Van der Kooij weg bij Hercules: 'Ik denk niet dat de club dat kan opvangen'

René van der Kooij na de sensationele zege op Ajax
René van der Kooij na de sensationele zege op Ajax © Orange Pictures
Utrecht - Het vertrek van René van der Kooij als trainer en technisch manager van Hercules is een enorme klap voor de club. "Ik denk dat Hercules dat niet kan opvangen", zegt Frank Bruijnis. Hij werkte als jeugdtrainer en assistent bij de Utrechtse club en is nu hoofdtrainer van stadgenoot Kampong.
Van der Kooij, die in een eerder stadium zijn contract bij Hercules had verlengd, besloot deze week in te gaan op een aanbieding van tweededivisionist Rijnsburgse Boys. Hij heeft een contract getekend tot de zomer van 2026, met een optie voor nog een jaar.
In 2011 kwam Van der Kooij binnen bij Hercules als technisch-manager. Die rol combineerde hij jarenlang met het hoofdtrainerschap bij lager spelende clubs als SCH'44 uit Harmelen en SO Soest. Sinds de zomer van 2020 is hij naast technisch-manager ook hoofdtrainer van Hercules.
Toen Van der Kooij begon bij Hercules was de club net gepromoveerd naar de 1e klasse. Twee jaar later volgde promotie naar de hoofdklasse en direct daarop klom de club op naar de derde divisie. In 2017 bereikte Hercules voor het eerst de play-offs om promotie naar de tweede divisie. Dat succes werd herhaald in 2022 en 2023, maar gepromoveerd werd er nooit. Dit jaar maakten Hercules en Van der Kooij naam door Ajax uit te schakelen in de KNVB beker, waarna tegen SC Cambuur pas in de verlenging werd verloren.

Voortouw

Volgens Frank Bruijnis is de invloed van Van der Kooij op al die successen heel erg groot. "Hoe groot, dat gaan we de komende jaren zien", zegt de Kampong-trainer. "In mijn tijd lag er zoveel macht en initiatief bij René. Ik ben benieuwd wie nu dat voortouw gaat nemen. Zijn netwerk zorgde ervoor dat tal van spelers naar Hercules kwamen."
"Hercules moet nu laten zien dat ze er klaar voor zijn om zonder René door te gaan", stelt Bruijnis. De terugkeer van voormalig hoofdtrainer Jochem Twisker, die deel uit gaat maken van de technische commissie, kan volgens hem wel gunstig zijn. "Jochem heeft ook een groot netwerk, dus daarmee ondervang je een deel. Maar niet alles, want Jochem wordt geen technisch manager."
Jochem Twisker: zijn terugkeer naar Hercules is belangrijk
Jochem Twisker: zijn terugkeer naar Hercules is belangrijk © Geert Lommers
Fons Mulder, die zeven jaar eerste keeper was bij Hercules, is iets minder bang voor de toekomst van de club. "Hercules is twee jaar geleden begonnen met een structuur neer te zetten om René te ontlasten. De terugkeer van Jochem Twisker is daar onderdeel van, daar heb ik wel vertrouwen in", zegt Mulder. "Als dit twee jaar geleden was gebeurd had Hercules een veel groter probleem gehad."
Toch zal het vertrek van Van der Kooij er stevig inhakken in Voordorp, verwacht Mulder. "René heeft oog voor talent, waardoor hij elk jaar de leegloop van het eerste elftal goed op kon vangen. Hij haalde de pareltjes uit de lagere klassen, die Hercules dan weer konden gebruiken als springplank naar de goed betalende clubs in de tweede en derde divisie."
Als dit twee jaar geleden was gebeurd had Hercules een veel groter probleem gehad
Fons Mulder, oud doelman
"René was de spil in de organisatie en de externe scouting", zegt Willem Romp. De huidige trainer van Eemdijk en volgend seizoen van Sportlust'46 was speler en jeugdtrainer bij Hercules en ook twee seizoenen assistent-trainer bij het eerste elftal. "Ik weet niet waar hij ze vandaan haalde, maar er stond altijd een goeie mix van eigen jeugd en spelers van elders. Hij heeft een enorm netwerk."
Bang voor de toekomst van Hercules is Romp niet. "De club heeft het altijd voor elkaar gekregen om goeie trainers binnen te halen. En met het binnenhalen van Jochem Twisker hebben ze goed ingespeeld op het vertrek van René."

Topsportcultuur

"Hercules is best wel afhankelijk van René van der Kooij", zegt Eric Speelziek, die van 2015 tot 2018 hoofdtrainer was Hercules en nauw samenwerkte met Van der Kooij, die toen technisch manager was. "Een goeie nieuwe trainer is wel te vinden, maar een technisch manager die er zoveel tijd in steekt als René, dat is een stuk lastiger." Speelziek is het eens met andere sprekers dat het aantrekken van Jochem Twisker een goede zet is. "Dat zorgt ervoor dat er voetbalkennis in huis is, maar hij steekt er minder uren in dan René."
Speelziek benadrukt net als anderen het belang van Van der Kooij voor de scouting, maar ook voor de clubcultuur. "Bij een amateurclub hangt de topsportcultuur vaak af van een man of vijf. Bij Hercules trekt René in dat opzicht de kar."

Opvolger

Hercules moet de komende tijd ook op zoek naar een opvolger voor de hoofdtrainer Van der Kooij. "De club heeft zich door die bekersuccessen aardig op de kaart gezet, dus er zullen veel gegadigden zijn", verwacht Mulder. "Maar het is best lastig om iemand te vinden die goed bij deze club past."
Wie zeker bij de club zou passen is Frank Bruijnis. Hij was al jarenlang in diverse trainersfuncties actief bij Hercules en kent de club als zijn broekzak. "Ik zit heel erg op mijn plaats bij Kampong, en ik heb de club ook al toegezegd dat ik blijf", zegt Bruijnis daarover. "Bellen heeft geen zin."