Erik analyseert Fortuna Sittard - FC Utrecht: 'Vertrouwen is nog broos'

Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer
Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer © RTV Utrecht
Utrecht - Erik van der Meer analyseert in Een Berg Sport de wedstrijd Fortuna Sittard - FC Utrecht. FC Utrecht bleef in Sittard steken op 0-0. Een tegenvaller na de spectaculaire zege op Ajax. Onze analyst pluist weer uit wat goed en slecht was.
De uitzending van Een Berg Sport van vrijdag 3 november is hier te bekijken. Te gast is FC Utrecht-speler Jens Toornstra.

Erik van der Meer speelde van 1985 tot en met 1995 voor FC Utrecht. Hij droeg verder het shirt van Cambuur Leeuwarden, Beerschot, Real Murcia en Veendam. Als hoofdtrainer werkte hij voor onder meer DOVO, Al-Ahli, Metaloerh Donetsk, Qatar FC en Boedapest Honvéd. Tegenwoordig is de Utrechter lid van het analistenteam van RTV Utrecht.

Vroeg storen

Van der Meer hoopte tegen Fortuna op dezelfde agressiviteit als tegen Ajax. "Dat deed het ook. Met name in de opbouw van Fortuna ging het vroeg storen. En bij bal verovering ging het meteen voorruit. Dat is wat je wil zien. Zelfs als een aanval spaak liep bleven ze druk houden." Jens Toornstra herkent de analyse. "Het hele team moet het doen. Het is natuurlijk zo dat als ze er de eerste drie keer onderuit spelen je de vierde keer wat voorzichter bent, maar dit is inderdaad wat we wilden. We hebben tegen Fortuna in balbezit en in de omschakeling te veel laten liggen."
Erik van der Meer: 'FC Utrecht ging vroeg storen'

Beter praten in het veld

Van der Meer had ook nog wat tips voor Ryan Flamingo. De jonge middenvelder van FC Utrecht. "Ik vind het een leuke speler. Maar ik zie dat hij soms nog coaching nodig heeft. Hier is is hij helemaal vrij en geeft hij een bal die helemaal niet hoeft waar vervolgens de penalty uitkomt. Dat gebeurt niet als je beter praat in het veld." Van der Meer sluit niet uit dat dit ook met vertrouwen te maken heeft. Dat denk Toornstra ook. "Dinsdag tegen RKC zie je ook dat verschil tussen de eerste en tweede helft heel groot is. Als je alleen de eerste helft hebt gezien verwacht je niet dat het nog 3-2 is geworden."
Erik van der Meer: 'Beter praten in het veld'

De wil om te winnen

Van der Meer was erg te spreken over het feit dat FC Utrecht in Sittard ook in de slotfase nog voor de winst bleef spelen. Ook al was het 0-0 en kon het ook kiezen om een punt te koesteren. "Hier is Jens zelf kansrijk. Hij moet te ver achteruit om goed te kunnen schieten. Even later zie je zelfs Mike van der Hoorn helemaal mee naar voren." Volgens Toornstra waren de spelers ook echt teleurgesteld dat ze niet wonnen tegen Fortuna. "De wil om te winnen is er echt. Daar moeten we mee doorgaan."
Erik van der Meer: 'FC Utrecht speelde met de wil om te winnen'
Zondag speelt FC Utrecht thuis tegen FC Twente. De wedstrijd begint om 12.15. Vanaf 11.45 is de wedstrijd op de RTV Utrecht-app en -website te volgen via de Livestream. Erik van der Meer is daar dan als analist te horen naast verslaggevers René van den Berg en Bert Kous.