Goal Van der Hoorn bewijst nut doellijncamera's

De kopbal van Van der Hoorn die leidde tot de inzet van Goal Line Replay
De kopbal van Van der Hoorn die leidde tot de inzet van Goal Line Replay © Orange Pictures
Utrecht - Mike van der Hoorn heeft dit seizoen een uniek doelpunt gemaakt. De treffer van de verdediger van FC Utrecht tegen Ajax werd pas goedgekeurd na het bekijken van de beelden op de doellijncamera's. De arbitrage had niet gezien dat het een doelpunt was.
In totaal werd de zogenoemde 'Goal Line Replay' zes keer gebruikt door de videoscheidsrechter om te kijken of de bal volledig de doellijn was gepasseerd. Alleen in het geval van Van der Hoorn werd na de check een doelpunt toegekend.
Van der Hoorn maakte op 22 oktober de 2-0 voor FC Utrecht tegen Ajax. Utrecht won dat duel uiteindelijk met 4-3.

Nut bewezen

De Goal Line Replay wordt dit seizoen voor het eerst gebruikt in de eredivisie en is in totaal 169 keer ingezet om beslissingen van de scheidsrechter te checken. In zeventien gevallen werden de camera's gebruikt om een beslissing te kunnen herzien. Daarmee heeft de nieuwe technologie zijn nut bewezen, stelt de KNVB bij het presenteren van de cijfers.
De videoscheidsrechter deed in de eerste 144 wedstrijden van dit seizoen meer dan 800 checks. Daarin adviseerde de VAR de scheidsrechter 56 keer om een beslissing te herzien. De gemiddelde duur van een VAR-controle was tijdens de eerste competitiehelft 99 seconden.