Erik analyseert FC Utrecht - Ajax: 'Genoten van durf Leliendal'

Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer
Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer © RTV Utrecht
Utrecht - Erik van der Meer analyseert in Een Berg Sport de wedstrijd FC Utrecht - Ajax. FC Utrecht won de degradatiekraker in eigen huis met 4-3. Een knotsgekke wedstrijd waarin de analyst veel aangrijpingspunten zag, maar ook zijn kanttekeningen heeft.
De uitzending van Een Berg Sport van vrijdag 27 oktober is hier te bekijken. Te gast is oud-FC Utrecht speler Reinier Robbemond.

Erik van der Meer speelde van 1985 tot en met 1995 voor FC Utrecht. Hij droeg verder het shirt van Cambuur Leeuwarden, Beerschot, Real Murcia en Veendam. Als hoofdtrainer werkte hij voor onder meer DOVO, Al-Ahli, Metaloerh Donetsk, Qatar FC en Boedapest Honvéd. Tegenwoordig is de Utrechter lid van het analistenteam van RTV Utrecht.

Bozdogan gokt"(verkeerd)

Van der Meer begint met iets waar hij al bang voor was doordat Utrecht met twee controleurs speelde op het middenveld. "Ze spelen hier 4-3-3 met de punt naar voren. Met Labyad voorop en daarachter Flamingo en Bozdogan. Die laatste loopt een beetje te gokken. Hij wil voor zijn man komen en dat gaat fout en komt er meteen een kans voor Ajax. Je moet in zo'n situatie zorgen dat je de man hebt of de bal hebt. En niet gokken dat de bal teruggaat, want hij had eigenlijk al aan de andere kant moeten staan."
Erik van der Meer: 'Bozdogan liep te gokken'

Genoten van Leliendal

Dat was het enige negatieve. Over Yannick Leliendal stak Van der Meer de loftrompet. "Ik vind het echt leuk om te zien hoe die jongen zich ontwikkelt. Hij komt uit de jeugd en houdt zich gewoon staande tegen Ajax. Normaal speelt een back aan de buitenkant, maar biedt zichzelf gewoon aan aan de binnenkant. Sagnan durft hem in te spelen en hij kan meteen een paar linies overslaan. Dit is wat we willen zien en dat moeten ze veel meer doen. "
Erik van der Meer: 'Leliendal durft naar binnen te spelen'

Ook FC Utrecht dwong Ajax in de fout

Vorige week liet Van der Meer aan de hand van beelden al zien hoe kwetsbaar Ajax achterin kan zijn. Ook FC Utrecht legde die zwakte bloot. 'FC Utrecht zette heel goed druk met Boussaid. Een bewijs dat de spelers heel goed wisten wat ze moesten doen. En bij de actie waar de corner uit kwam van de 2-0 ging Ajax op dezelfde manier in de fout als twee weken geleden tegen AZ."
Morgen speelt FC Utrecht in Sittard tegen Fortuna. De wedstrijd begint om 21.00. Vanaf 20.30 is de wedstrijd op de RTV Utrecht-app en -website te volgen via de Livestream. Erik van der Meer is daar dan als analist te horen naast verslaggevers René van den Berg en Bert Kous.