Erik analyseert Ajax: 'Kwetsbaar onder druk'

Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer
Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer © RTV Utrecht
Utrecht - Erik van der Meer analyseert in Een Berg Sport de komende tegenstander van FC Utrecht. Ajax, dat zondag in de Galgenwaard te gast is, zit net als Utrecht in een zwart gat. De recordkampioen staat slechts 16e. In de laatste wedstrijd van de Amsterdammers tegen AZ zag Van der Meer veel kwetsbaarheden.
De uitzending van Een Berg Sport van vrijdag 20 oktober is hier te bekijken. Te gast is FC Utrecht-speler Mats Seuntjens.

Erik van der Meer speelde van 1985 tot en met 1995 voor FC Utrecht. Hij droeg verder het shirt van Cambuur Leeuwarden, Beerschot, Real Murcia en Veendam. Als hoofdtrainer werkte hij voor onder meer DOVO, Al-Ahli, Metaloerh Donetsk, Qatar FC en Boedapest Honvéd. Tegenwoordig is de Utrechter lid van het analistenteam van RTV Utrecht.

Lopen elkaar in de weg

Van der Meer begint met een waarschuwing. "We kunnen zeggen. Ajax is een slechte ploeg en heeft niet goed geïnvesteerd. Dat klopt ook. Maar het zijn nog steeds spelers die aardig kunnen voetballen. En net als FC Utrecht staat het op een plek waar het niet thuis hoort." Desondanks moet FC Utrecht kunnen toeslaan op een aantal punten die AZ twee weken geleden bloot legde. "Vooral verdedigend lopen ze elkaar in weg. Er ligt dan veel ruimte achter de verdediging. Ik hoop dat FC Utrecht dat zondag gaat benutten. Utrecht zal dan wel snel de weg naar voor moeten zoeken en niet, zoals we de laatste weken zagen, lang de bal bij zich houden."
Erik van der Meer: 'Bij Ajax lopen ze elkaar in de weg'

Sleutelrol verdedigende middenvelder

Tegen AZ was Ajax erg kwetsbaar in de omschakeling. Beide Alkmaarse doelpunten kwamen op die manier tot stand. "Clasie stond als verdedigende middenvelder telkens op de verkeerde plek. Daarna ging de bal meteen vooruit en stond AZ binnen een paar passes voor de keeper." Ook bij de tweede goal begon het bij de verdedigende middenvelder. "Clasie onderschept de bal en ze spelen het geweldig uit. Nou is FC Utrecht geen AZ natuurlijk, maar dit zijn voor FC Utrecht wel de momenten om te scoren."
Erik van der Meer: 'Als je thuis speelt moet je ze bij de strot grijpen'

Bergwijn onder druk zetten

AZ koos er op momenten voor om tegen Ajax met veel man druk te zetten op één speler. "Dat gebeurde met Bergwijn. Die kon geen kant uit. Daar is lef voor nodig, maar je moet het wel met volle overgave doen." Mats Seuntjens is het er mee eens dat daar lef voor nodig is, maar ziet de voordelen. "Als je druk op die man houdt kunnen ze wel vijf man voorin hebben, maar die zijn niet bereikbaar. En als ze het wel zijn is het een lange peer in niemandsland. Aan de andere kant willen we ook wel druk zetten tegen Ajax en dan haal je ook wel weer een beetje de ruimte weg achter de verdediging. Dus we zullen beiden moeten doen."
Erik van der Meer: 'Druk er op houden en niet bang zijn'
FC Utrecht - Ajax begint om 12.15. Vanaf 11.45 is de wedstrijd op de RTV Utrecht-app en -website te volgen via de Livestream. Erik van der Meer is daar dan als analist te horen naast verslaggevers Bert Kous en Menno Schilder.