Erik analyseert FC Utrecht - Excelsior: 'Elke bal op Lidberg komt net zo hard weer terug'

Erik analyseert FC Utrecht - Excelsior: 'Elke bal op Lidberg komt net zo hard weer terug'
Erik analyseert FC Utrecht - Excelsior: 'Elke bal op Lidberg komt net zo hard weer terug' © RTV Utrecht
Utrecht - Erik van der Meer analyseert in Een Berg Sport de wedstrijd FC Utrecht - Excelsior. FC Utrecht kwam niet verder dan 2-2 tegen de Rotterdammers, maar kwam wel terug van een achterstand. Onze analyst pluist weer uit wat goed en slecht was.
De uitzending van Een Berg Sport van vrijdag 17 november is hier te bekijken. Te gast is oud-top hockeyer Roderick Weusthof, die tegenwoordig voor FC Utrecht werkt.

Erik van der Meer speelde van 1985 tot en met 1995 voor FC Utrecht. Hij droeg verder het shirt van Cambuur Leeuwarden, Beerschot, Real Murcia en Veendam. Als hoofdtrainer werkte hij voor onder meer DOVO, Al-Ahli, Metaloerh Donetsk, Qatar FC en Boedapest Honvéd. Tegenwoordig is de Utrechter lid van het analistenteam van RTV Utrecht.

Ter Avest moet aan de bak

Van der Meer begint zijn analyse vandaag met het druk zetten. "Een aantal dingen verbazen me. We hebben het al eerder laten zien. Hier is Ter Avest weer te laat. En dan raakt Van der Hoorn daardoor ook nog geblesseerd." Van der Hoorn staat voorlopig buitenspel met een gebroken rib. "Bij de eerste goal houdt Ter Avest gewoon in. Je bent back, dan moet je er alles aan doen om te zorgen dat de tegenstander er niet langs gaat. Desnoods maak je een overtreding. En dat je dan nog inhoudt omdat je denkt dat een bal achter gaat. Dat is gewoon een grote fout."
Erik analyseert FC Utrecht - Excelsior: 'inhouden omdat je denkt dat de bal achter gaat is een grote fout'

Lidberg: hoe het niet moet

Bij de volgende analyse staat vertrouwen en kwaliteit centraal. Aanvaller Isac Lidberg zit momenteel op een dood spoor bij FC Utrecht, zo lijkt het. Een combinatie volgens Van der Meer van verkeerde keuzes en een gebrek aan vertrouwen. "En hij kan echt wel voetballen. Maar hij moet leren om niet zo'n groot gat in zij rug te laten vallen. Als hij vaker terugzakt kan hij kaatsen en een aanval opzetten. Nu komt elke bal op Lidberg net zo hard weer terug. Dan gaan spelers de spits op een gegeven moment niet eens meer opzoeken". De vraag is wat voor soort spits is Lidberg? Een aanspeelpunt of een spits die diepte moet zoeken. "Nou een kapstok voor de rest van het elftal in de opbouw is het in ieder geval niet op dit moment, zoals je ziet. Eigenlijk bouw je nu gewoon op met 10 man."
Erik analyseert FC Utrecht - Excelsior: 'Elke bal op Lidberg komt net zo hard weer terug'

Parrott: hoe het wel moet

Hoe moet het dan wel? Nou, Van der Meer zag aan de andere kant een speler die dat heel goed liet zien. Excelsior-speler Troy Parrott. De Ierse huurling van Tottenham Hotspur is volgens hem een goed voorbeeld voor Lidberg. "Parrott staat al anderhalve meter vrij als hij de bal krijgt. Dan kan hij passen en kan je doorvoetballen. Je moet een moment hebben waarop je vrijkomt. Dat lukt Lidberg nog niet, maar dat is wel trainbaar." Parrott doet dat volgens Van der Meer fantastisch. "Als je vrij komt gun je jezelf ook tijd. Daarnaast haal je de druk bij jongens als Sagnan weg in de opbouw."
Erik analyseert FC Utrecht - Excelsior: 'Parrott is een mooi voorbeeld voor Lidberg'

RTV Utrecht doet liveverslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg. Iedere week schuiven er andere analisten bij hem aan. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan?

In de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.