FC Utrecht ontvangt Almere City: 'Wij krijgen het publiek mee, wij spelen met twaalf man'

© RTV Utrecht
Utrecht - Ron Jans beleeft zaterdagavond zijn eerste thuiswedstrijd als trainer van FC Utrecht. Tegenstander in de Galgenwaard is Almere City. Het uitgangspunt is helder: FC Utrecht is het aan zijn stand verplicht aan dat duel drie punten over te houden.
"Hoe vaak ik dat al heb gehoord", zegt Ron Jans. "In voetbal gaat het altijd om winnen. En de ene keer is de kans groter dat lukt dan de andere keer. We moeten minder kijken naar het eindresultaat, maar vooral naar hoe we een zo goed mogelijk resultaat kunnen boeken."
Het is zoals gezegd voor Jans zijn eerste thuiswedstrijd als trainer van FC Utrecht. "Het is voor ons een enorme kans om het publiek weer mee te krijgen. Onze manier van spelen moet overslaan op het publiek. Als we dat goed doen is de kans zeer reëel dat we ook gaan winnen."
Jans was al heel vaak op bezoek in de Galgenwaard, maar dan was hij speler of coach van de tegenstander. "Dat is gewoon heerlijk. En het is eerlijk, want als het niet goed is krijg je het ook te horen. Daar heb ik ook geen probleem mee. Maar wij krijgen het publiek mee, en we gaan met twaalf man tegen Almere voetballen."

Boussaid te ijverig

Eén van die twaalf is Othmane Boussaid. De Belg stond tegen Heracles voor het eerst dit seizoen in de basis en speelde toen een prima wedstrijd. Tegen NEC viel hij vooral op door de dingen hij niet moest doen. "Hij ging eigenlijk overal de bal halen, en dat hebben we na afloop wel benoemd", vertelt Ron Jans.
Maar dat is na afloop. Er was dus geen enkele speler die in het veld tegen Boussaid zei dat het anders moest. "Dat gebeurt inderdaad te weinig", erkent Jans. "Ze voeren prima uit wat wij aangeven, maar het moet nog teveel van ons komen. Terwijl als je kijkt naar de basis, we hebben veel routine. Alleen die staan er op dit moment meestal niet in." Dan zouden er dus anderen moeten opstaan. "Iedereen moet coachen", vindt Jans, die met name wijst op Can Bozdogan. "Can staat midden in het elftal, hij is de spin in het web. Hij moet dus coachen, maar hij moet ook gecoacht worden door de mensen achter hem."
Ron Jans: 'Onze manier van spelen moet overslaan op het publiek'
Boussaid zelf weet ook dat hij teveel doet. "Soms wel ja, ik ben gewoon gretig. Ik wil elke wedstrijd graag winnen. Daarom ging ik tegen NEC overal rondzwerven en dat is eigenlijk niet goed, want dan ben ik niet waar ik hoor te zijn en daar help ik het team niet mee." Als we suggereren dat er een vak moet worden getekend op het veld waar hij in moet blijven, schiet de Belg in de lach. "Dat is misschien wel een goed idee."
Ook RTV Utrecht-analist Erik van der Meer vond Boussaid tegen NEC te actief. In Een Berg Sport legt hij uit waarom.

Nare periode

De nieuwe basisplaats voor Boussaid volgt op een periode dat hij afgeserveerd leek. De aanvaller zat niet eens op de bank. "Ik heb een hele gekke zomer gehad. Ik wilde een transfer maken naar Hull City, in het Championship. In die periode speelde ik niet. En als dan de transfer niet doorgaat heb je heel lang niet gespeeld en dus geen wedstrijdritme. Totdat Ron Jans kwam, die heeft me gelijk de kans gegeven."
Othmane Boussaid: 'Jans heeft me gelijk de kans gegeven'
Toch is dat opvallend. Want Tasos Douvikas wilde een transfer maken en die speelde gewoon, terwijl Boussaid zelfs bij partijtjes tijdens de training niet mee mocht doen. "Waarom dat was weet ik zelf ook niet, maar het is wel raar. Maar ik speel nu gelukkig weer, dus ik focus me op wat er nu aan het gebeuren is."

Blessures

Ron Jans kan tegen Almere City niet beschikken over Soufian el Karouani, Jens Toornstra, Anthony Descotte, Taylor Booth, Mike van der Hoorn en Zidane Iqbal. Van der Hoorn en Booth hebben de training wel weer hervat.

Bart Ramselaar is een twijfelgeval, doelman Vasilis Barkas is wel weer beschikbaar.