Van het tweede van Hercules naar basisdebuut in Serie A: 'Die Noslin, niet te geloven'

Utrecht - De voetballoopbaan van Tijjani Noslin is een regelrechte achtbaan te noemen. De 23-jarige aanvaller maakte vandaag zijn basisdebuut in de serie A voor zijn kersverse club Hellas Verona. In 2018 had alleen Noslin zelf, toen hij in het tweede van derdedivisionist Hercules speelde, dit durven dromen. "Hij had er toen al alle geloof in dat hij hogerop zou komen."
"Het is zeker een geweldig moment. Ik kan er alleen maar van genieten. Als je mag invallen en scoren dan is er ontlading", sprak de 19-jarige Noslin in november 2018 op Radio M Utrecht. Hij maakte bij zijn debuut voor Hercules als invaller de winnende 1-0 tegen Jong Volendam. "U ziet hem niet luisteraars maar hij staat breed glimlachend voor mij te genieten", waren de woorden van verslaggever Arnold Schenk toentertijd.
November 2018: Tijjani Noslin maakte als invaller de winnende
Dat Noslin jaren later zijn debuut zou maken in de serie A had Schenk niet kunnen voorspellen. "Ik had wel het gevoel van 'het is er eentje'", denkt hij terug. "Hij had snelheid, hij wist zijn fysiek te gebruiken en hij kon uithalen. Hij deed dingen die je niet verwachtte. En hij was in interviews altijd zo keurig."
Schenk versloeg de wedstrijden van Hercules voor het sportradioprogramma Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht. "Ik kan mij wel herinneren dat ik zijn naam na een goal een aantal keer vol enthousiasme de ether in heb gegooid. Ik wist wel dat ik hem moest onthouden."
En dat blijkt terecht. Want zondag debuteerde Noslin bij het duel van Hellas Verona tegen Frosinone in de basis. "Het is toch eigenlijk niet te geloven voor hem, geweldig", is de reactie van Schenk hierop.

Noslin kwam in 2017 in het tweede van het Utrechtse Hercules terecht. Na twee seizoenen in de hoofmacht te hebben gespeeld liet hij de derdedivisionist achter zich voor de Utrechtse hoofdklasser DHSC. Bij die club verdiende hij in de zomer van 2021 een stage bij eerstedivisionist TOP Oss. In 6 weken tijd maakte hij zoveel indruk waardoor eredivisionist Fortuna Sittard aan de lijn hing. Na 2,5 jaar voor de Limburgers te hebben gespeeld vertrekt hij nu voor zo'n 3 miljoen euro naar Serie A-club Hellas Verona.

Kans bij Hercules

Het had zomaar anders kunnen lopen voor Noslin. Want hoe kreeg de aanvaller de kans bij derdedivisionist Hercules? We bellen met Erik Speelziek. De oefenmeester haalde in zijn tijd als trainer van Hercules Noslin bij het eerste. "Ik moet je eerlijk zeggen dat mijn toenmalige assistent Stanley Tailor mij een aantal keer op hem attendeerde", vertelt Speelziek direct.
En dus zoeken we contact met Tailor. "Ik zag hem in een oefenwedstrijd van FC Twente onder 19 spelen en ik vond hem een goede voetballer. Ik sprak toen met zijn moeder langs de zijlijn. Ik vertelde dat ik hem niet kon aanbieden bij een BVO maar ik dat hem wel kon meenemen naar Hercules. Doordat de selectie van het eerste vrij vol zat moest hij beginnen in het tweede."
"Ik heb Erik toen meerdere malen op hem geattendeerd. Ik heb wel een paar keer gezegd 'Neem hem nou mee, neem hem nou mee trainer'. Uiteindelijk liet Erik hem meetrainen", vertelt Tailor alsof het de dag van gisteren was. Speelziek bevestigt het verhaal. "En hij deed het eigenlijk al vrij snel heel goed. Hij was toen nog wel heel tenger, nu is hij echt een man geworden."

Van invaller naar basisspeler

Speelziek is er natuurlijk trots op dat hij de trainer is die Noslin de kans heeft gegeven bij Hercules. "Ja, dat is wel iets wat ik aan mensen vertel haha. Maar ik moet Stanley echt alle credits geven. Dat mag je tegen hem zeggen."
En dat doen we. "Haha. Dat had ik ook wel van Erik verwacht. Hij is een eerlijke trainer", zegt Tailor. "Het was mijn idee, ik hou er van om jeugd in te passen. En ik hou van jongens die heel graag willen. Noslin is er zo één. Met zulke voetballers werk ik graag."
Bij Hercules speelde Noslin twee seizoenen onder trainer Jochem Twisker. "Ik heb hem echt overgeheveld van het tweede naar het eerste. Vooral in zijn tweede seizoen was hij een vaste waarde. Op een gegeven moment had hij wel een dipje en verloor hij, grappig genoeg, zijn basisplek aan de talentvolle Tim Pieters." De aanvaller van Hercules werd vorige maand landelijk bekend doordat hij namens Hercules een hoofdrol speelde in het gewonnen bekerduel tegen Ajax.
"Ik weet nog dat hij werkte bij een broodjeszaak in Amsterdam. Ik heb hem daar nog weleens heen gebracht", vertelt Twisker. "Hij kwam met de trein op en neer vanuit Amsterdam. Hij trainde bij Hercules ook nog een jeugdelftal kan ik mij herinneren."

Transfer van 3 miljoen

De drie trainers vertellen dat Noslin bij Hercules altijd zeer ambitieus was. De voetballer zelf stak naar de buitenwereld ook niet onder stoelen of banken dat hij de wens had om ooit nog hogerop te komen. Zo zei hij in 2019 tegen RTV Utrecht hierover: "Ik heb natuurlijk altijd de hoop dat er een BVO zich meldt bij mij. Maar tot die tijd hou ik mijn focus op Hercules en hoop ik mijn doelpuntjes mee te prikken."
Dat kan Twisker zich ook herinneren. "Hij had er echt altijd geloof in dat hij nog hogerop kon. Als hij dat uitsprak zullen sommigen gelachen hebben, maar hij lacht nu als laatst."
Noslin in 2019: 'Hoop dat er een BVO zich meldt'
Want wie had toen durven voorspellen dat hij voor 3 miljoen euro naar het Italiaanse Hellas Verona zou gaan. "Ik niet. Het is niet te geloven", zegt Speelziek. "Het is echt een jongensdroom. Hij heeft ook het een en ander aan Wesley Sneijder te danken die hem van DHSC naar Fortuna heeft gebracht."
"Het is fantastisch, geweldig. Het is hem echt gegund. Het is zo'n lieve jongen en hij heeft er heel hard voor gewerkt", zegt Speelziek over de stap van Noslin naar de Serie A. "Ik vind het ongelooflijk knap van hem", aldus Twisker. "Ik had nog wel verwacht dat een subtopper uit Nederland zich voor hem zou melden."
Tailor benadrukt dat de loopbaan van Noslin bewijst dat niets onmogelijk is in de voetballerij. "Je moet als voetballer gewoon de samenvatting halen. Dan gaan ze je naam kennen. Je ziet wat er dan kan gebeuren." De transfersom van Noslin had Tailor nog niet meegekregen. "3 miljoen?", herhaalt hij. "Dat is wel echt heel veel."
De vraag is natuurlijk of Noslin het bij Hellas Verona gaat redden. "Aan zijn mentaliteit zal het niet liggen", is Speelziek duidelijk. "Maar je hebt natuurlijk ook een beetje geluk nodig."
"Nu komt hij in een echte mannenwereld terecht. Ze hebben daar nog meer de mentaliteit van het kaas niet van het brood laten eten. Op dit niveau moet hij weer een stap zien te maken", zegt Tailor. Twisker besluit: "Met zijn zijn geloof en ambitie, waarom zou hij het niet redden?"