Erik analyseert Sparta - FC Utrecht: 'Barkas is een held, maar verdedigend staat het nog niet goed'

Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer
Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer © RTV Utrecht
Utrecht - Erik van der Meer maakt wekelijks in Een Berg Sport analyses van FC Utrecht en zijn tegenstanders. Na de interlandbreak werd Sparta in het Rotterdamse Kasteel met 1-2 verslagen. Deze keer legt onze analyst uit wat er bij FC Utrecht goed en slecht ging in deze wedstrijd.
De uitzending van Een Berg Sport van vrijdag 1 december is hier te bekijken. Te gast is oud-FC Utrecht-speler Michael Mols.

Erik van der Meer speelde van 1985 tot en met 1995 voor FC Utrecht. Hij droeg verder het shirt van Cambuur Leeuwarden, Beerschot, Real Murcia en Veendam. Als hoofdtrainer werkte hij voor onder meer DOVO, Al-Ahli, Metaloerh Donetsk, Qatar FC en Boedapest Honvéd. Tegenwoordig is de Utrechter lid van het analistenteam van RTV Utrecht.

Snelle omschakeling FC Utrecht

Van der Meer begint zijn college over de snelle omschakeling van FC Utrecht die steeds beter wordt. "Daar is Utrecht wel beter in geworden. Vijf man gaan gelijk mee en Seuntjens die op dat moment niet aan de buitenkant speelt maakt de eerste goal. En binnen vijf minuten!" Vlak daarna krijgt FC Utrecht nog een grote kans. "Lidberg geeft mee en Seuntjens mist een beetje de snelheid." Aan het einde is er nog een grote kans voor FC Utrecht. De ploeg staat zwaar onder druk en El Karouani, die niet door heeft dat hij Lidberg alleen op de keeper af kan sturen, roeit blind weg. "Als El Karouani de bal gewoon op Lidberg speelt dan loopt hij gewoon naar de goal. Hij mist het overzicht en dat is jammer. Dan had Lidberg misschien twee keer gescoord en dat had hem wel geholpen qua zelfvertrouwen." De Zweed oogt nog altijd een fragiele schakel in de selectie van FC Utrecht en is ook nog niet bepaald een doelpuntenmachine.
Erik van der Meer: ' Snelle omschakeling FC Utrecht is leuk om te zien'

Barkas grote uitblinker

De grote uitblinker zondag was Vasilis Barkas. De keeper van FC Utrecht redde drie punten in Rotterdam. "Hij pakte echt de winst voor Utrecht en dat is geweldig. Het waren prachtige reddingen. En dan te bedenken dat hij eerst weg zou gaan. Het is echt een goede zet geweest om hem te behouden. Ondanks dat Branderhorst al was binnengehaald."
Erik van der Meer: ' Barkas grote uitblinker'

FC Utrecht blijft verdedigend kwetsbaar

Verdedigend blijft FC Utrecht kwetsbaar vindt Van der Meer. "We hadden vorige week de discussie met Mike van der Hoorn. Ik zei toen dat je Sagnan op Lauritsen moest zetten. Hij vond dat ouderwets denken. Ik heb hier een paar fragmenten met Sagnan. Daar denk ik dat je in de zestien meter toch echt heel kort moet dekken." FC Utrecht speelde verdedigend 4-4-2. Daardoor moesten Seuntjens en Azarkan terug. " Toch stonden er een heleboel Sparta-spelers vrij terwijl FC Utrecht een overtal had. En dan wordt er ook nog aan de verkeerde kant gedekt." Dat moet volgens Van der Meer aanstaande zondag echt beter tegen AZ.
Erik van der Meer: 'FC Utrecht blijft verdedigend kwetsbaar'

RTV Utrecht doet liveverslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Met zondag vanaf 16.15: FC Utrecht - AZ. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg, Bert Kous en de analyse van Erik van der Meer. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan?

In de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.