Erik analyseert FC Utrecht - Feyenoord: 'Tegengoals waren lachwekkend'

Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer
Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer © RTV Utrecht
Utrecht - Erik van der Meer analyseert in Een Berg Sport het spel van FC Utrecht in de laatste thuiswedstrijd tegen Feyenoord. De oud-speler van FC Utrecht legt aan de hand van beeld en animatie uit wat er goed en niet goed ging aan de kant van de Domstedelingen.

Hoopvol begin

FC Utrecht verloor met 1-5 van Feyenoord. Daar zag het in de openingsfase van de wedstrijd helemaal niet naar uit. "Het begin was juist goed", analyseert Van der Meer. " Je zag dat de ploeg wel wilde. Na een aantal seconden werd er al druk gezet. Dat is wat het Utrechtse publiek wil zien. Het dwong Feyenoord tot de lange bal en kwam telkens in balbezit. Op een gegeven moment zetten we druk en spelen we gewoon 10 tegen 7. Tien Rotterdammers achter de bal tegen zeven van FC Utrecht." Helaas was het goede spel van korte duur treurde Van der Meer. "Na drie minuten denk je. Dit wordt een leuk wedstrijd, maar het was heel gauw klaar."
Erik van der Meer over het sterke begin van FC Utrecht

Tegengoals zijn lachwekkend

Al in de 8e minuut komt Feyenoord op voorsprong. Ook nu weer, net als het hele seizoen, door gestuntel achterin. "De doelpunten. Dat is eigenlijk gewoon lachwekkend. Bij de 0-1 is het heel overzichtelijk te dekken, maar Flamingo, Van der Hoorn en Sagnan kijken alle drie naar de bal en laten hun speler lopen." Ook bij de 1-3 in het Comedy Capers volgens de analist. "Sagnan en Van der Hoorn lopen elkaar in de weg. Koppen de bal ook nog eens vooruit terwijl ze hem ook kunnen laten lopen voor Barkas. Dan gaat Sagnan in het vervolg heel onbeholpen over de bal heen. Maar nu. Het is nog veertig meter naar het doel en wat doet Van der Hoorn? Hij loopt gewoon met Gimenez mee. En dan laat hij hem ook nog afwerken! Dat kan echt niet op dit niveau. En natuurlijk is het een blunder van Barkas, maar dat ziet iedereen."
Erik van der Meer over de doelpunten van Feyenoord

Meer lef tonen met opbouwen

Er is verder nog werk aan de winkel voor Ron Jans in de opbouw. "Er waren momenten, die moet je pakken", laat Van der Meer zien. "Sagnan krijgt de bal, die kan hem tussendoor spelen naar Bozdogan. Dan ben je meteen twee man kwijt en kun je zelfs nog vooruit spelen naar Flamingo. Dat gebeurt dan niet. FC Utrecht kiest voor de lange bal en is hem kwijt. Eigenlijk moet Bozdogan gewoon schreeuwen: 'ik wil die bal hebben'. Dat doet FC Utrecht nog niet."
Erik van der Meer zou meer lef willen zien bij het opbouwen
Volgende week zaterdag speelt FC Utrecht in Almelo tegen Heracles. Dat wordt de eerste wedstrijd onder trainer Ron Jans.

Erik van der Meer speelde van 1985 tot en met 1995 voor FC Utrecht. Hij droeg verder het shirt van Cambuur Leeuwarden, Beerschot, Real Murcia en Veendam. Als hoofdtrainer werkte hij voor onder meer DOVO, Al-Ahli, Metaloerh Donetsk, Qatar FC en Boedapest Honvéd. Tegenwoordig is hij lid van het analistenteam van RTV Utrecht.