FC Utrecht-fans na 4-3 winst op aartsrivaal Ajax: 'Blij, opgelucht, maar niet tevreden'

Oscar Fraulo viert zijn eerste goal voor FC Utrecht. Het is de winnende tegen Ajax.
Oscar Fraulo viert zijn eerste goal voor FC Utrecht. Het is de winnende tegen Ajax. © Orange Pictures
Utrecht - Na het verlossende vierde doelpunt in de 90ste minuut barst een gejuich los dat ook ver buiten de Galgenwaard goed te horen was. Voordat het fluitsignaal gaat, wisselt Ajax nog drie spelers en krijgt FC Utrecht nog een gele kaart - maar dan barst het pas echt los. Na een ongekend slechte start van het seizoen, wint FC Utrecht met 4-3 van aartsrivaal Ajax.
Direct als de wedstrijd af is knalt in Dito, het partycentrum onder de Galgenwaard, ‘als ik boven op de Dom sta’ uit de speakers. Supporters vliegen elkaar ook buiten het stadion nog in de armen. De een vindt het een mooie wedstrijd, de ander ‘beter dan niets.’ Wat iedereen lijkt te delen, is opluchting.
Met de overwinning staat Utrecht niet meer op de laatste plaats in de competitie, en bovendien, een plaats boven Ajax. Even wordt de leus “Helemaal niets in Amsterdam” ingezet, waarbij het ritme wordt geslagen op een bushokje.
Twee dagen voor de wedstrijd deden de supportersverenigingen van FC Utrecht een oproep aan de fans om hun club deze wedstrijd extra te steunen. “En dat hebben ze gedaan”, vindt Christian van der Mark, voorzitter van supportersvereniging True Support, schor van het juichen. “Er was kort een spreekkoor in het uitvak. En de bekers die de wedstrijd stillegde, ja, dat is een ding. Maar op de tribunes is alles over het algemeen goed verlopen.”

‘Echt heel spannend’

“Ik ben blij, opgelucht, maar nog niet tevreden”, zegt supporter John kort na de afloop. “En natuurlijk is het mooi dat we boven Ajax staan.” Over het spel heeft hij ondanks de overwinning nog niet veel goeds te zeggen. “Als je een 2-0 voorsprong weggeeft, ben je niet goed bezig. Laten we hopen dat het een keerpunt wordt.”
Levi en Adam, twee tieners, hebben van de wedstrijd genoten. “Het was echt spannend”, aldus Levi. De vrienden waren niet blij dat Utrecht de voorsprong weggaf, maar gaven de hoop niet op. “Wij wisten dat ze terug zouden komen.”

‘Top drie gekke wedstrijden’

In de eerste bus die naar Utrecht Centraal vertrekt wordt luid gejuicht en op de ramen geslagen. Uit een speaker klinkt een feestnummer met de tekst “waar is het bier?”
“Dit is echt wel een van de bijzonderste wedstrijden die we tegen Ajax gespeeld hebben”, zegt Martin. Samen met vriend Gerrit komt hij al sinds 1970 in de Galgenwaard. “Utrecht-Ajax hebben we wel vijftig keer gezien, maar deze staat echt in de top drie wat betreft gekke wedstrijden.”
Of het seizoen van FC Utrecht vanaf nu in de lift zit, hangt volgens Martin af van de volgende wedstrijd. “Als we die winnen, kunnen we in een flow komen. Voetbal is vertrouwen dat je het kan, en dat moet er nu in komen.”