FC Utrecht evenaart clubrecord met grootste zege van het seizoen: 'Het vertrouwen is er nu'

Utrecht - FC Utrecht heeft ook van Fortuna Sittard gewonnen. In de Galgenwaard was het niet groots, maar wel effectief: 4-0. Het was de grootste overwinning van het seizoen. Door de zege evenaarde de ploeg van trainer Ron Jans de ongeslagen reeks van 13 wedstrijden van de succesploeg van Ab Fafié uit 1990/1991.
Luister terug: FC Utrecht verslaat Fortuna Sittard met 4-0
"Dit was een duidelijke uitslag", analyseerde trainer Ron Jans. "Het is echt niet zo dat we Fortuna helemaal hebben weggetikt, maar in de eindfase waren we los. Misschien waren zij vermoeid of hadden ze het opgegeven." FC Utrecht hield voor het eerst dit seizoen thuis de nul en gaf weinig weg. Tot grote tevredenheid van Jans.
Ron Jans: 'Het was een duidelijke uitslag'
Lang gebeurde er vrij weinig in de Galgenwaard. FC Utrecht zocht geduldig naar een opening. Lammers zag in de 21e minuut een gaatje en zette Booth vrij voor de keeper. De Amerikaan haalde de trekker over. Zo was de eerste kans meteen raak voor FC Utrecht.
Vervolgens was Lammers dicht bij de 2-0. De aanvaller schoot uit de draai goed in, maar Verrips redde met een goede reflex.
Als team maken we hele grote stappen
Sam Lammers
In de tweede helft nam Fortuna Sittard meer initiatief. FC Utrecht kwam zelfs een paar keer in de problemen, maar scoren deden de bezoekers niet. Nadat Jans de Denen Fraulo en Jensen in de ploeg liet komen begon het weer te lopen bij FC Utrecht.
Oscar Fraulo: "Het vertrouwen is er nu"
Twintig minuten voor tijd rondde Boussaid een vloeiende aanval af nadat Jensen goed het overzicht bewaarde. Daarna was het verzet van de Limburgers gebroken. Vijf minuten na de 2-0 zorgde Booth na opnieuw een mooie aanval voor de 3-0. "We hebben een hele goede ploeg. Dat zeg ik al vanaf het begin", vertelde Oscar Fraulo. "Dat zie je nu er zelfvertrouwen begint te ontstaan." Over zijn toekomst wil de huurling van Borussia Mönchenglabach het nog niet hebben. "Ik doe mijn ding als ik de kans krijg om te spelen. En dat er veel Denen zijn nu is leuk. We kijken aan het eind van het seizoen wel hoe mijn toekomst eruit gaat zien."

Eindelijk een doelpunt voor Lammers

Twee minuten na de 3-0 kreeg Sam Lammers loon na wekenlang keihard werken. De aanvaller scoorde eindelijk zijn eerste treffer voor FC Utrecht. Uit een onmogelijke hoek schoot hij kiezelhard binnen in het dak van het doel. "Ik ben heel blij met mijn goal", reageerde Sam Lammers. "Het voelt hier al vanaf het begin als een warm bad. Fijn dat ik eindelijk heb kunnen scoren. En dan ook nog eens richting de Bunnikside die ons geweldig steunt."
Lang gaat Lammers niet stilstaan bij zijn eerste goal. "Nee, ik ga nu niet de polonaise lopen en carnaval vieren. Maar we gaan het wel bescheiden vieren met een hapje en een drankje." Ook Jans was blij dat Lammers eindelijk bevrijd is. "We zeiden van tevoren al. Nou Sam, het wordt tijd voor je eerste goal", lachte Jans na de wedstrijd. "Het is mooi dat het gebeurt en dat iedereen het met hem meebeleeft."
Sam Lammers: 'Als team maken we hele grote stappen'
FC Utrecht staat nu negende met 26 punten uit 21 wedstrijden.

Eredivisie
FC Utrecht - Fortuna Sittard 4-0
1-0 Taylor Booth (21')
2-0 Othmane Boussaid (70'))
3-0 Taylor Booth (75')
4-0 Sam Lammers (78')

Liveblog

92' Het is afgelopen! FC Utrecht wint van Fortuna Sittard en evenaart het clubrecord van 1990/1991.
84' Fortuna is helemaal ingestort. FC Utrecht is op weg naar zijn grootste overwinning van het seizoen.
Luister terug: Lammers maakt zijn eerste doelpunt voor FC Utrecht
80' GOAL!!! De VAR keurt hem goed. Lammers gaat uit zijn dak. Hij heeft zijn doelpunt.
78' Lammers heeft zijn doelpunt!!! Nee het is buitenspel. Wat jammer, want het was een schitterend doelpunt. Kiezelhard vanuit de korte hoek in het dak van het doel.
76' Booth heeft nu 5 doelpunten gemaakt in 2 wedstrijden en is ook nog eens de topscorer van FC Utrecht.
Luister terug: Booth maakt zijn tweede van de wedstrijd
75' GOAL!!! Weer een schitterende aanval over links. Dit keer is Booth het eindstation. Zijn tweede van de wedstrijd.
71' FC Utrecht is voor het eerst dit seizoen op weg naar het linker rijtje van de eredivisie. Het gaat Fortuna in ieder geval voorbij.
Luister terug: FC Utrecht komt op 2-0
70' GOAL!!! Nu is het wel raak. Jensen houdt het overzicht en Boussaid rond een vloeiende FC Utrecht-aanval af.
69' FC Utrecht is dicht bij de 2-0 uit een hoekschop. Van der Hoorn en Ter Avest zien hun inzetten gestuit.
66' Iqbal en Toornstra gaan eruit bij FC Utrecht. Ze worden gewisseld voor Fraulo en Jensen.
58' Fortuna is aan het pompen nu. Van der Hoorn en Flamingo voorkomen een doelpunt.
52' Lammer dribbelt het strafschopgebied in. Guth zit er tussen namens Fortuna net voordat Lammers kan schieten.
48' Branderhorst redt met kunst en vliegwerk, maar Gözübüyük heeft gefloten voor een overtreding.
46' De tweede helft is begonnen! Fortuna Sittard heeft twee keer gewisseld. Da Cruz en Dijks komen erin. Peterson en Siovas (waarschijnlijk geblesseerd) hebben plaats moeten maken.
45' Het is rust! FC Utrecht leidt verdiend met 1-0.
44' Vrij trap FC Utrecht recht voor het doel op een meter of 25. Lammers neemt hem, maar schiet over.
30' El Karouani geeft vanaf links voor op Lammers. De aanvaller van FC Utrecht kan aannemen en schiet uit de draai. Verrips redt met een katachtige reactie. Het is om gek van te worden voor Lammers. Het lukt hem maar niet om te scoren.
23' Booth gaat dus verder waar hij vorige week gebleven is. Inmiddels heeft de Amerikaan 4 goals in 2 wedstrijden.
Luister terug: Booth brengt FC Utrecht op voorsprong tegen Fortuna Sittard
21' GOAL!!! Uit het niets komt FC Utrecht op voorsprong. Het zocht geduldig naar de opening. Lammers vindt die en Booth is het eindstation.
15' Fortuna heeft inmiddels drie hoekschoppen mogen nemen. Op het veld heeft FC Utrecht een licht overwicht. Beide ploegen zijn nog niet heel dreigend geweest.
6' Er zijn inmiddels vijf minuten gespeeld. Kansen hebben we nog niet gezien. Beide ploegen zijn nog zoekende.
1' We zijn begonnen!

Opstellingen

FC Utrecht: Branderhorst; Ter Avest, vd. Hoorn, Viergever, El Karouani; Flamingo, Toornstra, Iqbal; Booth, Lammers, Boussaid.
Fortuna Sittard: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Voet; Halilovic, Duarte, Ferati; Lonwijk, Sierhuis, Peterson.

Warmlopen

- FC Utrecht is 12 duels op rij ongeslagen in de Eredivisie. Daarmee heeft de ploeg van Hoofdtrainer Ron Jans nu een 33 jaar oud clubrecord in het vizier: in 1991 zette de Utrechtse FC een reeks van 13 partijen zonder verliesbeurt neer. Dat clubrecord kan zondag dus geëvenaard worden.
- Jans zette zelf ook al eens een serie van 13 wedstrijden zonder nederlaag neer. Dat is zijn persoonlijke record, en het dateert van 2011. Toen stond Jans voor de groep bij sc Heerenveen.
- FC Utrecht won afgelopen weekend van FC Volendam met 4-2. De laatste keer dat FC Utrecht 2 Eredivisiewedstrijden op rij naar zich toetrok, was in mei 2023. Toen werd achtereenvolgens gewonnen van SC Cambuur en RKC Waalwijk.
- Van de laatste 5 keer dat FC Utrecht in de Eredivisie tegen Fortuna Sittard speelde, won de club uit de Domstad 1 maal. Dat was vorig seizoen, in Limburg. Het werd toen 3-4 en Tasos Douvikas blonk uit door als invaller een hattrick te scoren.
- Op eigen veld hield FC Utrecht dit seizoen nog geen enkele keer de 0. Alleen in 2007/2008 moest FC Utrecht minstens zo lang wachten op een clean sheet in eigen huis: toen 11 partijen. De reeks bestaat nu uit 10 duels.

Zonder geblesseerde Barkas

© Orange Pictures
Ron Jans kan tegen Fortuna Sittard niet beschikken over Vasilis Barkas. De doelman, die in de uitwedstrijd tegen Fortuna (0-0) een strafschop stopte, had afgelopen zondag in de slotfase van de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen Volendam al last van een blessure aan zijn bovenbeen. Matthijs Branderhorst deed toen al een warming-up, maar hoefde niet in te vallen. Vanmiddag start hij als vervanger van Barkas. Behalve de Griek zijn ook Ole Romeny, Anthony Descotte en Isac Lidberg afwezig vanwege blessures. Marouane Azarkan zit na een blessure wel weer bij de wedstrijdselectie.

Stug

"Fortuna heeft best een aantal goede wedstrijden gespeeld, maar het vooral een stugge ploeg", vindt Ron Jans. "Ze staan heel compact en ze geven heel weinig weg. Zij spelen heel resultaatgericht, zeker in uitwedstrijden. Ik verwacht niet dat zij het spel gaan maken."
Ron Jans: 'Fortuna speelt heel resultaatgericht, zeker in uitwedstrijden'
Dat de Limburgers donderdag voor de beker 120 minuten moesten voetballen en na strafschoppen werden uitgeschakeld door FC Groningen en vervolgens diep in de nacht met de bus naar huis moesten is voor de Utrecht-trainer niet per se een voordeel. "Als fitte prof mag je daar geen last van hebben. Misschien zal er in de slotfase wat frisheid ontbreken, maar ik denk dat de mentale tik groter is."

Record

Als FC Utrecht vanmiddag niet verliest van Fortuna Sittard, evenaart het een 33 jaar oud record. Onder trainer Ab Fafié won FC Utrecht toen acht keer en speelde vijf keer gelijk: een reeks van dertien duels zonder nederlaag. De huidige reeks bestaat uit vier zeges en acht gelijke spelen. "Het wordt dan een evenaring van het record, en ik vind dat het oude record eigenlijk voor staat", zegt Jans. "Want die hebben volgens mij van de dertien keer acht keer gewonnen en wij gaan dat in ieder geval niet halen. Wij moeten eerst zorgen dat het tegen Fortuna goed is, en dan vind ik het wel leuk om dat record te verbeteren."

Jaloers op Booth?

Taylor Booth scoorde drie keer tegen Volendam. Naast hem in de aanval liep Sam Lammers, de spits die werd gehaald omdat FC Utrecht zo moeilijk scoorde. "Ik was heel blij voor Taylor, maar ik had er ook wel een of twee bij willen schieten", zegt de nummer 9 van FC Utrecht. Dat Lammers bij FC Utrecht nog op nul doelpunten staat, vreet aan hem "Ik denk dat het geen goed teken zou zijn als dat niet zo was."
Sam Lammers had er ook wel één of twee willen maken
Toch is Lammers niet ontevreden. "Ik ben blij als ik het team beter kan laten spelen en de voorzetten kan geven." Maar voor voorzetten geven is hij niet naar Utrecht gekomen. "Ik ben gehaald omdat ze weten dat ik meer doe dan alleen doelpunten maken. Voor voorzetten ben ik ook gehaald, maar ook voor doelpunten inderdaad."
Lammers is nu een maand in Utrecht en ziet dat het team stappen heeft gemaakt. "Ik kan het niet vergelijken met de periode ervoor. Maar het vertrouwen van de ploeg groeit, maar we zijn in de meeste wedstrijden de bovenliggende partij geweest. Alleen tegen PSV kon het beide kanten op, in de andere duels waren we de betere."

Historie

Het is vanmiddag de 24e keer dat Fortuna Sittard op bezoek komt in de Galgenwaard. Van de voorgaande 23 ontmoetingen won FC Utrecht er veertien. Vijf keer eindigde FC Utrecht - Fortuna Sittard gelijk en vier keer wonnen de Limburgers. De laatste keer was vorig seizoen, toen het dankzij een late treffer van Tijjani Noslin 1-2 werd.
De grootste zege boekte FC Utrecht op 3 november 2019. Het werd toen 6-0. Sander van de Streek en Simon Gustafson scoorden ieder twee keer. Sean Klaiber en Simon Makienok maakten de andere twee doelpunten.

RTV Utrecht doet live verslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg en Bert Kous en de analyse van Robby Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan? Dat is heel eenvoudig: in de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.