Van Dijk analyseert Excelsior - FC Utrecht: 'Ik miste een speelplan'

© RTV Utrecht
Utrecht - Wekelijks analyseert een expert in Een Berg Sport de wedstrijden van FC Utrecht. Deze keer heeft voormalig aanvoerder Gregoor van Dijk naar zijn oude club gekeken in het duel tegen Excelsior. Het werd 1-1 in Rotterdam terwijl er volgens Van Dijk meer in zat.

Gregoor van Dijk (16 november 1981) kwam in het verleden uit voor onder meer FC Groningen, waarvan zijn vader Jan destijds coach was. Nadien speelde hij voor Roda JC en FC Utrecht. Bij FC Utrecht speelde hij in vier jaar tijd exact 100 wedstrijden. Ook was hij aanvoerder van het elftal. Van Dijk stond bekend als een keiharde middenvelder die met succes de penalties nam. Hij scoorde 16 keer voor FC Utrecht. In juli 2010 vertrok hij transfervrij naar AEK Larnaca, ondanks zijn tot 2012 doorlopende contract.

Speelplan ontbreekt

Van Dijk miste toch wel een speelplan bij FC Utrecht. "Het stond verdedigend heel goed. Er werd goed druk gezet. Maar toen Excelsior ging voetballen wisten ze het eigenlijk niet meer", blikt Van Dijk terug. "In de eerste helft was Excelsior alleen maar aan het ophouden. Ondanks dat het massaal inzakte wist FC Utrecht wel kansen te krijgen. In de tweede helft zie je dat Excelsior het anders gaat doen. Het kwam er veel meer uit. Daar had FC Utrecht veel meer moeite mee. Dan merk je dat het spel idee een beetje ontbreekt bij FC Utrecht, want het weet dan geen oplossing te bedenken."
Gregoor van Dijk over het verschil tussen de eerste en tweede helft

Is Sam Lammers een spits?

Dat is de vraag die veel mensen bezig houdt. "Niet dus", concludeert Van Dijk. "Ik vind Sam Lammers een hele goede voetballer, maar hij doet dingen die ik een spits niet wil zien doen. Zo gaat hij buitenom de back van Excelsior." Met als gevolg dat er niemand voor de goal stond. "Dat bedoel ik met spel idee. Ik zou mijn spits op die plekken niet willen zien. Bij een ingooi even later komt hij zich niet aanbieden. Daar heb ik geen moeite mee, maar vervolgens staat hij ook niet op de plek waar de bal komt. Daar had hij wel moeten zijn." Conclusie van Van Dijk. "We hebben nog steeds geen spits."
Gregoor van Dijk vindt Lammers geen spits

Gebrek aan energie en intensiteit

FC Utrecht komt wel op voorsprong tegen Excelsior, maar kan slechts enkele minuten genieten van dat privilege. "Wat er mis gaat? Nou kijk maar", zegt Van Dijk. "Eigenlijk komt de goal uit een hoekschop, maar de intensiteit ontbreekt volledig. Er wordt geen druk op de bal gezet en Driouech kan zo iedereen voorbij lopen. Er wordt niet ingegrepen alleen maar meegelopen. Dat is geen verdedigen." Heeft Van Dijk kritiek op Fraulo en Ter Avest. Volgens Van Dijk had speelde ook El Karouani een negatieve rol in de tegengoal. "Wat de linksback doet. Of beter gezegd niet doet. Die heeft totaal geen contact met de tegenstander en ze kunnen zo scoren. En dat is gewoon zonde, want je stond net op voorsprong."
Gregoor van Dijk wijst erop dat meelopen niet hetzelfde is als verdedigen
De analyse is een vast onderdeel van Een Berg Sport. Iedere vrijdagavond te zien op RTV Utrecht. Volgende week neemt Sjors Ultee het stokje over. Hij gaat dan kijken naar FC Utrecht - FC Volendam.