FC Utrecht geeft voorsprong weg tegen RKC in incidentrijk duel: 'Schrikken toen Azarkan neerging'

Utrecht - FC Utrecht is niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen RKC. In de Galgenwaard werd het 1-1 door doelpunten van Victor Jensen en Michiel Kramer. De wedstrijd lag regelmatig stil. Eén keer vanwege voorwerpen op het veld en voor een zware blessure van Marouan Azarkan.
Luister terug: FC Utrecht - RKC
"We hebben ons gedegradeerd tot counterploeg", vond trainer Ron Jans, "In de tweede helft waren we te gehaast en slordig."
De openingsfase was voor FC Utrecht, dat al na twee minuten een enorme kans kreeg. Seuntjens kon diepgaan. RKC-doelman Vaessen kwam uit zijn doel en werkte weg. In de rebound moest Jensen scoren, maar Vaessen wist de inzet van de Deen te keren.
FC Utrecht bleef ook na die vroege kans de overheersende ploeg. Viergever was dicht bij een doelpunt uit een vrije trap van FC Utrecht, maar kwam hard in aanvaring met Vaessen. Even later werd een inzet van de verdediger van de lijn gehaald, maar er werd gefloten voor hands van Flamingo. Zo was het eerste kwartier voor FC Utrecht.
Ron Jans: 'We degradeerden ons tot counterploeg'
In de 28e minuut drukte FC Utrecht het overwicht in een doelpunt uit. De afvallende bal viel voor de voeten van Jensen. Die twijfelde geen moment en plaatste de bal achter Vaessen. Zo was de Deen net als vorige week verantwoordelijk voor de openingstreffer. "Die goal zagen ze nooit aankomen", vertelde Jans, "Dat er daarna een strafschop werd gegeven is ongelukkig, maar het was hands."
Vlak voor rust kreeg RKC een strafschop na een domme handsbal van Seuntjens. De Waalwijkers waren nog geen moment echt dreigend geweest. Barkas stopte de penalty van Kramer, maar stond niet op de lijn.

Flesjes op het veld

© Orange Pictures
Scheidsrechter Gözübüyük besloot dat de strafschop overgenomen moest worden waarna er flesjes vanaf de tribune op het veld werden gegooid. Zo werd de wedstrijd in de 44e minuut stilgelegd.
Na een onderbreking van een kwartier ging Kramer opnieuw achter de bal staan. Dit keer faalde hij niet tegen zijn oude club. Barkas ging de verkeerde hoek en zo was de ruststand 1-1. Ryan Flamingo: "Het viel allemaal niet zo lekker vandaag. Barkas stopt die penalty knap en dan moet hij opnieuw. Dan moet je weer op gang komen. Dat kwartier niks doen hielp ook niet en het veld was ook nog eens zwaar en zacht."
Victor Jensen: 'Mooi dat ik nu een paar goals heb gemaakt'
Seuntjens, de veroorzaker van de strafschop mocht in de rust van trainer Jans binnenblijven, Romeny was zijn vervanger. FC Utrecht kwam heel slecht uit de kleedkamer. Oukili was namens RKC meteen weer gevaarlijk met een hard afstandsschot. Daarna stond Cleonise ineens oog in oog met Barkas, maar zijn schot ging over. Het bleef zwoegen voor FC Utrecht dat nog wel gevaarlijk werd via invaller Booth.

Azarkan knockout

Twaalf minuten voor tijd werd de wedstrijd opnieuw stilgelegd toen invaller Azarkan knockout ging na een botsing met Kramer. De speler van FC Utrecht ging op een brancard het veld af. "Ik heb goede hoop dat het in orde komt", reageerde Jans. "Maar het is enorm schrikken als hij neergaat en er ineens een brandcard het veld op komt." Flamingo stond er bovenop toen het gebeuren. "Zijn ogen gingen helemaal heen en weer, hij was lang niet bij. Toen kwam er al snel hulp bij, maar gelukkig kwam hij daarna wel wat bij. Het was een raar moment."
Ryan Flamingo: 'Het was een eng moment toen Azarkan neerging'
Vier minuten voor tijd bracht Barkas redding op een inzet van Cleonise. De Griek voorkwam daarmee een nederlaag. Aan de andere kant was Booth nog dicht bij de winnende. Dik in de blessuretijd zat Vaessen mis op een hoekschop van FC Utrecht. Romeny lukte het niet om te profiteren van de fout van de keeper van RKC.
"We moeten niet heen en weer schieten van de hemel naar de kelder", doelde Jans tot slot op het wisselende opportunisme en negativisme bij de achterban van FC Utrecht. Natuurlijk moet je deze wedstrijd winnen, maar we zijn eigenlijk nog goed weggekomen."

FC Utrecht - RKC: 1-1

28' Victor Jensen (1-0)
45' Michiel Kramer (1-1) (penalty)

(Bijzonderheden: De wedstrijd werd een kwartier stilgelegd nadat er voorwerpen op het veld werden gegooid.)
Scheidsrechter: Gözübüyük

Liveblog

100' Het is afgelopen. Het blijft 1-1.
99' Er wordt nog steeds gespeeld. Inmiddels is het eenrichtingsverkeer richting het doel van RKC.
96' Hoekschop FC Utrecht. Bozdogan draait de bal voor. Vaessen zit mis, maar Romeny schiet voorlangs!
94' FC Utrecht jaagt op de winnende. Nog zonder resultaat.
90' We krijgen 8 minuten blessuretijd als Leliendal het overneemt van El Karouani.
87' Aan de andere kant een zwakke kopbal van Booth. Het blijft 1-1.
86' Cleonise frommelt de bal mee richting de goal. Barkas redt!
78' Azarkan moet op de brancard het veld af. Toornstra gaat hem vervangen.
76' Aai! Azarkan gaat knockout na een harde botsing met Kramer.
73' WISSEL FC Utrecht. Azarkan voor Boussaid.
71' FC Utrecht geeft een teken van leven. Het schot van Booth gaat naast.
63' WISSEL FC Utrecht: Iqbal voor Fraulo en Booth voor Ramselaar.
57' FC Utrecht is heel slecht uit de kleedkamer gekomen.
56' Cleonise staat ineens oog in oog met Barkas. Over!
54' De Bunnikside gaat erachter staan. De ploeg heeft het nodig.
50' FC Utrecht is het echt een beetje kwijt. Het schot van Lokesa eindigt in een hoekschop.
47' RKC is meteen weer gevaarlijk met een hard schot van Oukili.
46' Mats Seuntjens, de veroorzaker van de strafschop, is in de kleedkamer achtergebleven. Ole Romeny is zijn vervanger.
46' We zijn begonnen aan de tweede helft.
45'+2 En dan is het rust. De mannen gaan opnieuw een kwartier pauzeren.
Luister terug: Kramer maakt 1-1
45' GOAL! Twee keer is scheepsrecht in het geval van Michiel Kramer. Nu gaat de penalty de andere hoek in. Barkas zit mis.
45' De mannen zijn terug op het veld.
Luister terug: Kramer mist strafschop en de wedstrijd wordt gestaakt
45' Ja hoor. Daar komen de flesjes uit het publiek. We gaan staken. Het spel ligt even stil.
44' O nee! De strafschop moet over. Barkas staat niet op de lijn.
44' Kramer pakt het cadeautje niet uit! Barkas stopt de penalty!
42' Wat een domme actie van Seuntjens. Hij maakt onnodig hands. De bal gaat op de stip.
41' Oukili neemt hem. Barkas haalt het harde schot van de Amersfoorter uit de hoek. Wat een goede redding van de Griek.
41' Gevaarlijk moment recht voor de goal van FC Utrecht. Een vrije trap voor RKC op een meter of 30.
31' FC Utrecht gaat voor de kill. Want het blijft doordrukken op jacht naar de 2-0.
Victor Jensen na de 1-0
Victor Jensen na de 1-0 © Orange Pictures
Luister terug: FC Utrecht komt op 1-0
28' GOAL!!! De afvallende bal valt voor de voeten van Jensen. De Deen denkt geen seconde na en haalt uit. Zijn vierde van het seizoen en opnieuw een belangrijke.
27' Bozdogan kan de zestien in, Hij krijgt een licht tikje voordat hij kan schieten.
23' FC Utrecht geeft RKC iets teveel ruimte. Groot gevaar heeft het nog niet opgeleverd.
17' Nu wordt de inzet van Viergever van de lijn gehaald. Maar er is gefloten. Hands van Flamingo.
16' Het eerste kwartier is voor FC Utrecht. De Domstedelingen blijven dreigend.
13' Vaessen komt er blind uit op de vrije trap van FC Utrecht. Hij botst vol op het hoofd van Viergever. Die gaat neer. Misschien moet Viergever de helm van Vaessen lenen.
12' Fraulo wordt aan de linkerkant van het zestien metergebied van RKC gehaakt. Vrije trap FC Utrecht.
3' De eerste grote kans van de wedstrijd is voor FC Utrecht. Seuntjens kan diep gaan. Vaessen komt uit zijn doel en werkt weg. In de rebound faalt Jensen. Zijn schot wordt gestopt.
1' We zijn begonnen in de Galgenwaard!

Opstellingen

FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, Flamingo, Viergever, El Karouani; Fraulo, Bozdogan, Jensen, Ramselaar, Seuntjens, Boussaid.
RKC: Vaessen; Lelieveld, Adewoye, v.d.Buijs, Meijers; Lokesa, Roemeratoe, Niemeijer, Oukili, Cleonise; Kramer.

Warmlopen

- FC Utrecht en RKC Waalwijk stonden op 31 oktober dit jaar in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker tegenover elkaar in Stadion Galgenwaard. FC Utrecht stond na een halfuur al met 3-0 voor en won uiteindelijk met 3-2.
- Het team van Hoofdtrainer Ron Jans is ongeslagen in zijn laatste zes Eredivisiewedstrijden met RKC Waalwijk. Drie keer werd er gewonnen door de Utrechters en drie keer werd het gelijk.
- De Utrechters pakte vorig seizoen thuis de volle buit tegen RKC Waalwijk. Op 13 mei maakten Tasos Douvikas en Zakaria Labyad de doelpunten, nadat Douvikas voor rust een penalty had gemist. Het werd uiteindelijk 2-0.
- FC Utrecht is al zeven Eredivisiewedstrijden op rij ongeslagen. Alleen PSV en Ajax bleven ook ongeslagen in hun laatste zeven competitiewedstrijden.

'We zijn gegroeid en dat hoop ik terug te zien'

Eerder dit seizoen troffen beide ploegen elkaar in de KNVB beker. FC Utrecht won met 3-2.
"Zij waren aan het experimenteren met een ander systeem", herinnert Ron Jans zich. "Ze speelden met drie centrale verdedigers en wij speelden ze helemaal weg. Het had na een half uur al 5-0 kunnen staan." Het was echter slechts 3-0, en nadat RKC vlak voor de 3-1 en vlak na rust de 3-2 maakte werd het zelfs nog billenknijpen. "We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt toen", stelt de Utrecht-trainer.
Nu, voor de competitie, zal het anders zijn. "Ze gaan echt niet andere spelers een kans geven. Er zal een heel ander RKC staan. Maar wij zijn ook gegroeid ondertussen, en dat hoop ik wel terug te zien." Jans erkent wel dat FC Utrecht het in thuiswedstrijden tegen de 'mindere goden' vaak wat moeilijker heeft. "Ik denk dat er wel een lijn inzit. We hebben tegen Ajax, Twente en AZ verdiende resultaten geboekt, maar tegen bijvoorbeeld Excelsior hadden we moeite om het spel te maken. Je zag dat ook tegen Almere thuis. Maar ik denk dat we nu meer vertrouwen hebben en steeds beter gaan voetballen.
Ron Jans blikt vooruit op de wedstrijd tegen RKC
"En ik ben blij dat Etienne Vaessen weer in doel staat bij hun", refereert Jans aan de zware hoofdblessure die de RKC-doelman vlak voor de wedstrijd tegen FC Utrecht in het duel tegen Ajax.

Ron Jans kan tegen RKC niet beschikken over een zevental geblesseerde spelers: Mike van der Hoorn, Modibo Sagnan, Zakaria Labyad, Hugo Nuovo, Anthony Descotte, Isac Lidberg en Ivar Jenner zijn niet van de partij.

Vertrouwen

De bekerwedstrijd tegen RKC was voor FC Utrecht het begin van een reeks van acht ongeslagen duels. RKC werd geklopt en daarna werden zeven competitieduels op rij niet verloren. "Het gaat de goede kant op", zegt Bart Ramselaar, die tegen Go Ahead Eagles na lang blessureleed zijn eerste doelpunt in anderhalf jaar maakte. "We zijn gewend aan hoe deze trainer wil spelen en ik denk dat we ook meer vertrouwen hebben dan in de periode daarvoor."
Ramselaar had een goede week, na zijn basisplaats en zijn doelpunt. "Dat is goed voor het vertrouwen, het is fijn als je in dat ritme komt. Dat is voor elke speler belangrijk. Het enige dat ik nodig had was wedstrijdritme. En dat krijg ik nu."
Bart Ramselaar, over vertrouwen en wedstrijdritme
Het voetbaljaar 2023 loopt op zijn einde. FC Utrecht heeft nog twee duels te spelen. Na de wedstrijd tegen RKC wacht nog de bekerwedstrijd bij Feyenoord, op woensdag. "Als we van RKC winnen gaan we met een heel goed gevoel richting die bekerwedstrijd", stelt Ramselaar. "Ik denk dat we dat maar als doelstelling moeten hebben."

RTV Utrecht doet live verslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg en Bert Kous en de analyse van Erik van der Meer. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan? Dat is heel eenvoudig: in de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.