Waarom de KNVB voet bij stuk houdt, en DHSC zich benadeeld voelt

© Arnold Schenk
Utrecht - Komende zaterdag wordt de tweede helft gespeeld van de op 18 november gestaakte wedstrijd DHSC - Ajax, in de vierde divisie A. DHSC voelt zich benadeeld: de Utrechtse club is van mening dat de wedstrijd in zijn geheel overgespeeld had moeten worden.
Wat er gebeurde? Het waaide die zaterdag hard en het regende pijpenstelen. Het veld van DHSC, gewoon gras, werd in de loop van de wedstrijd steeds slechter. Toen er aan het einde van de eerste helft, Ajax leidde met 2-0, een speler van de Amsterdammers geblesseerd op het veld lag en er een lange blessurebehandeling plaatsvond, besloot de scheidsrechter de teams naar binnen te sturen. Vanwege de slechte toestand van het veld werd het duel daarna niet meer hervat.

Voor rust, of in de rust?

Scheidsrechter Verhoeve schreef vervolgens op het wedstrijdformulier dat het duel in de rust was gestaakt. "Maar het was nog geen rust", zegt DHSC-doelman Niels Willemse. "Toen die jongen geblesseerd raakte waren er 43 minuten gespeeld." En dat is een belangrijk feit.
"Volgens mij is de regel dat een wedstrijd moet worden overgespeeld als hij in de eerste helft is gestaakt", zegt DHSC-voorzitter Harry Lulofs, die zich benadeeld voelt door het KNVB-besluit om de wedstrijd te hervatten bij een 2-0 stand, in plaats van hem over te spelen. "Ajax had in de eerste helft de storm mee. Nu zal je zien dat wij de wind zaterdag weer tegen hebben. Dan zijn we dubbel in het nadeel."
Nu zal je je zien dat wij de wind zaterdag weer tegen hebben
Harry Lulofs, voorzitter DHSC
Lulofs krijgt bijval van voormalig profarbiter Richard Liesveld uit Waverveen. "Als een wedstrijd in de eerste helft wordt gestaakt wordt hij doorgaans in zijn geheel overgespeeld", zegt hij. "Maar als een scheidsrechter gerapporteerd heeft dat het rust was toen hij de wedstrijd staakte, is dit een logische beslissing.
"Ik dacht dat hij voor rust floot", zegt voormalig speler van FC Utrecht en IJsselmeervogels Darren Rosheuvel, tegenwoordig spelend voor de amateurs van Ajax. "Ik heb eerlijk gezegd niet op het scorebord gekeken hoeveel minuten er gespeeld waren toen die jongen van ons geblesseerd raakte."
Op de website van de Ajax-amateurs staat overigens dat het duel in de blessuretijd van de eerste helft werd onderbroken en vervolgens gestaakt. "Maar ik snap DHSC wel, wij zouden de wedstrijd ook over willen spelen als we achter stonden", zegt Rosheuvel.

Reactie KNVB

De KNVB zegt in een reactie zich te houden aan de rapportage van de arbiter. "Op het wedstrijdformulier van de scheidsrechter staat vermeld dat hij destijds heeft gefloten voor de rust en na rust de wedstrijd niet meer heeft hervat. De regels schrijven voor dat een wedstrijd dan uitgespeeld wordt vanaf het moment van staken."
De bond erkent dat er bij hoge uitzondering van die regel wordt afgeweken. "Er is wel eens een wedstrijd helemaal overgespeeld, maar in die gevallen was er veel korter gespeeld en waren er nog geen doelpunten gevallen of kaarten gegeven."
Bij DHSC - Ajax werd voor de onderbreking al wel gescoord. DHSC zal het er mee moeten doen zaterdag, het begint de tweede helft met een 2-0 achterstand.