Ron Jans blij met Tim Handwerker: 'Maar deur is dicht voor Leliendal'

Utrecht - FC Utrecht legde deze week een nieuwe linksachter vast. Tim Handwerker wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van FC Nürnberg. De Duitser is de vervanger van Yannick Leliendal, die na een conflict lijkt te gaan vertrekken bij FC Utrecht.
"Met het vervelende geval rondom Yannick Leliendal heb ik al aangegeven dat we wel een vleugelverdediger kunnen gebruiken", zegt Jans, die Tim Handwerker ooit naar FC Groningen haalde, toen de huidige Utrecht-trainer daar technisch-manager was. "Daar heeft hij het goed gedaan. Bij FC Nürnberg heeft hij zich door ontwikkeld."
Ron Jans, blij met Handwerker
Maar bij de club uit de Zweite Bundesliga raakte Handwerker zijn basisplaats kwijt, dus hij was vrij. "Het is een jongen die een uitstekende trap heeft, hij heeft veel loopvermogen en neemt opbouwend en aanvallend veel initiatieven", prijst Jans zijn nieuwste aanwinst. "Hij mag de concurrentie uitvechten met El Karouani.
Daarmee is wat Ron Jans betreft de deur dicht voor Yannick Leliendal. "Ja. Ik zeg niet nooit, maar op korte termijn zal hij onder mij zeker niet voor FC Utrecht spelen. We hebben een vervanger aangetrokken en er daarmee een nieuwe situatie. Ik hoop voor die jongen dat hij goed terecht komt, maar dat zal voorlopig niet bij mij zijn."

Nederlandse mentaliteit bevalt Handwerker

Tim Handwerker speelde ooit een seizoen voor FC Groningen, en keert dus terug in Nederland. "Ik voelde me daar toen heel goed", zegt de linksachter, die opgroeide in de buurt van Keulen. "Dus was ik blij met de mogelijkheid die FC Utrecht mij bood en heb ik besloten hierheen te komen."
Dat hij Nederland al kende, speelde daarbij zeker een rol voor Handwerker. "Ik houd van de mensen, maar ook van de mentaliteit. Het is een beetje losser dan in Duitsland. En ik hou van het Nederlandse voetbal. Daardoor voelde ik me goed in Groningen, en ik hoop dat dat hier ook zo is." Wat het voor Handwerker ook makkelijker maakt, is dat hij uit de buurt van Keulen komt. "De mensen daar lijken meer op Nederlanders dan mensen in Beieren, waar ik de laatste jaren speelde."
Tim Handwerker, in het Duits, zonder ondertiteling
Handwerker speelde bij FC Nürnberg, maar raakte daar zijn basisplaats. Op dat moment had hij het geluk dat FC Utrecht een linksback én dat Ron Jans hem nog kende. "We hebben gebeld en daar kreeg ik een goed gevoel bij. Dat maakte de beslissing makkelijk."
De Duitser trainde deze week voor het eerst mee bij FC Utrecht en is fit. Als het nodig kan hij spelen tegen Excelsior. "Maar of dat gebeurt, dat bepaal ik niet. Dat bepaalt de trainer. Als het nodig is kan het." Dat zal dan wel op kunstgras zijn. In Duitsland wordt daar in de top niet op gespeeld, en het is ook niet Handwerkers favoriete ondergrond. "Maar dat geldt voor alle spelers in Nederland. gelukkig is het over een paar jaar verboden."