Zwarte avond voor FC Utrecht in Volendam: 'We staan waar we staan, lager kan het niet'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft de laatste plaats in de eredivisie overgenomen van FC Volendam. Het verloor in een rechtstreeks duel met 1-0. FC Utrecht speelde vrijwel de gehele wedstrijd met tien man na een rode kaart voor Nick Viergever.
Luister terug: De highlights van FC Volendam - FC Utrecht
(Luister terug: De highlights van FC Volendam - FC Utrecht)
Door de zege klimt FC Volendam naar de zestiende plaats. De formatie van Matthias Kohler heeft na zeven wedstrijden 4 punten, evenveel als Almere City en 1 punt meer dan FC Utrecht. Dat heeft bovendien een wedstrijd meer gespeeld dan de andere twee ploegen.
FC Utrecht won dit seizoen alleen het uitduel met Heracles Almelo (1-3) medio september. De kans op een tweede zege leek in Volendam snel verkeken, nadat Viergever al na 5 minuten rood zag voor een overtreding op Lequincio Zeefuik. Volendam nam daarna meteen het initiatief en kreeg via Robert Mühren kansen op de openingstreffer. Brian Plat schoot vervolgens in kansrijke positie voor het doel van Utrecht langs. Na een klein uur was het alsnog raak. Na een fraaie aanval gleed Mühren de 1-0 binnen.
Ole Romeny: 'We moeten door'
(Ole Romeny: 'We moeten door')
Ole Romeny concludeert dat het FC Utrecht wel heel erg tegen zit. Nu werd Viergever er al vroeg uitgestuurd met een rode kaart. "Dan zit alles tegen en moet de gifbeker ook helemaal leeg. Of we nu wanhopig zijn? Tja, wat is wanhoop? Ja het is moeilijk, maar dat is topsport. We moeten door."
Ik heb zoveel pech. Zou bijna denken dat ik iemand iets heb aangedaan
Mats Seuntjens
Ondanks het ondertal dook Utrecht nog een aantal keer gevaarlijk op voor het doel van Volendam. De grootste kans was voor Mats Seuntjens, maar de invaller raakte de paal. In de slotfase kopte hij nog een bal recht op keeper Mio Backhaus.
Mats Seuntjens: 'Ik voel me verschrikkelijk. Ik heb het verprutst'
(Mats Seuntjens: 'Ik voel me verschrikkelijk. Ik heb het verprutst')
"Ik voel me op dit moment verschrikkelijk", reageert Mats Seuntjens. Die ook niet begrijpt dat hij zoveel pech kan hebben. "Ik ben al aan het graven of ik iemand recent wat aangedaan heb of zo. Het is niet te geloven. Ik heb dit nog nooit meegemaakt." Tegen Almere moet ik gewoon scoren, simpel. Vandaag is het extra erg dat ik op de paal schiet, omdat we nu laatste staan. Ik verpruts hem gewoon. Zo simpel is het." De aanvaller is blij dat er een week rust is. "Aan de andere kant staan we wel twee weken laatste, dat is niet fijn. Maar het geeft ons ook tijd om het beter te maken."
Ron Jans: 'Ik begrijp de wanhoop'
(Ron Jans: 'Ik begrijp de wanhoop')
Ron Jans reageerde gelaten. "We spelen 85 minuten met een man minder. De rode kaart is terecht. Het is been op been. Maar dan kan alles weer de prullenbak in, houden we heel goed stand en halen we de rust met 0-0. Dan staat het de tweede helft beter en scoren ze alsnog. Tenslotte schieten we ook nog op de paal. De jongens hebben geweldig geknokt, maar we zitten in de hoek van dat bekende cliché."

Zoeken naar de oplossing

Wat moet FC Utrecht nu doen in het vrije weekend? Tegen een amateurclub spelen en 18-0 winnen? "Vorige week maakte ik nog een grapje dat we maar tegen een 4eklasser moesten spelen", lacht Jans als een boer met kiespijn. "Nee, dat moet je niet doen. Het draait om vastigheid creëren in het team. Maar dat lukt steeds niet door blessures en schorsingen. Ik ben hier wel tegen bestand. Alleen is dit zo'n rare wedstrijd. Daar kun je de jongens niet op aanvallen. Maar we staan waar we staan. Lager kan het niet."

Historisch dieptepunt

De laatste keer dat FC Utrecht in ronde 8 of later op de laatste plaats stond was in het seizoen 1995-1996. Dat was toen tussen speelronde 25 en 31. Het duurde tot de laatste speeldag tot FC Utrecht zich veilig speelde. Het won met 1-0 bij FC Twente door het inmiddels legendarische doelpunt van Hans Visser.

Supporters teruggestuurd

Bij de wedstrijd in het Kras Stadion waren geen uitsupporters aanwezig. De lokale driehoek van de gemeente Volendam (burgemeester, hoofdofficier en politie) besloot twee uur voor het duel de fans van Utrecht te weren, omdat er vrees was voor wanordelijkheden.
Zowel algemeen directeur van FC Utrecht Thijs van Es als de voorzitter van de SVFCU Teun den Hartog reageerden verbolgen.
Thijs van Es: 'Ik ben echt boos op de burgemeester van Volendam'
(Thijs van Es: 'Ik ben echt boos op de burgemeester van Volendam')
Teun den Hartog (voorzitter Supporters Vereniging FC Utrecht): 'Dat mens is niet goed'
(Teun den Hartog: 'Dat mens is niet goed')

FC VOLENDAM - FC UTRECHT 1-0

6' Nick Viergever (Rood)
56' Robert Mühren (1-0)

Scheidsrechter: Gözöbüyük

Liveblog

94' Het is klaar. FC Utrecht verliest ook van FC Volendam.
93' Nog 1 minuut. In Volendam begint het publiek al te zingen.
90' De laatste keer dat FC Utrecht in speelronde 8 of later op de laatste plaats stond was in het seizoen '95/'96. Toen was het tussen speelronde 25 en 31. De ploeg speelde zich toen op de laatste speeldag tegen FC Twente veilig door een een goal van Hans Visser.
89' De tijd begint te dringen nu voor FC Utrecht.
85' FC Utrecht weer in de aanval. Het wil zich niet gewonnen geven.
76' WISSEL FC Utrecht: El Karouani kan niet verder. Toornstra komt erin.
Luister terug: Seuntjens schiet op de paal
75' Seuntjens op de paal!!! Niet te geloven. Het lijkt wel of er een vloek op ligt. Descotte legt breed op Seuntjens en die schiet oog in oog met de keeper keihard op de buitenkant van de paal.
73' Schot van heel ver van Volendam. Barkas gaat gestrekt naar de hoek en heeft hem klem.
70' Leliendal speelt in. Flint verdedigt en schiet de bal bijna in eigen doel!
66' WISSELS FC Utrecht: Seuntjens en Descotte voor Lidberg en Fraulo.
63' De laatste plaats dreigt voor FC Utrecht. De laatste keer dat FC Utrecht een speelronde als laatste afsloot was op 8 september 2001.
Luister terug: FC Volendam komt op voorsprong
56' GOAL!!! Dan is het toch raak! Mühren komt voor zijn directe tegenstander. En kan de voorzet van Mirani makkelijk binnen tikken.
51' Bozdogan schiet ruim over de goal. De bal lag op 22 meter recht voor het doel.
50' FC Utrecht is er uit met Romeny. Hij wordt gevloerd. Vrije trap op een gevaarlijke plek.
46' De tweede helft gaat beginnen. WISSEL FC Utrecht: Leliendal voor Boussaid.
Teun den Hartog (voorzitter Supporters Vereniging FC Utrecht): 'Dat mens is niet goed'
45' Het is rust. Bij 0-0.
41' Nog altijd 0-0 in Volendam. De rust komt in zicht nu FC Utrecht het aardig in de smiezen heeft.
27' Het blijft eenrichtingsverkeer. Maar FC Volendam heeft nog niet kunnen scoren. Nu een afzwaaier van Zeefuik.
23' Barkas is er bij gaan zitten. Er komt een blessurebehandeling. Het lijkt wel afgesproken werk. Ron Jans roept het hele team naar de kant voor overleg.
20' Het regent kaarten nu. GEEL voor Lidberg en Fraulo.
15' Voorzet van rechts. Diagonale kopbal van Muhren. Redding van Barkas! FC Volendam ruikt bloed.
12' FC Utrecht-trainer Ron Jans moet ingrijpen. Hij kiest ervoor om Labyad op te offeren voor balans in het elftal.
12' WISSEL FC Utrecht: El Karouani voor Labyad.
9' Enorme kans voor Volendam. Mühren duikt op tussen Sagnan en Flamingo. Maar een meesterlijke redding met de benen door Barkas!
Luister terug: Nick Viergever krijgt een rode kaart
4' Zeefuik wordt neergelegd door Viergever. GEEL! En de VAR maakt er nu ROOD van! FC Utrecht met 10 man. Viergever staat vol op de enkel van Zeefuik.
1' Na 5 seconden krijgt Ryan Flamingo al een beuk van Zeefuik. Hij gaat neer, maar staat weer op. Het leek de ellenboog.
1' Gözöbüyük krijgt eerst wat cadeau's van Volendam - ze doen er vandaag echt alles aan om te winnen - en heeft de wedstrijd in gang gefloten.
Verslaggever René van den Berg leest het statement van Volendam voor
Thijs van Es: 'Ik ben echt boos op de burgemeester van Volendam'
- FC Utrecht heeft vandaag geen steun van de eigen aanhang. De bussen met supporters zijn in opdracht van de burgemeester van Volendam terug naar Utrecht gestuurd. Waarom is niet duidelijk.

Opstellingen

FC Volendam: Backhaus; Payne, Plat, Mirani, Flint; Twigt, Zeefuik, De Haan; Ould-Chikh, Mühren, Kuol.
FC Utrecht: Barkas; v.d. Maarel, Flamingo, Sagnan, Viergever; Bozdogan, Labyad, Fraulo; Romeny, Lidberg, Boussaid.

17e op de ranglijst: 'Intens en heftig'

Hij moet even zoeken naar de juiste woorden. Mark van der Maarel heeft veel mee gemaakt bij FC Utrecht maar deze stand op de ranglijst nog nooit. "Dat is intens en heftig en dat wil je niet nee", komt er uiteindelijk uit. FC Utrecht staat 17e in de eredivisie. Vrijdagavond wacht FC Volendam. De hekkensluiter die de rode lantaarn maar wat graag bij FC Utrecht in de bus terug naar de Galgenwaard douwt.
De verdediger had afgelopen zomer na 14 jaar trouwe dienst een punt achter zijn imposante carrière in de Domstad kunnen zetten. "Nee, ik ben nog altijd blij dat ik dat niet gedaan heb. Daarvoor gaat het me teveel aan het hart. Ik vind het nog te leuk en denk nog een bijdrage te kunnen leveren", om met een grijns te vervolgen, "ook al zijn de meningen daar zo over verdeeld."
Ik denk nog een bijdrage te kunnen leveren al zijn de meningen daarover verdeeld
Mark van der Maarel
Na 7 wedstrijden heeft FC Utrecht pas 3 punten, overgehouden aan een overwinning tegen Heracles. De eerste overwinning onder de nieuwe trainer Ron Jans. Maar die opleving was van korte duur. Er volgden nederlagen tegen NEC en Almere City FC.
Van der Maarel was eigenlijk nog toeschouwer toen de eerste scheuren zich begin dit seizoen aandienden. "In principe ben ik natuurlijk niet in de basis gestart dit seizoen. Ik kom erin als het individu niet functioneert of het team niet functioneert. En dat laatste is aan de hand. Het zijn pittige tijden voor FC Utrecht en zijn supporters."
Mark van der Maarel: 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt bij FC Utrecht'
Ondanks alle heeft de veteraan een rotsvast vertrouwen in een goede afloop. "Het sterkt me dat we in het verleden wel vaker een lastige start hebben gehad. Alle voorwaarden zijn goed en aanwezig. Dus in die zin trek ik de parallel naar het verleden", zoals de moeilijke start van Erik ten Hag, "dat het ook heel snel goed kan komen, maar tijd is schaars. Toch houdt de gedachte me op de been." Naïef of onrealistisch denkt Van der Maarel niet te zijn. "Nee, het gaat goedkomen, maar we moeten wel aan de slag, ja."

Wisseling van de wacht

En dus moet er gewonnen worden van FC Volendam. En dat zal nog moeilijk genoeg worden. Want de hele eredivisie weet inmiddels dat tegen het wankele FC Utrecht wat te halen valt. Maar tussen al het slechte nieuws is er ook goed nieuws. Zo weet trainer Ron Jans te melden dat een viertal spelers weer inzetbaar is. Taylor Booth, Jens Toornstra, Anthony Descotte en Souffian El Karouani. "Booth was wel kort dag hoor, dus dat moeten we voor vrijdag nog wel afwachten." Daarentegen mist Jans weer vijf andere spelers voor de wedstrijd in Volendam. "Mike van der Hoorn, Bart Ramselaar, Zidane Iqbal, Hidde ter Avest en Hugo Novoa zijn er niet bij". De laatste zit een schorsing uit.
De volle laag krijgen van de Bunnikside. Dat doet wat met je
Ron Jans
En zo is het niet eens een keuze om te sleutelen aan het elftal, maar een must. De poppetjes op het veld, want aan andere systemen hoeven we niet te denken volgens Jans. "Ik vind de systemen wat minder belangrijker dan de principes waarmee je speelt. Afhankelijk van wie waar loopt spelen we toch een ander systeem. Het principe is: als je de bal hebt een overtal creëren en vooruit voetballen. Dat soort dingen, en dat is alleen nog maar bij balbezit vind ik veel belangrijker dan systemen."

Geen versterking nodig op het veld

Jans blijft achter zijn standpunt staan dat hij er niemand bij hoeft. Ook niet nu de doelpunten uitblijven. "Ik ken Mats Seuntjens al wat langer. Ook bij AZ heeft hij een hele periode in de spits gespeeld. Dat kan hij ook wel. Als hij vorige week een van de twee kansen er in had geschoten was deze discussie nooit ontstaan. Je moet een mening daar niet op baseren. Verder hebben we Isac Lidberg. Die heeft FC Twente toen ik daar zat met Go Ahead Eagles best wel pijn gedaan. Die heeft zo'n werklust en energie. Hij komt van een mindere club, maar ik zie hem echt beter worden. En we hebben Anthony Descotte. Die is tot nu toe op de achtergrond geweest, omdat hij nog niet fit genoeg was, is ook een talent. We hebben keuze zat. Als blijkt dat het niet genoeg is dan zul je misschien op posities moeten versterken."
Ron Jans: 'Ik had verwacht meer dan drie punten te halen'

Wel versterking nodig naast het veld

De enige versterking die de trainer echt op korte termijn wil is een mental coach. "Afgelopen week heb ik via LinkedIn al verschil­len­de berichtjes gehad van mensen die hier graag een rol in willen spelen". Jans snapt de discussie rond het nut van een mental coach ook niet. "Daar werkte ik tien jaar geleden al mee. Of je een goede wedstrijd speelt of in vorm bent, dat is allemaal zichtbaar, maar wat er in iemand zijn hoofd omgaat niet. De volle laag krijgen van de Bunnikside. Dat doet echt wel wat met je. Ik lag als speler nog wel eens te malen in bed. Dan durfde ik nauwelijks de VI open te slaan, omdat ik bang was lage cijfers te krijgen. Er kan echt veel op je af komen als voetballer. Dan kan het heel verhelderend zijn om daar met een deskundige over te praten.”

Live te horen op de STREAM

FC Volendam - FC Utrecht begint vrijdagavond om 20.00 en is live op de STREAM van RTV Utrecht te horen. De voorbeschouwing begint een half uur voor de wedstrijd.