Lars van den Berg blikt terug op Tour-debuut: 'Kippenvel'

© Orange Pictures
De Meern - Lars van den Berg maakte afgelopen zomer zijn debuut in de Tour de France. De wielrenner uit De Meern kreeg anderhalve week voor de Tour een telefoontje van zijn ploegleider dat hij was geselecteerd. "Toen stond ik ineens in Bilbao aan de start van de Tour de France. Aan de ene kant was het fijn dat het onverwachts kwam. Volgend jaar hoop ik hem natuurlijk weer te rijden, alleen dan met iets meer voorbereiding", vertelde hij bij Wat als?! De Wielerpodcast.
Van den Berg had afgelopen Tour de France een belangrijke knechtenrol voor zijn Franse kopman Gaudu. De renner moest zijn kopman zo lang mogelijk proberen bij te staan in de bergen en wist in etappe 12 in de groep met favorieten voor de gele trui stand te houden. Er waren nog meerdere renners vooruit maar Van den Berg greep zijn kans voor een mooie top twintig notering. "Ik heb hartstikke hard afgezien om al die bergen te overleven. Het maakt me niet uit of de rest wel of niet sprint, ik ging er mooi voor. Voor hetzelfde geld rijd je een top tien in de Tour de France." Uiteindelijk sprintte Van den Berg die etappe naar een zeventiende plaats: vóór Adam Yates en achter gele trui drager Jonas Vingegaard.
Van den Berg over etappe 12 'Ik ga wel sprinten'
Hoewel Van den Berg al twee keer eerder deelnam aan een grote ronde -hij reed in 2021 en 2023 de Giro d'Italia- deed de Tour de France hem verbazen. "Er is zoveel media-aandacht, iedereen wil wat van je. Maar ook mensen langs de kant. Het werd op een gegeven moment bijna een geitenpad waar je stil moest staan, omdat er zoveel mensen waren waar je doorheen moest fietsen. Het gaf mij de eerste dagen heel veel kippenvel, waardoor ik door de finales vloog zonder te merken dat ik aan het afzien was."
Lars van den Berg te gast bij Wat als?! De Wielerpodcast
Lars van den Berg te gast bij Wat als?! De Wielerpodcast © BlighterProductions
Van den Berg rijdt bij het Franse Team Groupama - FDJ, hierdoor was zijn deelname aan de Tour de France extra speciaal. "Als ploeggenoot van de populaire Fransman Pinot riepen heel veel mensen mijn naam. Dat was echt zo bijzonder om mee te maken en dat zal ik voor altijd herinneren."
Ik vloog de finales door zonder te merken dat ik aan het afzien was
Lars van den Berg
Volgend jaar hoopt Van den Berg opnieuw aanwezig te zijn in de Tour de France. "Ik hoop nog net iets sterker terug te komen en dan echt voor een resultaat te rijden. De zeventiende plek gaat niemand zich herinneren en ik zelf waarschijnlijk ook niet. Maar een top tien of vijf in de toekomst zou mooi zijn."
Op 20 september staat Van den Berg aan de start van de Ronde van Luxemburg. De renner sluit zijn seizoen af met de Ronde van Lombardije in Italië. Luister het hele gesprek met Lars van den Berg terug in aflevering 12 van seizoen 4 van Wat als?! De Wielerpodcast.