Vrouwensportpionier Gien van Maanen overleden: 'Voorvechter van Nederlandse vrouwenvoetbal'

Utrecht - Gien van Maanen is op 87-jarige leeftijd overleden. De Utrechtse was keeper van het eerste officieuze Nederlandse voetbalvrouwenelftal én van de Nederlandse handbalvrouwen.
De Oranjevoetbalsters speelden in september 1956 een met 2-1 verloren interland tegen Duitsland. Die wedstrijd, waarbij Van Maanen het doel verdedigde wordt nog altijd gezien als de eerste Nederlandse vrouweninterland, ook al was het geen officieel duel. "De keeper werd ook wel 'de Leeuwin van Utrecht' genoemd", vertelt de Utrechtse sporthistoricus Remco Neu.
Stoere vrouwen
In die tijd was het door de KNVB nog verboden voor vrouwen om in competitieverband te voetballen. "Wij waren stoere vrouwen en gingen toch voetballen. Wij zijn de basis voor dit Oranjesucces", zei Van Maanen in 2018 in een interview met het AD Utrechts Nieuwsblad, een jaar nadat de Oranje Leeuwinnen Europees kampioen waren geworden.
Neu raakt niet uitgepraat over de keeper en de start van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Hij noemt Van Maanen een voorvechter van het Nederlandse vrouwenvoetbal. "Vrouwen ging destijds naar de huishoudschool en waren thuis, maar Van Maanen ging voetballen want dat vond ze leuk." De vrouwen regelden alles zelf, van een tenue tot vervoer, maar zorgden ook voor een eigen scheidsrechter.
In 1955 was de eerste training van de eerste vrouwenvoetbalclub Herbido, vertelt hij: "Bij die training kwamen wel drieduizend mannen opdagen. Niet om te voetballen, maar om te kijken."
Druk leven
In die jaren was vrouwenvoetbal al wel geaccepteerd in Duitsland en Frankrijk. De Nederlandse vrouwen speelden daar veel wedstrijden. Sporten zorgden voor een druk leven voor Van Maanen. Op vrijdagmiddag ging ze direct vanuit kantoor met de trein naar Duitsland. "Daar speelde ze dan een wedstrijd op zaterdag in Stuttgart. Op zondag ging ze door met de trein naar Düsseldorf voor nog een wedstrijd. De volgende dag ging ze weer naar kantoor."
Die wedstrijden waren officieus, niet officieel, de KNVB keurde het niet goed. Op een gegeven moment mochten de vrouwen niet meer onder de naam 'Nederland' spelen. Daar hadden de vrouwen een oplossing voor, ze richtten de voetbalclub 'Holland' op, om zo toch nog interlands te kunnen spelen.
Standbeeld
In 1971 speelden de Oranjevrouwen pas voor het eerst een officiële interland. Toen was Van Maanen al gestopt. Toch stond zij volgens Neu aan de basis hiervan. "Ze is zo'n icoon geweest voor de sport in Utrecht, misschien start ik wel een petitie voor een standbeeld van haar."