Wat een sensatie: amateurs Hercules stunten in de beker met 3-2 zege op Ajax

© Orange Pictures
Utrecht - Hercules heeft voor 'de grootste stunt ooit' gezorgd in de KNVB Beker. De derdedivisionist uit Utrecht won namelijk met 3-2 van grootmacht Ajax, nadat het aanvankelijk een 2-0 voorsprong weggaf tegen de Amsterdammers. In de extra tijd viel alsnog de winnende treffer in Stadion Galgenwaard, via verdediger Mats Grotenbreg.
Luister hier de hoogtepunten van de bekerkraker Hercules-Ajax (3-2)

Hercules vroeg op voorsprong

Vlak voor de aftrap waaide er een hoosbui over Stadion Galgenwaard, waar de hoofdtribune goed gevuld was. Dat maakte het veld drassig en daar maakte Hercules dankbaar gebruik van in de openingsfase. De derdedivisionist kleunde erin en hield achterin verrassend goed stand tegen Ajax.
Met enkele uitbraken was Hercules in de eerste helft zelfs gevaarlijker. Een van die aanvallen resulteerde na een kwartier in de verrassende 1-0 voorsprong voor de Utrechters. Het was Jordi Paulina die na goed werk aan de rechterkant van het strafschopgebied de vrijstaande Tim Pieters vond. De spits kon de bal zo in het lege doel schieten, waarna de Galgenwaard ontplofte.
Ajax zocht daarna wel naar de gelijkmaker, maar was niet bij machte om echt gevaarlijk te worden. Chuba Akpom stond buitenspel en dus ging zijn kans in rook op. Daarna bleef Hercules gemakkelijk overeind en kwam het er bij tijd en wijlen zelf gevaarlijk uit. Gescoord werd er niet meer, dus was de ruststand 1-0.
Tim Pieters was goud waard met twee goals: "Ik kan nog niet beseffen wat gebeurd is"
Tim Pieters na de 1-0 tijdens Hercules-Ajax
Tim Pieters na de 1-0 tijdens Hercules-Ajax © Orange Pictures

Tim Pieters schiet de 2-0 binnen

Na rust voerde Ajax drie wissels door, maar buiten wat kleine mogelijkheden werd het spel van de Amsterdammers er niet veel beter op. Hercules stond verdedigend goed en loerde op de spaarzame kansen. Een daarvan werd door Lars Vermeulen verkwanseld, terwijl ook Pieters vol energie zat en zo Ajax het leven zuur maakte.
Wat heet, precies halverwege de tweede helft kreeg de stunt een nieuwe dimensie. Pieters ontsnapte aan de linkerkant, draaide naar binnen en schoot heel knap de 2-0 in de verre hoek. Hercules kon zijn geluk niet op, maar wist ook dat Ajax nog meer druk ging zetten. Een paar keer kwamen de zwart-witten er zelf nog uit, maar de 3-0 kwam er niet.
Mats Grotenbreg: "Ik heb de winnende gescoord tegen Ajax, het kán!"

Ongekende slotfase

Via Brobbey (schot) en Akpom (intikker) kwam Ajax in de laatste tien minuten nog terug tot 2-2, waardoor het lot bezegeld leek voor Hercules. De Amsterdammers drongen aan en aasten op de 2-3, maar als een duveltje uit een doosje was het Mats Grotenbreg die in de extra tijd Hercules naar de grootste bekerstunt ooit schoot.
De bal belandde bij een vrije trap voor zijn voeten, waarna hij de 3-2 binnenschoot en de Galgenwaard liet ontploffen. De laatste minuten kwam Hercules niet meer in gevaar, waarna een volksfeest kon losbarsten in Utrecht.
Trainer René van der Kooij: "Ik heb gejankt...Het is iets heel geks!"

Hercules - Ajax
Eindstand: 3-2

16' Tim Pieters (1-0)
67' Tim Pieters (2-0)
84' Brian Brobbey (2-1)
88' Chuba Akpom (2-2)
90+3' Mats Grotenbreg (3-2)

Scheidsrechter: Erwin Blank

Liveblog:

AFGELOPEN! Hercules wint met 3-2 van Ajax in de KNVB Beker!
90+6' Daar is nog de kans op de 4-2, maar de bal hobbelt naast!
90+3' De bal belandt na een kopbal voor de voeten van Grotenbreg, die de bal binnenschiet: 3-2!
90+3 DOELPUNT HERCULES! Wat gebeurt hier?! Het is 3-2! Mats Grotenbreg!
Luister: Mats Grotenbreg schiet 3-2 binnen en is de held van Hercules
90+3' Daar breekt Nsingi nog even door, het levert Hercules een vrije trap op.
90' De speeltijd is voorbij, maar er komen nog zes minuten extra tijd bij. Kan Hercules nog standhouden?
88' DOELPUNT AJAX! Het is 2-2, want Akpom loopt de bal binnen na een voorzet van Gaaei. Hercules geeft het weg in de slotfase.
Luister: Hercules geeft voorsprong weg, Akpom tikt de 2-2 binnen
88' Pepijn Vonk redt weer, nu op een schot van Kenneth Taylor.
87' Een kopkans voor Brobbey belandt net naast. Poeh, dat was even spannend. Hercules wankelt.
86' Mikautadze met een grote schotkans, maar Pepijn Vonk redt. Het blijft 2-1, maar de druk neemt toe op het doel van Hercules.
85' De volgende wissel bij Hercules. Lahri gaat, Grotenbreg komt.
84' DOELPUNT AJAX! Het is 2-1, want Brian Brobbey schiet uit de draai raak. Wat kan Ajax nog?
Luister: Brian Brobbey schiet de aansluitingstreffer binnen (2-1)
80' De volgende wissel van Hercules: Lars Vermeulen gaat eruit, Storm Streng komt erin.
79' Een kans voor Jordi Paulina, maar hij schiet hoog over.
78' Een vrije trap voor Hercules op een gevaarlijke plek: Ramaj moet zich strekken om de 3-0 te voorkomen!
75' Brian Brobbey is gefrustreerd en krijgt een gele kaart. Tekenend voor het spel van Ajax vanavond.
75' Een vrije trap van Lahri belandt in de handen van Ajax-keeper Ramaj.
74' Uit de counter schiet Akpom naast... Het blijft 2-0 in de Galgenwaard!
73' WAT EEN KANS! Nsingi verzuimt de 3-0 te maken!
72' De eerste wissel bij Hercules: Chris van Hussen en doelpuntenmaker Tim Pieters gaan eruit. Nsingi en Fichtinger zijn hun vervangers.
69' Oef! Ajax is erg gevaarlijk, maar Shannon Carmelia haalt de bal twee keer weg van de doellijn. Hij voorkomt de 2-1...
67' Tim Pieters komt op via links, zoekt zijn tegenstander op en de bal in de verre hoek krult: het is 2-0 bij Hercules-Ajax!
67' DOELPUNT HERCULES! Wat een doelpunt van Tim Pieters! 2-0!
Luister: Hercules maakt de 2-0 tegen Ajax
65' Pepijn Vonk is de reddende engel voor Hercules. Akpom komt door, maar hij vindt de keeper van Utrecht op zijn weg. Het blijft 1-0.
63' Daar is Hercules weer gevaarlijk via Paulina en Pieters, maar een grote kans komt er niet uit voort.
60' De vierde wissel van Ajax: rechtsback Gaaei komt erin voor rechtsback Gooijer.
59' Ajax roept om een penalty, maar scheidsrechter Blank wuift het weg.
57' Meerdere hoekschoppen achter elkaar voor Hercules, maar daar halen de amateurs uit Utrecht niets uit.
56' Wat een kans voor Lars Vermeulen! Daar was het bijna 2-0. Vermeulen had vrij baan richting het Ajax-doel, maar hij kapt een keer te veel. Het wordt een hoekschop...
54' Daar is Hercules weer even dreigend, maar Ajax kan de aanval onderscheppen. Wordt het eerder 2-0 of 1-1?
53' De eerste mogelijkheid voor Brian Brobbey, maar hij komt niet tot een schot.
50' Ajax probeert het wel en Hercules wordt in het defensief gedwongen.
46' Beide ploegen staan weer op het veld. Maar liefst drie wissels bij Ajax: Brobbey, Martha en Tahirovic komen erin. Avila, Forbs en Van Axel Dongen zijn uit het veld.

RUST

45' Het is rust in Stadion Galgenwaard en Hercules staat voor tegen Ajax. Wij herhalen, Hercules staat met 1-0 voor na 45 minuten. Tot straks.
45' De extra tijd bedraagt 1 minuut. Precies op dat moment schiet Gooijer de bal héél ver naast.
44' De vlam in de pan, omdat Avila de confrontatie zoekt met Van Hussen. De Ajax-speler krijgt daarom geel van scheidsrechter Blank.
42' De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Hercules-back Deveron Fonville, die een aanval van Ajax onderbreekt met een sliding.
41' Een echte, grote kans voor Ajax. Een vlammend schot van Van Axel Dongen wordt overgetikt en uit de corner krijgt Mikautadze een schotkans. Die gaat naast.
38' Hoongelach op de tribune, want Ajax weet het niet en dus schiet Avila van ruim 30 meter... Het resultaat? Heel ver naast.
© Orange Pictures
36' Het publiek van Hercules is duidelijk en zingt met gevoel voor humor: "Wij gaan Europa in!" Commentator Bert Kous is duidelijk over het spel van Ajax: "Wat een waanzinnig waardeloze eerste helft."
34' Hercules probeert ook even te voetballen tegen Ajax. Even resumé: het grootste gevaar is tot nu toe echt van Hercules gekomen. Ajax zoekt wel, maar vindt geen ruimte voor een kans. Het is nog altijd 1-0.
30' Daar is bijna de 2-0 voor Hercules! Tim Pieters versnelt aan de linkerkant en vindt bijna Lars Vermeulen voor het doel, maar Ajax weet hem weg te werken. De hoekschop die volgt levert niets op.
27' Buitenspel! Ajax lijkt op 1-1 te komen na een aanval van Forbs en een schot van Akpom, maar de assistent-scheidsrechter heeft zijn vlag in de lucht. Tot vreugde van het Hercules-publiek.
23' Daar is Hercules weer gevaarlijk. Fonville stoomt op, maar loopt zich vast en maakt een overtreding.
19' Ajax verloor eerder dit jaar al met 4-3 van FC Utrecht en staat nu ook achter tegen de Utrechtse club uit de derde divisie. Wat een stunt! Ajax zoekt naar de gelijkmaker, maar de aanval strandt.
16' "Waanzinnig, waanzinnig!", klinkt het op de livestream van RTV Utrecht. Stadion Galgenwaard ontploft, want Hercules komt met 1-0 voor. Een schitterende actie van Paulina aan de rechterkant en hij vindt de vrijstaande Tim Pieters, die voor een open doel kan binnenschieten. Hercules op voorsprong tegen Ajax!
16' DOELPUNT HERCULES! Het is heel verrassend 1-0!
Luister: Hercules komt op 1-0 tegen Ajax
14' Ajax is weer gevaarlijk, maar het komt niet tot een schot. Het is al bijna een kwartier 0-0.
12' Akpom met een kans! De spits van Ajax raakt de bal niet goed, keeper Vonk heeft de bal voor het oprapen.
11' De eerste kansen voor Ajax. Forbs en Van Axel Dongen kunnen schieten, maar de bal eindigt ver naast. Het is nog 0-0.
8' Het is duidelijk dat ook Ajax problemen heeft met het natte (en slechte) veld in Utrecht. Dat maakt het voetbal er niet beter op.
6' Daar komt Hercules er even uit na een foutje van Ajax in de opbouw, maar Sutalo onderschept de counter voor Lars Vermeulen gevaarlijk kan worden.
5' Hercules houdt vooralsnog goed stand tegen Ajax, dat nog niet gevaarlijk is kunnen worden.
2' Kans Hercules! Wat een start van de Utrechters. Lahri wordt goed vrijgespeeld, maar schiet de bal van afstand de tribune in.
1' Hercules begint fel en kleunt erin op het drassige veld. Dat zien de Hercules-fans op de tribune graag.
1' De klok slaat 18.45 uur en er is afgetrapt. Het 'Griekse' onderonsje tussen Hercules en Ajax is begonnen!
18.43 uur - Beide ploegen staan klaar in de catacomben van de Galgenwaard en komen het veld op lopen.

Opstellingen:

Hercules: Vonk (k) - Carmelia, Beck, Zwart, Fonville - Bijl, van Hussen - Lahri, Vermeulen, Pieters - Paulina
Ajax: Ramaj (k) - Gooijer, Sutalo, Hato, Avila - Taylor, Hlynsson, Mikautadze - van Axel Dongen, Akpom, Forbs

Hercules voor kraker: 'In de Galgenwaard tegen Ajax, als je geen prof bent geworden is dat het mooiste dat er is'

Hercules-middenvelder Christiaan van Hussen is klaar voor het bekerduel tegen Ajax
Want toen was Ajax hopeloos uit vorm en presteerde Hercules juist prima. Inmiddels is Hercules afgezakt naar de middenmoot van de derde divisie en heeft Ajax de weg omhoog gevonden. "Maar je hebt altijd geloof", zegt Chris van Hussen. "Er zijn de laatste jaren genoeg stunts geweest. Als je lang in de wedstrijd blijft, zij zijn ook van vlees en bloed. Je moet je ergens aan vasthouden."
Dat Hercules de laatste weken minder goed presteert zou best eens kunnen komen door het vooruitzicht op de wedstrijd van vanavond. "We weten al heel lang dat we tegen Ajax moeten", zegt Van Hussen. "Je merkt dat iedereen binnen de club ermee bezig is, met de kaartverkoop en alles. Ik denk dat het wel meespeelt."
Toen de loting was kreeg ik echt kippenvel
Hercules-speler Chris van Hussen
Van Hussen is een geboren Utrechter en speelde in de opleiding van FC Utrecht. Maar hij gaat vanavond voor het eerst in zijn leven in de Galgenwaard voetballen. "Dat ik dit op mijn 31-e nog mag meemaken, en dan ook nog tegen Ajax. Toen de loting was kreeg ik echt kippenvel." Vanavond mag Van Hussen dan eindelijk die trap af en het veld van de Galgenwaard op. "Ik heb dat al een paar keer voor het slapengaan in beeld gehad. In de Galgenwaard tegen Ajax, als je geen prof bent geworden is dat het mooiste dat er is."
Chris van Hussen: 'Je hebt altijd geloof'

De pot op

De drukste man in de Galgenwaard wordt vanavond waarschijnlijk de 23-jarige Hercules-keeper Pepijn Vonk. Hij is normaal gesproken tweede doelman achter Stilanos Damkalis, maar mag tijdens de bekerduels op doel. "Als Ajax een beetje zijn niveau haalt, wordt het een drukke avond inderdaad. Dat is beter dan de vorige wedstrijd tegen Scheveningen, toen heb ik bijna niks te doen gehad."
Vonk vindt het jammer dat er maar 6.000 toeschouwers welkom zijn in de Galgenwaard. "Ik weet niet of het vol gekomen was als het van de gemeente had gemogen, maar een half leeg stadion is toch minder. Dan is een volgepakt amateursportpark leuker."
Voor de Hercules-doelman heeft de wedstrijd nog een speciaal tintje. "Ik ben al bijna mijn hele leven Ajax-supporter, maar vanavond kunnen ze de pot op.", zegt Vonk., die de afgelopen weken vooral in de O21 ritme opdeed. "De laatste keer in het eerste was tegen Scheveningen. Dat is al weer een tijdje geleden."
Keeper Pepijn Vonk: 'Het kan een drukke avond worden'
Om een ronde verder te komen moet er een wonder gebeuren, weet de doelman. "Misschien als zij snel rood krijgen of zo. Maar het wordt in principe een hele moeilijke avond." Toch gaat de doelman wel de strafschoppen van Ajax bestuderen. "Bergwijn heeft altijd een bepaalde hoek, maar die speelt volgens mij niet. Dus ik moet nog even uitzoeken voor welke hoek Brian Brobbey de voorkeur heeft. Maar dat zal dan voor de 90 minuten zijn, want de penaltyserie halen wordt wel heel erg moeilijk."

RTV Utrecht doet vanavond live verslag van de bekerwedstrijd Hercules-Ajax. Voor de wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan? Dat is heel eenvoudig: in de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.