FC Utrecht diep in de zorgen na thuisnederlaag tegen Almere City: 'Druk wordt groter'

Ontreddering bij Utrecht-doelman Barkas
Ontreddering bij Utrecht-doelman Barkas © Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft de thuiswedstrijd tegen Almere City met 2-0 verloren. Door dat resultaat zakt de formatie van trainer Ron Jans naar de voorlaatste plaats in de eredivisie. Alleen Volendam, de tegenstander van volgende week, staat nog onder FC Utrecht.
Ron Jans liet vooraf weten dat het elftal er vol energie in zou gaan om op die manier de Galgenwaard achter de ploeg te krijgen. Maar van die plannen kwam weinig terecht. Almere speelde met vijf verdedigers en FC Utrecht speelde in een te laag tempo om dat hechte blok in de problemen te brengen.
De hoogtepunten uit het wedstrijdverslag op de Namen & Rugnummers live stream
Toch kwamen er voor rust wel twee kansen. Ole Romeny schoot op doelman Bakker na een pass van Othmane Boussaid en Mats Seuntjes vond diezelfde Bakker op zijn weg na een assist van Oscar Fraulo.
Op slag van rust kwam FC Utrecht twee keer goed weg. Vasislis Barkas verwerkte een grote kans van Thomas Robinet tot hoekschop en uit die hoekschop kopte Damien van Bruggen via de lat over.

Rode kaart

In de tweede helft bracht Jans twee nieuwe spelers: Marouan Azarkan verving Ole Romeny em Hugo Novoa kwam voor de geblesseerde Hidde ter Avest. Die laatste wissel zou een rampzalige blijken. Novoa had maar een paar minuten nodig om zijn eerste gele kaart te krijgen en liep in minuut 63 tegen zijn tweede aan. Utrecht moest met tien man verder.
(lees verder onder de foto)
Rood voor Novoa, het breekpunt in de wedstrijd
Rood voor Novoa, het breekpunt in de wedstrijd © Orange Pictures
Utrecht reageerde woedend, omdat vlak voor de rode kaart van de Spanjaard de Almeerse aanvaller Yann Kitala geen tweede gele kaart kreeg, waar vriend en vijand het erover eens was dat Edwin van de Graaf die wel had moeten geven.
In plaats van elf tegen tien werd het dus tien tegen elf. Met elf had Utrecht in de openingsfase van de tweede helft nog een reuzenkans gekregen via Mats Seuntjes, maar de spits faalde oog in oog met Bakker hopeloos. Oscar Fraulo schoot in het zijnet en een afstandsschot van Seuntjes werd door Bakker tot hoekschop verwerkt.
Tegen het Almeerse overtal moest FC Utrecht steeds verder terug en in de 80e minuut viel de onvermijdelijke openingstreffer. Een voorzet van Floranus werd binnengeschoten door Robinet. De jacht op de gelijkmaker was vruchteloos, in de 89e minuut strooide Rajiv van la Parra nog wat extra zout in de Utrechtse wond.

'Weg met die voorzichtigheid'

Jans vond dat zijn ploeg name voor rust veel te voorzichtig speelde. "Weg met dat voorzichtige gedoe", zei de Zwollenaar na afloop. "We hebben te vaak een verdedigende mindset. Daaruit blijkt dat het vertrouwen nog steeds broos is en dat ze moeizaam omgingen met de druk van de thuiswedstrijd."
Ron Jans: 'We spelen te vaak naar achteren.'
"Ik had er zeker één moeten maken", was Mats Seuntjens na afloop schuldbewust. "Zeker die tweede moet gewoon tegen de touwen." Seuntjens weet dat de gifbeker leeg moet. "De trainer zei net dat we bij elkaar moeten blijven en dat we veel beter kunnen."
Mats Seuntjens: 'Ik had er zeker één moeten maken'
"Als je in eigen huis verliest is het altijd een rotgevoel", zei Marouan Aazrkan, één van de invallers aan het begin van de tweede helft. De kleine buitenspeler kon niet het stempel drukken dat hij had gewild. "We kwamen al snel met tien man waardoor ik meer moest gaan verdedigen, en kon ik niet mijn eigen spel spelen."
Marouan Azarkan: 'Ik voel me gewoon kut'
Al met al is de veelbelovende start onder Jans, met de uitzege tegen Heracles, nu weer bijna vergeten. "Het moet van verder komen dan gedacht", zegt de Utrecht-trainer. "De kritiek zal toenemen en de druk wordt alleen maar groter."

Boze fans

Na afloop moest de hoofdingang van de Galgenwaard worden afgesloten omdat een twinitigtal woedende Utrecht-fans zich daar verzamelden. Voor hen was technisch-directeur Jordy Zuidam de gebeten hond. "Zuidam rot op", klonk het.

Eredivisie
FC Utrecht - Almere City FC 0-2

0-1 Robinet (80')
0-2 Van la Parra (89')

Bijzonderheid: rode kaart (2x geel) voor Hugo Novoa van FC Utrecht (64')