Spanning stijgt bij speelsters en club: vrouwen FC Utrecht klaar voor terugkeer in de eredivisie

© Orange Pictures
Utrecht - Zondag is het zover: na bijna tien jaar afwezigheid maken de vrouwen van FC Utrecht hun rentree in de eredivisie. En dan doen ze niet op de minste plek, de Galgenwaard is hun strijdtoneel. "We hebben al dertienduizend kaartjes verkocht. Een duidelijk teken dat er behoefte is aan de Utrechtse vrouwen in de eredivisie," zegt algemeen directeur Thijs van Es.
Waar de vrouwen met een schone lei beginnen, hebben de mannen van FC Utrecht onstuimige weken achter de rug. De trainer werd ontslagen, ze verloren met 5-1 van Feyenoord en Ron Jans trad aan als nieuwe trainer. Aanstaande zondag mogen de vrouwen bij de start van de eredivisie het proberen tegen de Rotterdammers. Of zij het beter gaan doen dan de mannen durft de directeur niet toe te zeggen: "Voor nu is het voor de selectie belangrijk om dit eerste jaar gewoon mee te draaien in de eredivisie en wedstrijden proberen te winnen. Ze hebben een goede voorbereiding gehad en een vol stadion kan een flinke boost geven, dus misschien zit er wel een winst in."
Na een afwezigheid van bijna tien jaar kreeg FC Utrecht dit jaar toestemming van de KNVB om onderdeel te worden van de eredivisie. Een plek waar FC Utrecht volgens Van Es thuishoort. "Achteraf is het jammer dat het vrouwenvoetbal is stopgezet in 2014. Want het past heel goed bij de stad en bij de club. Wij zijn een volksclub die midden in de maatschappij staat. Wij vonden het tijd niet meer alleen topsport te bedrijven voor mannen, maar ook voor vrouwen."

Het is niet voor het eerst dat FC Utrecht de eredivisie betreedt met een vrouwenelftal. Van 2007-2014 was FC Utrecht onderdeel van de eredivisie en betrokken bij de oprichting van de Eredivisie vrouwen. Onder andere oud-internationals Anouk Hoogendijk en Sari van Veenendaal maakte hun debuut bij de Domstedelingen. Na een aantal succesvolle jaren, was het niet meer rendabel voor FC Utrecht en werd de vrouwentak overgenomen door een sociale stichting. Uiteindelijk werkte dit ook niet en ging de vrouwentak failliet.

Volle Galgenwaard

Trainer Linda Helbling kijkt met gezonde spanning naar haar eerste wedstrijd in de eredivisie: "Ik hoop op een flink gevulde Galgenwaard. We hebben ons best gedaan op een zo goed mogelijke voorbereiding, fysiek en mentaal. Want voetbal is veel meer dan alleen met je voeten, het gaat in je hoofd zitten. Straks in de Galgenwaard kan ik niet voor ze doen. Dat moeten de meiden zelf doen en elkaar bij helpen."
Die volle Galgenwaard zit aan te komen, want de kaartverkoop loopt volgens van Es verrassend goed. "Inmiddels zijn er al dertienduizend kaarten over de toonbank gegaan. Als je je voorstelt dat de mannen, die er al meer dan vijftig jaar zijn, bij de mindere wedstrijden zo'n zestienduizend kaarten verkopen, dan is dit een geweldige start. Dit laat zien hoe veel interesse er is in het vrouwenvoetbal en hoe erg het al leeft."
Naast de verkoop van de tickets geeft FC Utrecht ook veel kaartjes weg, zo is er een samenwerking met de Katholieke Scholenstichting Utrecht (KSU), waardoor duizenden kinderen ook aanwezig zijn in de Galgenwaard.
Voor veel spelers uit de selectie is het nog best even wennen zo'n groot vol stadion straks. Want het fonkelnieuwe team is een mengelmoes van aankomend talent en routiniers. Zo zijn er aan de ene kant veel spelers van SV Saestum uit Zeist, die hiervoor het hoogste amateurniveau speelden. Aan de andere kant komen Ajax-oudgedienden Liza van der Most en Marthe Munsterman de selectie versterken.
Met deze combinatie hoopt Helbling dat de nieuwe vrouwen worden geholpen door de ervaren spelers. "We hebben meiden met de nodige ervaring in de selectie. Zij zullen opstaan en dat traject aangaan met de nieuwe meiden. Maar ze moeten het vooral gewoon zelf ondervinden, dat kan niemand voor hen doen."

Altijd in de Galgenwaard?

Dat de vrouwen zondag in de Galgenwaard spelen is eerder uitzondering dan regel, de club verwacht dat ze er dit jaar zo'n vier keer gaan spelen. Volgens van Es heeft dit niet te maken met een lagere positie van de vrouwen bij FC Utrecht. "Wij trekken de mannen en vrouwen nu gelijk bij onze club." Ook de eredivisie helpt een handje, door de wedstrijden van de mannen en de vrouwen zo min mogelijk te laten dubbelen. Waarom dan toch maar vier keer?
"Als je in de Galgenwaard speelt wil je het wel sfeervol hebben, we hebben in de coronatijd gezien dat in een leeg stadion een wedstrijd spelen niet is wat we willen, dat is niet leuk. "We moeten gaan leren hoeveel publiek er op af komt. Maar als er zo'n vierhonderd mensen komen kijken is dat veel leuker op trainingscomplex Zoudenbalch." Ook de belasting van het veld speelt een rol, volgens van Es. "En je moet niet ontkennen dat het vrouwenvoetbal nog een groei aan het doormaken is. Het mannenvoetbal krijgt veel meer inkomsten en exposure. Dat is gewoon een feit. We proberen het vrouwenvoetbal aan alle kanten onder de aandacht te brengen. Als de interesse zo hoog blijft als aanstaande zondag, kunnen wij ook meer gaan faciliteren."
Zondag om 12.15 uur spelen FC Utrecht vrouwen tegen Feyenoord in de Galgenwaard.

FC Utrecht-speelster en 13-voudig international Liza van der Most is vrijdag te gast in het RTV Utrecht sportprogramma Een Berg Sport.