm ingespeeld, de spelers kennen elkaar zo goed. Bij ons groeit ook wel wat, maar wij liggen nog wel anderhalf, twee jaar achter op FC Twente."
Ron Jans: 'We liggen nog anderhalf, twee jaar achter op Twente'
Toch kan de trainer niet ontkennen dat met de reeks ongeslagen wedstrijden ook het vertrouwen bij FC Utrecht is gegroeid. "Het is veel stabieler geworden." Voor Jans is de thuiswedstrijd tegen PSV, waarin de Eindhovenaren hun eerste punten van dit seizoen verspeelden, een belangrijke omslag geweest. "Dat was wel een hoogtepunt omdat wij PSV dwongen oplossingen te zoeken die ze heel vaak niet konden vinden." "Dat was een kantelpunt in het vertrouwen", erkent verdediger Nick Viergever. "Dat je de dingen die je traint terug ziet komen in het veld."
Het is veel stabieler geworden
Ron Jans
Jans plaatst daar ook een kanttekening bij. "Dat is ons dit seizoen in uitwedstrijden tegen de top 4 nog niet gelukt, dus dat is een mooie uitdaging zondag." Pluspunt is het feit dat Utrecht de afgelopen twee wedstrijden acht keer scoorde. "Dat is wel lekker, maar vier goals in Enschede zou wel mooi zijn, maar dat wordt wel lastig denk ik."
Afgelopen weekend tegen Fortuna hield FC Utrecht voor het eerst dit seizoen de '0' in de Galgenwaard. "Dat was leuk", zegt aanvoerder Viergever. "Natuurlijk zijn de verdediging en de keeper daar extra op gebrand, maar het is voor de hele ploeg mooi dat we veel scoren én de '0' houden. Dat geeft een voldaan gevoel."
Nick Viergever: 'De 0 houden geeft een voldaan gevoel'
Inmiddels staat FC Utrecht negende en zijn de play-offs om Europees voetbal weer serieus in beeld. en dat ook opvalt: FC Utrecht is een hecht team geworden. Dat kwam het mooist tot uiting toen Sam Lammers tegen Fortuna eindelijk zijn eerste doelpunt maakte. "We hadden voor de wedstrijd tegen elkaar gezegd dat we de '0' wilden houden en dat we wilden dat Sam zou scoren. Dus het was leuk, hij is belangrijk voor het team, het is een leuke jongen. Dan gun je hem die goal."

Barkas geblesseerd

FC Utrecht kantegen FC Twente niet beschikken over Vasilis Barkas. De doelman kampt nog altijd met een bovenbeenblessure. Waarschijnlijk mist de Griek ook de thuiswedstrijd tegen Heracles, volgende week vrijdag. Ook Ole Romeny, Isac Lidberg en Anthony Descotte zijn nog geblesseerd.
Trainer Joseph Oosting van FC Twente beschikt over een volledig fitte selectie. "We gaan naar belangrijke maanden in de competitie toe en dan is het prettig om iedereen tot je beschikking te hebben,", zegt hij.

RTV Utrecht doet live verslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg en Bert Kous en de analyse van Robby Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan? Dat is heel eenvoudig: in de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.