Ron Jans gearriveerd op trainingsveld FC Utrecht, nieuwe trainer tekent tot zomer 2025: 'Kans die gepakt moet worden'

Jordy Zuidam en Ron Jans op het trainingsveld van FC Utrecht
Jordy Zuidam en Ron Jans op het trainingsveld van FC Utrecht © Bunnikside.nl
Utrecht - Ron Jans is gearriveerd op het trainingscomplex van FC Utrecht in Overvecht. De oefenmeester heeft bij de Utrechters een contract getekend tot medio 2025. Jans is de opvolger de ontslagen hoofdtrainer Michael Silberbauer.
Jans moet FC Utrecht weer laten opkrabbelen. De Utrechters zijn na vier eredivisieduels nog puntloos en staan zestiende. Na het ontslag van Silberbauer werd de naam van Jans al snel genoemd. Zondag, toen FC Utrecht met 1-5 van Feyenoord verloor, werd duidelijk dat hij de gedoodverfde kandidaat was voor het hoofdtrainerschap in Stadion Galgenwaard.
Vanaf maandag 11 september staat Jans voor de groep van FC Utrecht. Hij beleeft zijn debuut als hoofdtrainer van de Utrechters op zaterdag 16 september met het uitduel tegen Heracles Almelo.
De afgelopen drie seizoenen had Jans de leiding over FC Twente. Onder zijn leiding bereikten de Tukkers de afgelopen twee jaargangen Europees voetbal. Hij stopte aan het einde van het vorige seizoen omdat hij een jaar sabbatical wilde. Op die beslissing is de oefenmeester nu teruggekomen.
Eerder stond de Zwollenaar aan het roer bij FC Groningen, SC Heerenveen, Standard Luik, PEC Zwolle en FC Cincinnati. Met Zwolle wist Jans twee jaar achter elkaar de finale van de KNVB Beker te halen. In 2014 werd die beker ook daadwerkelijk veroverd. Dat jaar won hij ook met Zwolle de Johan Cruijff Schaal.

Zuidam kiest voor ervaring

Waar technisch directeur Jordy Zuidam eerder de gok nam om de onervaren Michael Silberbauer aan te stellen, kiest hij nu voor de ervaring van Jans. "Hij heeft als hoofdtrainer bij diverse clubs in binnen- en buitenland gewerkt, neemt veel ervaring met zich mee, is een Nederlandse trainer die de Eredivisie door en door kent en heeft bij meerdere clubs bewezen het maximale uit een spelersgroep te kunnen halen."
"Bovendien werkt Ron met een aanvallende blik. Hij is een teambuilder. De ploegen die hij traint, voetballen met veel spelvreugde. Daarnaast durft hij jonge, talentvolle spelers de kans te geven. Ron zal hier vanaf maandag intensief mee aan de slag gaan en we begrijpen dat dit tijd nodig heeft.”
Op de website van FC Utrecht legt Jans zijn keuze uit. "Afgelopen zomer had ik voor ogen om een sabbatical te nemen tot januari, maar soms zijn kansen er om gepakt te worden. Het eerste gesprek met FC Utrecht ging niet uit mijn hoofd: ik zie de mogelijkheden die hier liggen en voel de drang mijn bijdrage te leveren. Daarom ben ik ingestapt bij FC Utrecht, een prachtige club met een grote achterban. Het fundament ligt er, de spelersgroep heeft genoeg kwaliteit en ik geloof er heilig in dat we samen voor Europees voetbal kunnen gaan."

Ron Jans is de elfde (interim) trainer van FC Utrecht sinds het vertrek van Erik ten Hag naar Ajax, in december 2017.

Jean Paul de Jong januari 2018 - september 2018 > ontslagen

Marinus Dijkhuizen september 2018 > interim

Dick Advocaat september 2018 - juli 2019 > einde contract

John van den Brom juli 2019 - november 2020 > vertrek naar RC Genk

René Hake oktober 2020 - maart 2022 > ontslagen

Rick Kruys maart 2022 - juli 2022 > interim/einde contract

Henk Fraser juli 2022 - december 2022 > opgestapt

Aleksandar Rankovic januari 2023 > interim

Michael Silberbauer januari 2023 - augustus 2023 > ontslagen

Rob Penders september 2023 > interim