Kijk terug: Barkas redt FC Utrecht tegen Fortuna Sittard: 'Dankzij briefje van Wapenaar'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft op bezoek bij Fortuna Sittard gelijk gespeeld. Een matig duel in Sittard eindigde in 0-0. Fortuna had de beste kansen in de eerste helft. De tweede helft was op een gemiste strafschop van Halilovic na voor FC Utrecht.
Luister terug: Fortuna Sittard - FC Utrecht
In de eerste helft werd niet gescoord. FC Utrecht controleerde de wedstrijd in de eerste 30 minuten. Het wist echter weinig te creëren. Verder dan een slap afstandsschot van Bozdogan en een mislukte pass van Labyad op de in kansrijke positie staande Descotte kwam het niet. Aan de andere kant was Fortuna wel gevaarlijk. Sierhuis kon vrij inkoppen, maar miste richting. Verder werkte Novoa de bal bijna in eigen doel en redde Barkas op een afstandsschot van Halilovic.
Vlak voor rust was het FC Utrecht met de grootste kans van de eerste helft. Boussaid slingerde voor en Labyad kopte bijna binnen. Fortuna-verdediger Guth redde op de doellijn.
"Een gelijkspel paste wel bij het spelbeeld. Dus met het resultaat kan ik leven, met de uitvoering niet", concludeerde trainer Ron Jans. "Als je op 1-0 komt dan ga je nog vrijer voetballen. Dat zie je ook op de training. En dan heb je nog geluk dat Barkas een strafschop stopt."
Ron Jans: 'Met resultaat kan ik leven'
In de tweede helft ging de bal al snel op de stip na een handsbal van Bozdogan. Halilovic ging namens Fortuna achter de bal staan, maar Barkas redde FC Utrecht met een strakke redding in de rechterhoek. "Eerlijk gezegd is het niet mijn specialiteit. Ik heb van Wapenaar en Penders een briefje gekregen met waar hij waarschijnlijk zou schieten. Dat heeft geholpen", lachte Barkas, die niet bepaald bekend staat als een penaltykiller. "Ik ben er heel blij mee. We hebben een punt en hebben goed verdedigd. We hebben iets om op verder te bouwen na de Ajax-wedstrijd. In de volgende wedstrijd moeten we weer voor de zege gaan." In de 58e minuut is FC Utrecht gevaarlijk. Booth schoot vanaf rechts rakelings voorlangs.
Vasilis Barkas: 'Ik had een briefje gekregen van Wapenaar'

Flipperkastvoetbal

© Orange Pictures
Wat volgde was flipperkastvoetbal, waarbij FC Utrecht grote kansen kreeg. Eerst een schot van Leliendal dat gestopt werd door Pandur. Daarna een inzet van invaller Fraulo die net naast ging. Nadat Descotte geblesseerd uitviel volgden nog enkele kansen voor FC Utrecht. Fortuna was nog een keer gevaarlijk met een schot van invaller Lazetic. Barkas bracht redding waardoor het 0-0 bleef in Sittard.
Jens Toornstra: 'Ik had moeten scoren'
Jens Toornstra was teleurgesteld. "Ik denk dat we er veel meer uit hadden kunnen halen. We hadden wel meer vertrouwen door vorige week." Toornstra was in de rust in de ploeg gekomen voor Labyad. "Waarom? Dat moet je aan de trainer vragen." Jans was eerlijk op die vraag. Zakaria speelde een ongelukkige wedstrijd en Jens viel goed in vorige week en die had ook deze week weer het goudhaantje kunnen zijn." Toornstra was het daarmee eens. "Ik had een grote kans om te scoren, maar ik hing te veel naar achteren denk ik waardoor die overging. Laten we er nu dinsdag in de beker tegen RKC maar een feestje van maken." De hele bekeravond met FC Utrecht, Spakenburg en GVVV is live te horen met de stream van RTV Utrecht.
FC Utrecht blijft 16e. Het heeft nu 7 punten uit 10 wedstrijden.

Fortuna Sittard - FC Utrecht 0-0

Bijzonderheden: (51' Alen Halilovic mist strafschop)

(Scheidrechter: Nijhuis)

Liveblog

95' Het is afgelopen. FC Utrecht komt niet verder dan 0-0 in Sittard.
90' We krijgen 4 minuten extra tijd.
90' Lazetic keert en draait. Hij schiet! Barkas redt!
88' Ter Avest brengt redding voordat Fortuna gevaarlijk kan worden op een hoge voorzet.
86' WISSEL Fortuna: Lazetic en Robberechts voor Halilovic en Griffith.
84' Toornstra vrij voor de goal. Over!
79' Fraulo is gevaarlijk. Zijn schot wordt geblokt door een Fortuna speler.
77' Seuntjens wordt massaal uitgefloten door het publiek van zijn oude club.
77' WISSEL FC Utrecht: Seuntjens voor Descotte.
76' O nee. Descotte raakt geblesseerd aan zijn knie. Dat ziet er niet goed uit. Seuntjens wordt van de bank afgestuurd voor een snelle warming up.
76' Een kwartier nog. Het is nog altijd flipperkast voetbal, zoals Erik van der Meer het noemt op de stream. Grote kans dat de ploeg die het eerst scoort ook gaat winnen.
69' Fraulo nu dan met het schot! Naast. FC Utrecht is ineens erg gevaarlijk.
68' Vrije trap FC Utrecht. Toornstra gooit voor. Weggekopt. Leliendal krijgt de bal en zet een solo in. Leliendal schiet!!! Gered door Pandur.
66' Fortuna geeft FC Utrecht weinig ruimte om er uit te komen.
63' Bij Fortuna gaat Sierhuis eraf. Hij wordt vervangen door Oratmangoen. Verder is Dijks de vervanger voor Vita.
61' WISSEL FC Utrecht: Booth, Novoa en Bozdogan maken plaats voor Azarkan, Ter Avest en Fraulo.
58' Booh wordt gevonden aan de rechterkant. De Amerikaans schiet rakelings langs de tweede paal. Het blijft 0-0.
51' Wat een redding van Barkas die vol de rechterhoek in duik. Precies waar Halilovic goed inschiet.
Luister terug: Barkas stopt de strafschop van Halilovic
51' Halilovic staat achter de bal oog in oog met Barkas. De Griek stopt hem!!!
49' Een spervuur van kansen voor Fortuna. Sierhuis stuit op Barkas. Halilovic haalt daarna uit en schiet op de armen van Bozdogan die in een reflex zijn gezicht beschermd. Penalty!
46' We gaan beginnen aan de tweede helft. Ron Jans lijkt niet helemaal tevreden. Hij WISSELT. Toornstra voor Labyad.
45'+2 Het is rust.
45' Er komen twee minuten bij.
43' Boussaid geeft voor en Labyad kopt bijna binnen!!! Guth redt op de doellijn.
39' Halilovic met een vrije trap recht voor de FC Utrecht-goal. De Kroaat schiet recht in de handen van Barkas.
33' FC Utrecht blijft rustig zoeken naar openingen. De ploeg lijkt de kalmte zelf.
31' WISSEL Fortuna Sittard: Belkheir voor Córdoba.
30' Córdoba ligt op de grond. Fortuna moet noodgedwongen wisselen.
20' Halilovic!!! De Kroaat krult de bal op het doel van FC Utrecht. Barkas kan er maar net een corner van maken.
14' Labyad heeft de kans op de openingstreffer voor FC Utrecht. Hij geeft bal mee aan Descotte. Te hard! Waarom schiet hij niet zelf?
12' Bijna een eigen goal van Novoa. Barkas redt de Spanjaard. Het blijft 0-0.
8' Bozdogan draait om zijn as. Schiet van buiten het strafschopgebied. De bal rolt zachtjes naast.
7' Nu is FC Utrecht massaal op de helft van de thuisploeg.
6' Weer is Fortuna dreigend in de zestien meter van FC Utrecht. Sagnan werkt weg.
2' Enorme kans voor Fortuna. Vita slingert de bal voor. Sierhuis komt voor Sagnan, neemt de bal op zijn hoofd, maar kopt naast.
1' Nijhuis heeft de wedstrijd in gang gebracht. De bal rolt in Sittard!

Opstellingen

Fortuna Sittard: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Vita; Halilovic, Rosier, Duarte; Griffith, Sierhuis, Córdoba.
FC Utrecht: Barkas; Novoa, Van der Hoorn, Sagnan, Leliendal, Flamingo, Labyad, Bozdogan, Booth, Descotte, Boussaid.

Voordeel van de thuisfans

De rol van het publiek was afgelopen zondag heel belangrijk, bij de thuiszege van FC Utrecht op Ajax. Trainer Ron Jans weet dat die factor zaterdag, in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard, niet in Utrechts voordeel zal zijn.
Jans heeft in Limburg een vrijwel complete selectie tot zijn beschikking. Alleen Zidane Iqbal en Ivar Jenner zijn niet fit. Can Bozdogan trainde met een dikke bandage om zijn linker bovenbeen maar kan gewoon spelen. "Niets om je zorgen over te maken", aldus de middenvelder.
Hidde ter Avest en Soufian el Karouani ontbraken in de basis tegen Ajax, omdat ze niet topfit waren. Tegen Fortuna Sittard zijn ze weer beschikbaar. Op links zal Yannick Leliendal normaal gesproken blijven staan, na zijn prima pot tegen Ajax. Op rechts ligt het voor de hand dat Ter Avest terugkeert in de ploeg, in de plaats van Hugo Novoa. "Dit is een voorbeschouwing, de tegenstander luistert ook mee", zegt Jans daar over. "Jullie zullen het dus wel zien."

Positief denken

De Utrechter-trainer hamert op positief denken, ook als we stellen dat de zege op Ajax ineens veel minder waard wordt bij een slecht resultaat in Sittard. "Zo moet je niet denken. We waren op zoek naar het moment om het de goeie kant op te laten kantelen, en daar moeten we nu mee door."Jans denkt dus liever positief. "Ik denk dat dat invloed heeft."
Jans roemt zijn collega Danny Buijs, de trainer die met Fortuna de laatste vier duels verloor. "Hij kan een ploeg heel goed voorbereiden op de tegenstander, zowel tactisch als mentaal. En zij zullen gebrand zijn op een resultaat, na die vier verliespartijen op rij." De kracht van Fortuna ligt volgens Jans voor een groot deel in de lucht. "Zij hebben fysiek en veel lengte, dus ze zijn bij spelhervattingen heel gevaarlijk."
Ron Jans: 'Fortuna is bij speelhervattingen heel gevaarlijk'
Voormalig Hercules-spits Tijani Noslin ontbreekt bij Fortuna. "Daarvoor in de plaats speelt normaal gesproken Sierhuis, en dan hebben ze ook nog Córdoba. Sierhuis is gevaarlijk in de zestien en Córdoba is best handig en snel." Een andere factor is het publiek. "Het publiek heeft ons tegen Ajax zo opgezweept en door moeilijke momenten geholpen. En Fortuna heeft nu dat voordeel."

Bozdogan: 6 of 8?

Bij FC Utrecht was afgelopen zondag een belangrijke rol weggelegd voor Can Bozdogan. De Duitse middenvelder speelde samen met Ryan Flamingo 'op 6' met Zakaria Labyad als aanvallende middenvelder er voor. Eerder speelde Bozdogan ook een aantal weken in zijn eentje in de punt naar achteren, met twee aanvallende middenvelders voor zich.
"Ik heb nu één wedstrijd samen met Flamingo op 6 gespeeld, en dat liep goed", zegt Bozdogan. "Het is belangrijk om een paar wedstrijden achter elkaar zo te spelen, zodat je beter in het ritme komt." Of hij een voorkeur heeft voor de punt naar achteren of de punt naar voren, zegt de middenvelder niet. "Dat hangt af van wat de trainers willen, en dat hangt weer af van de tegenstander. En vorig jaar heb ik ook op 8 gespeeld, met wat meer drang naar voren. Dat ligt me ook goed."
De afgelopen weken zien we eindelijk weer de Bozdogan die vorig seizoen vaak zo belangrijk was. "Het begin van het seizoen was moeilijk", erkent de Duitser. "We verloren veel. En als het elftal niet functioneert is het voor mij ook moeilijker om mezelf te laten zien."

Historie

Vorig jaar eindigde Fortuna Sittard - FC Utrecht in een 4-3 zege voor de ploeg uit de Domstad. Tasos Douvikas maakte er toen drie, en Can Bozdogan schrok zich wezenloos toen tijdens het warmlopen een stuk vuurwerk vlak bij hem ontplofte. In totaal troffen beide ploegen elkaar 45 keer in de eredivisie. FC Utrecht won 21 keer, Fortuna twaalf keer. In Sittard won Fortuna acht van de 22 ontmoetingen. FC Utrecht zegevierde zeven keer.
Dat gebeurde vijf keer met één doelpunt verschil en twee keer met twee doelpunten verschil. In 1990 werd het 0-2 door Wlodi Smolarek en Edwin de Kruijff. Zes jaar later won Utrecht met 1-3. Michael Mols maakte er toen twee, John van Loen scoorde één keer. De grootste thuiszege van Fortuna dateert van 2000. Harald Wapenaar kreeg er toen drie om zijn oren, Utrecht zelf scoorde niet. Bij Fortuna stond in dat duel voormalig Utrechter Robert Roest in de basis.