Door de Lens van Ankie: 'Woensdag laat ik mijn stem horen'

© Ankie Hogewind/Fotostudio RedGreenBlue
Utrecht - "Op wie ga jij woensdag stemmen mam?" Met haar computer op schoot zit mijn dochter al de hele zondagmiddag onder een lekker warm dekentje op de bank stilletjes alle stemwijzers in te vullen die ze kan vinden.
De jongste, dit jaar voor het eerst ook ‘eindelijk’ stemgerechtigd, reageert geprikkeld op de vraag. Hij kijkt op van zijn dikke duizend pagina’s tellende studieboek met de kernachtige titel ‘The Human Past’ en zegt: "Het gaat niet om de persoon, maar om de partij en waar die voor staat."
Je kunt denken: het is een wielrenner, ik zet hem op een fiets voor een muurtje, klik en klaar. Je kunt ook proberen om de mens achter de sporter te laten zien en een verhaal vertellen. Gelaagdheid. Iets toevoegen. Neem bijvoorbeeld een croissant in gedachten waar je banketbakkersroom in doet en een laagje roze glazuur over heen spuit. Je fantasie vliegt vanzelf alle kanten op.

Stoempen

Bij het maken van een foto is het niet anders. Het is de kunst om te laten zien waar het verhaal over gaat. Wie is de hoofdrolspeler? Wat is de essentie? Waar speelt het zich af? Allemaal in één beeld. Een handig instrument hierbij is de achtergrond. De plek waar een foto gemaakt wordt, kan zorgen voor samenhang.
Neem duatleet Daan de Groot. Hij stoempte zichzelf in en om zijn kleine galerijwoning hoog boven de stad tussen het studeren door naar het hoogste niveau in zijn sport. Zijn leefomgeving maakt zijn prestatie bijna heroïsch. Hoe mooi is het om juist dat te laten zien. Want het gaat wel om de persoon, maar zijn achtergrond is voor het begrijpen van het verhaal minstens zo belangrijk. Dit gaat namelijk niet over een dertien in een dozijn croissant.
Het tafereeltje in mijn woonkamer stemt me hoopvol. Ik hou me verder stil. Woensdag laat ik mijn stem weer horen. Jij toch ook?
© Ankie Hogewind, Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht