Kijk terug: FC Utrecht krijgt klop in Nijmegen: 'Niet in paniek raken'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft de goede lijn van vorige week niet voort kunnen zetten. Toen werd er gewonnen van Heracles (1-3). In Nijmegen tegen NEC werd FC Utrecht hard met de neus op de fouten gedrukt: 3-0.
Luister terug: Highlights NEC - FC Utrecht
Trainer Ron Jans had één wijziging doorgevoerd bij FC Utrecht. Doelman Vasilis Barkas ontbrak in Nijmegen wegens ziekte. Onder de lat stond voormalig NEC-keeper Mattijs Branderhorst. "Ik had me mijn debuut wel iets anders voorgesteld. Van alle wedstrijden had ik wel gehoopt deze te kunnen spelen. Ik heb hier vier jaar mogen spelen. Het is mooi dat het Nijmeegse publiek me aanmoedigde, maar de eerste drie ballen die ik op goal kreeg gingen er allemaal in", vat Branderhorst samen. "Ze hebben gewoon terecht gewonnen en het is jammer dat ik niet iets extra's heb kunnen brengen."
NEC zat na een klein halfuur ook zonder vaste doelman. Toen Jasper Cillessen met een blessure aan de hamstring naar de kant moest. Het betekende het debuut van de 20-jarige Robin Roefs. Hij stond koud in het veld of aan de andere kant viel de openingstreffer. Dirk Proper in de 31e minuut een kopbal van Bas Dost voor de voeten en schoot hard raak.
Mattijs Branderhorst: 'Had me mijn debuut anders voorgesteld'
Drie minuten later was het al 2-0. Sontje Hansen zette voor, Bart van Rooij bereikte koppend Magnus Mattsson die van dichtbij inschoot.
We verliezen de wedstrijd in een paar minuten
FC Utrecht-trainer Ron Jans
Jans wil de vooral de rust bewaren. "We moeten niet in paniek raken. We hadden niet hoeven verliezen. Sterker nog, we verliezen de wedstrijd in een paar minuten." De trainer vond de eerste helft veel te veel loopvoetbal.
Ron Jans: 'Niet in paniek raken'
"Er is geen man over boord, maar we hadden het liever anders gezien. Soms moet je een nederlaag accepteren. Ik vond dit al een heel veel beter NEC dan een paar weken geleden, maar het niveau van ons kan en moet omhoog. Nogmaals we blijven rustig. Het hele elftal gaat echt niet op de schop, maar sommige jongens zijn wel goed ingevallen."

Tegenslag met de VAR

Mark van der Maarel en zijn oude teamgenoot Bas Dost
Mark van der Maarel en zijn oude teamgenoot Bas Dost © Orange Pictures
Kort na rust volgde de 3-0. Een overtreding van Mark van der Maarel op Gonzalez leverde de thuisclub na ingrijpen van de VAR een strafschop op. Tegen zijn oude club maakte Dost vanaf 11 meter zijn eerste competitiedoelpunt voor NEC: 3-0. Jans greep in met vier wissels, maar de vijfde nederlaag van het seizoen was toen al onafwendbaar. "Ja, het is lastig invallen als je in een kwartier een 3-0 achterstand moet ombuigen", vertelde invaller Bart Ramselaar na afloop.
Bart Ramselaar: 'Lastig invallen als je in een kwartier een 3-0 achterstand moet ombuigen'
"Ik probeerde gewoon mijn eigen spel te spelen", Veel teamgenoten gingen overcompenseren. "Ik had gehoopt een basisplaats te hebben. Nu moet ik me gewoon weer gaan bewijzen. Het klopt dat er interesse was van NEC, maar ik ben hier nog niet klaar. Zeker nu ik weer fit ben."
FC Utrecht is door de nederlaag een plaats gezakt op de ranglijst, van 15 naar 16. Het heeft drie punten na zes duels.

NEC - FC UTRECHT
Stand: 3-0

31' Dirk Proper (1-0)
34' Magnus Mattsson (2-0)
53' Bas Dost (3-0)

Scheidsrechter: Higler

Liveblog

95' Het is klaar. FC Utrecht verliest redelijk kansloos met 3-0. Het staat weer met beide benen op de grond.
93' Weer Lidberg! Opnieuw geen goal!
92' Weer een goede kopbal van Lidberg en dito redding van Roefs.
90' Ook nog 5 minuten blessuretijd.
90' Bas Dost wordt uitgeroepen tot man of the match. "Dat is om FC Utrecht te zieken", zegt René van den Berg met enig cynisme op de stream. "Dat is Wilco van Schaik ten voeten uit."
82' Branderhorst voorkomt dat het 4-0 wordt! Ogawa schiet op de vuisten van de Utrecht-doelman. De Japanner stond trouwens buitenspel.
79' WISSEL FC Utrecht: Ramselaar voor Fraulo.
79' Lidberg opnieuw! De Zweed kopt dit keer over. FC Utrecht staat nog altijd droog vanavond.
75' Lidberg kopt de bal hard onder de lat! Nee, gestopt door Roefs!
73' Erik van der Meer kraakt een kritische noot: "Boussaid vervalt in zijn oude fouten. Hij loopt weer overal en nergens. Laat die mannen het nou uitzoeken en blijf aan de zijkant."
71' WISSELS NEC: Hoedemakers en Ross voor Sandler en Gonzalez.
70' Eerste hoekschop van FC Utrecht. Levert niets op. Lidberg kopt in de handen van de keeper.
66' WISSELS NEC: Baas en Ogawa voor Hansen en Dost.
64' Voorzet van Azarkan. In de handen van Roefs.
61' WISSELS FC Utrecht: Sagnan, Labyad, Lidberg en Azarkan erin. Van der Maarel, Jensen, Seuntjens en Romeny eruit.
60' Jensen op de paal!!! Romeny in de herkansing. Gestopt door Roefs.
55' Het Nijmeegse publiek in De Goffert viert feest.
54' FC Utrecht is eruit met Seuntjens. Zijn schot wordt gestopt. In de rebound schiet Jensen over. Kans verkeken en het is ook nog eens buitenspel.
Luister terug: Dost schiet NEC op 3-0
53' Branderhorst oog in oog met Bas Dost. Dost vorig seizoen voor FC Utrecht en nu NEC. Keeper Branderhorst andersom. GOAL!!! Dost scoort met een soort van Panenka. 3-0!
51' De VAR is gaan kijken. Van der Maarel heeft op zijn voet gestaan. Penalty!
49' Rare botsing tussen Gonzalez en Van der Maarel. Geen penalty voor NEC zegt Higler.
46' De tweede helft is begonnen. Geen wissels aan beide zijden.
45'+4 Het is rust in Nijmegen. FC Utrecht heeft met afstand het meeste balbezit, maar NEC leidt met 2-0. FC Utrecht heeft ook nog niet op het NEC-doel geschoten.
45' Er komt vier minuten extra tijd bij.
44' GEEL voor Jensen na een overtreding om een counter van NEC te voorkomen.
43' NEC is er snel uit, maar de voorzet op Dost is net te diep gegeven.
39' 'Het wordt heel lastig', stelt Van der Meer zijn mening bij. "NEC heeft een paar bussen geparkeerd nu en het tempo van FC Utrecht ligt te laag."
37' Boussaid gaat aan de wandel met de bal en krijgt een tik. De Belg ligt kermend in het gras.
Luister terug: NEC komt op 2-0
34' GOAL!!! Van der Meer zal zich nu wel zorgen gaan maken, want het is 2-0. Hansen geeft voor. Gonzalez komt boven El Karouani uit en vindt Mattsson met het hoofd en die kan bij de tweede paal binnenwerken.
32' Analist Erik van der Meer zegt op de Stream zich nog geen zorgen te maken. "FC Utrecht is oppermachtig. De goal komt gewoon uit de lucht vallen."
Luister terug: NEC opent de score
31' GOAL!!! NEC komt op voorsprong. De vrije trap komt op het hoofd van Dost. Die kopt de bal zo voor de voeten van Proper en die kan met links binnenschieten.
30' Cillessen kan niet verder. WISSEL NEC: Roefs voor Cillessen.
29' Cillessen is erbij gaan zitten. De keeper van NEC heeft een hamstringblessure.
20' Aan de andere kant de voorzet van Hansen. De bal wordt weggewerkt. Doeltrap.
18' FC Utrecht wordt nu gevaarlijk. Bozdogan met een steekpass op Boussaid. Die wordt neergelegd door Schöne, maar het is geen strafschop volgens Higler. Sterker nog de scheidsrechter waarschuwt Boussaid dat hij geen schwalbes meer moet maken.
17' Romeny kan ontsnappen over rechts. Maar hij wordt neergehaald door Verdonk. GEEL!
13' FC Utrecht laat NEC zijn gang gaan. De Domstedelingen doen rustig aan en wachten hun kans af.
10' NEC maakt het spel nu. Het weet met een voorzet Dost te bereiken, maar die kopt over.
6' NEC is er snel uit, maar de voorzet van rechts is niet zuiver.
5' FC Utrecht zet NEC flink vast.
4' De eerste hoekschop is voor NEC. Branderhorst plukt de bal uit de lucht.
1' We zijn begonnen in Nijmegen!

Opstellingen

NEC: Cillessen; Van Rooij, Sandler, Nuytinck, Verdonk; Schöne, Proper, Mattsson; Gonzalez, Dost en Hansen.
FC Utrecht: Branderhorst; Ter Avest, Flamingo, Van der Maarel, El Karouani; Jensen, Bozdogan, Fraulo; Romeny, Seuntjens en Boussaid.

Ron Jans: 'Weinig veranderingen in basiself'

De wedstrijd tegen NEC komt aan het einde van de tweede werkweek van Ron Jans. "De eerste kennismaking is eraf, dus de sfeer was anders. Maar er is weer uitstekend gewerkt. Winnen helpt daar ook bij, je gaat met een ander gevoel naar NEC dan vorige week naar Heracles."
De Utrecht-trainer heeft veel geleerd van het eerste competitieduel met zijn nieuwe club. "Ik denk dat we een goed elftal hebben, maar er valt nog steeds winst te boeken. Het is heel lastig om het niveau van de eerste vijftien minuten negentig minuten vol te houden. Maar we moeten wel slimmer zijn in balbezit", vindt Jans. "Nu hadden vlak voor rust en na hun 2-1 wel wat moeilijke fases."
'We moeten wel slimmer zijn in balbezit'
Jans heeft daar ook wel een verklaring voor. "Een aantal jongens zaten er echt doorheen in de slotfase. Dat komt door de intensiteit van de wedstrijd, maar ook doordat een aantal jongens nog maar heel weinig wedstrijden van 90 minuten in de benen hebben de laatste maanden." Daarbij doelt hij om Romeny, Fraulo, Boussaid en Van der Maarel. "Maar ook Victor Jensen had het moeilijk in de laatste tien minuten en dat is toch een loopwonder", aldus Jans.

Terug in De Goffert

Voor Souffian el Karouani betekent de wedstrijd tegen NEC een weerzien met zijn oude club. De Bosschenaar stapte in 2017 over van het Utrechtse Elinkwijk naar NEC, waar hij in totaal zes jaar speelde. "Heel bijzonder, ik heb daar een geweldige tijd gehad", zegt de linkerverdediger.
El Karouani had de afgelopen week wat appcontact gehad met oud-ploeggenoten. "Geen psychologische oorlogsvoering, gewoon als goeie vrienden. Er zijn heel veel jongens weg, maar de jongens die er nog zijn zijn gewoon goeie vrienden van mij."
Souffian el Karouani: 'Geweldige tijd gehad bij NEC'
Niemand bij FC Utrecht weet meer van NEC dan El Karouani. "De trainer heeft me uiteraard wel wat gevraagd." Wat er besproken is laat de speler in het midden. "Dat blijft tussen mij en de trainer, maar je moet daar met honderd procent scherpte naartoe gaan."
Schöne, Proper, Mattsson is een mooi middenveld.
Ron Jans over NEC
Trainer Ron Jans is vooral onder de indruk van het middenveld van NEC. "Schöne, Proper, Mattsson is een mooi middenveld. Achterin zitten ze met wat blessures, dus is het even afwachten wie er gaan spelen. Maar ik vind het voetballend een goede ploeg."
En Jans ziet een vergelijking met FC Utrecht. "De verwachtingen zijn zo hoog dat als het even iets minder gaat dat het dan onrustig wordt." Jans doelt daarmee op de onrust in Nijmegen nadat NEC de eerste twee competitieduels, tegen Excelsior en Heracles, had verloren.

Barkas twijfelgeval

Ten opzichte van vorige week keren Marouan Azarkan en Nick Viergever terug in de selectie. Jens Toornstra en Anthony Descotte zijn geblesseerd en Vasilis Barkas is een twijfelgeval. Mike van der Hoorn en Taylor Booth zijn er nog altijd niet bij.
Bekendste namen in de selectie van NEC zijn 65-voudig international Jasper Cillessen en Lasse Schöne. Ook Bas Dost, vorig seizoen FC Utrecht, maakt deel uit van de selectie. Hij kwam tot nu toe alleen drie keer als invaller in actie.

Historie

NEC en FC Utrecht troffen elkaar 80 keer eerder: 78 keer in de eredivisie en twee keer in de KNVB beker. Van die 80 duels won NEC er 25, FC Utrecht won 34 keer.

Op 15 februari 2004 kreeg FC Utrecht in Nijmegen een fors pak slaag: via twee goals van Niedzielan en één van Simr en Van den Doelen werd het 4-0. Twee jaar geleden won Utrecht in de Goffert met 3-0 dankzij twee doelpunten van Bart Ramselaar en één van Tasos Douvikas. Dat was de grootste uitzege van FC Utrecht in Nijmegen.