VV Utrecht wil onder nieuwe coach verwachtingen opnieuw overtreffen: 'We werken én lachen hard'

Utrecht - Ana Rekar is meer dan klaar voor de start van het nieuwe volleybalseizoen. Met een nieuwe coach en een aantal nieuwe teamgenoten hoopt de speelster van VV Utrecht, net als vorig seizoen, de verwachtingen te overtreffen. "Maar het belangrijkste blijft plezier hebben."
De 28-jarige Rekar heeft inmiddels al heel wat voorbereidingen op een nieuw seizoen er op zitten. "Maar het is iedere keer anders", vertelt de oud-speelster van Sliedrecht Sport, Zwolle en het Houtense Taurus. "Teams veranderen ieder seizoen, dus het is altijd weer zoeken naar een bepaalde dynamiek."
Ze merkt ook dat iedere voorbereiding voor haar persoonlijk anders wordt. "Hoe ouder je wordt, hoe meer voorbereidingen je hebt gehad, dus je hebt meer vertrouwen in wat er gaat komen", aldus de volleybalster. "Het vertrouwen bij mij zit nu hartstikke goed. We hebben een leuk team met een goede sfeer. We werken hard én we lachen hard."
Nieuwe coach geeft meer aandacht aan persoonlijk leiderschap
Ana Rekar
Bij VV Utrecht hebben er in de selectie een aantal veranderingen plaatsgevonden. "We hebben er een libero bij. Verder zijn er drie midden-speelsters vertrokken en daarvoor zijn er twee nieuwe gekomen. Ook is er een passer/loper gewisseld, de rest is intact gebleven."

Nieuwe coach met nieuwe handelswijze

Vera Koenen heeft succescoach Ali Moghadassian, die naar Spaarnestad is vertrokken, vervangen. De speelsters van VV Utrecht merken al veranderingen. "Iedere coach heeft zijn eigen visie en zijn eigen stijl van trainen", legt Rekar uit. "We gaan een ander pass-systeem spelen en qua verdedigen zijn er nieuwe elementen. Ook is er meer aandacht voor persoonlijk leiderschap in het veld. Leiding geven geldt dus niet meer alleen voor de coach en de aanvoerder. Daar moeten sommige speelsters ook aan wennen."
Ana Rekar over de samenwerking met de nieuwe coach Vera Koenen
Als er een nieuwe coach komt, bij welke sport dan ook, en die voert veranderingen door dan is altijd maar de vraag hoe de sporters, in dit geval de volleybalsters van VV Utrecht, dit vinden. "Tot nu toe verloopt dat goed. Tuurlijk is het wennen. Maar het wordt goed opgepakt."
Rekar werkte in het verleden bij Sliedrecht Sport al samen met Koenen. "Tuurlijk kwamen teamgenoten naar mij toe met de vraag wat ze van haar konden verwachten. Maar die fase is inmiddels wel voorbij."

VV Utrecht speelt voor het derde jaar op rij in de eredivisie. Vorig seizoen presteerde de Utrechtse ploeg bijzonder goed. De Supercup werd gewonnen en dat was de eerste prijs in de geschiedenis van de Utrechtse club.

Ook stonden de Utrechtse volleybalsters in de finale om de landstitel en de beker. Beide werden verloren. Maar dat ze in de finales stonden was al een presatie op zich voor de vrouwentak van VV Utrecht.

Succesvol seizoen overtreffen?

Een paar weken geleden ging VV Utrecht op teamweekend. Daar is er uitgebreid gesproken over de verwachtingen en doelen. "De conclusie was wel dat we plezier echt nog steeds heel belangrijk vinden. We willen in ieder geval in de eerste ronde in de winnaarspoule eindigen."
Vorig seizoen verloren de Utrechtse volleybalsters dus de finale om de landstitel en de bekerfinale. Maar dat nemen ze dit jaar niet per se mee als motivatie. "Dat hebben we niet concreet uitgesproken. Dat heeft er ook mee te maken dat de verwachting vorig jaar een stuk lager lag. We hadden niet verwacht dat we het zo goed zouden doen. We zijn juist trots op het feit dat we die finales hebben gespeeld."

Eerste duel tegen promovendus

Zaterdag begint VV Utrecht aan het volleybalseizoen tegen promovendus Activia. Twee jaar geleden zaten de Utrechtse volleybalsters in dat schuitje. "Ik kan mij onze eerste wedstrijd nog wel herinneren. Dat was één groot succes", zegt Rekar met een hoop sarcasme. De Utrechters verloren tegen VCN kansloos met 3-0. "Je gaat er wel onbevangen in, dat is het lekkerste dat er is."
VV Utrecht begint tegen promovendus Activia: 'Zij hebben niks te verliezen'
"Ik kan mij heel goed voorstellen dat zij er heel veel zin in hebben. Ze hebben niks te verliezen. Ik verwacht dat zij alles of niets zullen spelen", aldus Rekar die zelf ook niet kan wachten tot het zaterdag is. "Ik heb er mega-veel zin in. Zo'n voorbereiding duurt best wel lang. Dan speel je al die oefenpuntjes... Nu is het eindelijk weer voor de punten. En dat het een thuiswedstrijd is, met daarna een feest, maakt het helemaal mooi."
Dat het inmiddels oktober is en we richting het einde van het jaar gaan, de dagen korter worden en er meer regen valt maakt Rekar dan ook niet zo veel uit. "Op die momenten ben ik altijd blij dat ik een zaalsporter ben."