Van Ramselaar tot Van Rooijen: opgeleid bij FC Utrecht, maar niet iedereen is in het buitenland even succesvol als Sofyan Amrabat

Sofyan Amrabat, in 2015 als speler van FC Utrecht
Sofyan Amrabat, in 2015 als speler van FC Utrecht © FCUtrecht.nl
Utrecht - Het zal niet meer lang duren of de transfer van Bart Ramselaar naar Singapore zal officieel bekend worden gemaakt. De Amersfoorter gaat tekenen bij Lion City Sailors FC. Daarmee belandt opnieuw een speler uit de opleiding van FC Utrecht bij een buitenlandse club. Voor zover ons bekend is hij de achtste nog actieve speler die op Zoudenbalch is opgeleid, het eerste heeft gehaald en die in het buitenland belandt.
Bart Ramselaar belandde als 14-jarige bij FC Utrecht en debuteerde in 2015 in het eerste elftal. Al na een jaar volgde de overstap naar PSV. In zijn tijd in Eindhoven speelde Ramselaar drie interlands, maar nadat hij bij PSV op een zijspoor was beland keerde hij in 2019 terug bij FC Utrecht. Door een zware knieblessure speelde hij minder duels voor FC Utrecht dan mogelijk was geweest. In totaal droeg hij 149 keer het shirt van de FC. Hij maakte 31 doelpunten.
Waarschijnlijk de meest succesvolle nog actieve speler uit de academie van FC Utrecht is Sofyan Amrabat. Hij speelde tussen 2014 en 2017 42 duels in de Utrechtse hoofdmacht, en vertrok toen naar Feyenoord. Daar maakte hij het niet, maar daarna ging het crescendo voor de middenvelder. Via Club Brugge, Hellas Verona en Fiorentina is hij inmiddels beland bij Manchester United. Tussendoor speelde hij 46 interlands voor Marokko waarmee hij vorig jaar de halve finales van het WK bereikte.
Een andere succesvolle voormalig jeugdspeler is Sean Klaiber. De rechtsachter, die tussen 2014 en 2023 in drie periodes in totaal 188 wedstrijden voor FC Utrecht speelde, vertrok eind augustus naar het Deense Bröndby. Daar scoorde hij tot dusver twee keer in tien duels, waarin hij altijd in de basis startte. Klaiber staat met Bröndby op de vijfde plaats in de hoogste Deense divisie. Klaiber speelde ook enige tijd voor Ajax, maar raakte daar zwaar geblesseerd aan zijn knie. Hij speelde inmiddels wel drie interlands voor Suriname.
Cijfermatig is ook Stefano Lilipaly succesvol. De nu 32-jarige voetballer speelde in het seizoen 2011-2012 vijf eredivisieduels voor FC Utrecht waarin hij één keer scoorde. Tegenwoordig is Lilipaly international voor Indonesië. Hij speelt daar ook. Met Borneo FC staat Lilipaly bovenaan in de hoogste divisie. De voormalige Utrecht-speler startte dit seizoen in alle 24 competitieduels in de basis en scoorde negen keer.
(lees verder onder de foto)
Stefano Lilipaly in 2012
Stefano Lilipaly in 2012 © FCUtrecht.nl
Gyrano Kerk kwam als 17-jarige van Zeeburgia naar FC Utrecht en speelde tussen 2014 en 2021 ruim 175 duels voor de FC, waarin hij 42 scoorde. FC Utrecht verkocht hem in 2021 aan Lokomotiv Moskou, maar Kerk speelt sinds afgelopen zomer voor de Belgische kampioen Royal Antwerp. In dertig competitieduels scoorde hij vijf keer.

(Nog) niet succesvol

Ook uit de opleiding van FC Utrecht maar nu even wat minder succesvol is Nick Venema. De spits uit Austerlitz speelde in zeven seizoenen 24 duels in de hoofdmacht van FC Utrecht en maakte zes doelpunten. In Jong FC Utrecht was hij in diezelfde periode veel beter op schot: 44 doelpunten in 78 duels. Maar doorbreken deed hij niet, dus hij vertrok. Hij speelde in de eerste divisie voor Almere City, VVV en NAC en vertrok afgelopen zomer naar Valenciennes, dat op het tweede niveau in Frankrijk speelt en de laatste plaats bezet. Venema scoorde tot dusver pas één keer.
Naast Venema is ook Mitchell van Rooijen enigszins van de radar verdwenen. De nu 25-jarige middenvelder gold als een groot talent, maar vertrok in 2020 naar Excelsior. Daarna speelde hij nog twee seizoenen voor VVV Venlo om afgelopen zomer naar CD Manchego Ciudad Real, op het vierde niveau van Spanje, te verkassen. Na 22 duels, waarvan Van Rooijen er 17 speelde, staat die club zestiende van de achttien en dreigt degradatie.
De laatste in deze rij is Mees Rijks. Die verkaste deze week naar Valerenga IF, dat in de Noorse competitie op het tweede niveau speelt. Zijn loopbaan in Noorwegen begint pas in april, als daar de competitie van start gaat. Rijks speelde slechts één keer in de hoofdmacht van FC Utrecht. In de beloftenploeg deed hij tussen 2021 en zijn vertrek 92 keer mee. De spits maakte twintig doelpunten.

Wij weten dat we met deze lijst van spelers niet volledig zijn. Mochten er spelers zijn van wie je denkt dat ze per se moeten worden toegevoegd, laat het ons dan weten, met een goeie reden.

Gekomen en gegaan

Er zijn natuurlijk ook heel veel spelers die niet bij FC Utrecht werden opgeleid maar wel lang in de Galgenwaard speelden. Die lijst is veel langer, wij beperken ons tot de vijf nog actieve spelers met de meeste wedstrijden in FC Utrecht 1.
Sander van de Streek staat met zijn club Antalyaspor op de zevende plaats in de Turkse competitie. Van de Streek, die afgelopen zomer na zes seizoenen waarin hij in 212 wedstrijden 57 goals maakte vertrok bij FC Utrecht, is bij zijn nieuwe club (nog) geen vaste waarde. Van de 25 competitieduels startte hij maar negen keer in de basis. Twaalf keer kwam hij als invaller in het veld. Hij maakte één doelpunt.
(lees verder onder de foto)
Sander van de Streek, na één van zijn 46 doelpunten voor de FC
Sander van de Streek, na één van zijn 46 doelpunten voor de FC © FCUtrecht.nl
Joris van Overeem kwam in 2019 van AZ naar FC Utrecht en speelde in vier jaar tijd 116 duels voor de club. Hij scoorde daarin zes keer. In 2022 stapte hij over naar Maccabi Tel Aviv. Bij de huidige nummer 2 van Israëlische competitie stond hij dit seizoen in alle Europese en competitieduels in de basis. Hij scoorde nog niet.
Vier wedstrijden minder dan Joris van Overeem speelde David Jensen. Tussen 2016 en 2020 verdedigde hij 112 keer het Utrechtse doel. Na zijn periode in de Domstad speelde hij voor de New York Red Bulls en voor het Belgische Westerlo. Momenteel staat hij onder contract bij Lyngby BK in zijn geboorteland Denemarken. Lyngby staat zevende in de Deense eredivisie, Jensen speelde dit seizoen nog geen minuut.
Wie Simon Gustafson wil zien spelen moet tegenwoordig afreizen naar zijn geboorteland Zweden. De 29-jarige middenvelder was tussen 2018 en 2022 goed voor 96 eredivisieduels in dienst van FC Utrecht, waarin hij negentien doelpunten maakte. Gustafson keerde in 2022 terug naar BK Häcken. Bij die club speelde hij twee jaar voordat hij in 2015 naar Feyenoord vertrok.
In het in november afgelopen seizoen speelde Gustafson slechts vijftien competitieduels, waarin hij twee keer scoorde. BK Häcken eindigde als derde en mocht voorronde Champions League spelen. Daarin werd het verrassend uitgeschakeld door KÍ Klaksvík uit Faröer.
Tenslotte is daar Sébastien Haller. Hij was afgelopen weekend de held van Ivoorkust, door zijn winnende treffer in de finale van de Afrika Cup tegen Nigeria. Haller, die na zijn periode bij FC Utrecht (65 duels, 30 goals) via Eintracht Frankfurt, West Ham United en Ajax bij Borussia Dortmund belandde, werd bijna twee jaar geleden getroffen door kanker. Hij is hersteld, hij voetbalt weer, maar hij scoort niet zo makkelijk als in zijn tijd in de eredivisie. Dit seizoen heeft hij in Dortmund geen basisplaats. In elf Bundesligaduels scoorde hij nog niet.