Hoe verontrustend is de seizoenstart van FC Utrecht? Zo begonnen de Utrechters de afgelopen 10 jaar aan de competitie

FC Utrecht-spelers teleurgesteld na de derde nederlaag op rij
FC Utrecht-spelers teleurgesteld na de derde nederlaag op rij © FCUtrecht.nl
Utrecht - Na drie wedstrijden in de eredivisie heeft FC Utrecht nul punten, nul doelpunten voor en vijf doelpunten tegen. Mede daardoor is Michael Silberbauer deze week ontslagen als hoofdtrainer van de Utrechters. Maar hoe verontrustend is deze seizoenstart? We hebben de afgelopen 10 seizoenen op basis van het aantal punten na de eerste drie duels in kaart gebracht.

2022/2023 – 2 punten

Ook vorig seizoen was de seizoenstart van FC Utrecht niet crescendo. Integendeel. Na drie duels had FC Utrecht, waar Henk Fraser het seizoen begon als hoofdtrainer, twee punten door gelijke spelen tegen RKC Waalwijk (2-2) en Cambuur (0-0). Van FC Emmen werd met 3-2 verloren. FC Utrecht stond twaalfde. Fraser stapte tijdens het seizoen vanwege een incident met Younes op. Michael Silberbauer verving hem. Uiteindelijk eindigde FC Utrecht dat seizoen als zevende.

2021/2022 – 7 punten

Dit seizoen was de seizoenstart verre van slecht. FC Utrecht had, onder leiding van René Hake, na drie duels zeven punten bemachtigd. Feyenoord werd met 3-1 verslagen en van Sparta werd met 4-0 gewonnen, tegen FC Groningen werd met 0-0 gelijkgespeeld. Hierdoor stond FC Utrecht na drie duels derde. Na 27 speelrondes werd Hake aan de kant gezet. Ook dit seizoen werd FC Utrecht uiteindelijk, onder leiding van interim-trainer Rick Kruys, zevende.

2020/2021 – 5 punten

De seizoenstart in 2020/2021, het tweede seizoen van John van den Brom als hoofdtrainer, is gemiddeld te noemen. Er werd begonnen met gelijke spelen tegen AZ (2-2) en VVV-Venlo (1-1). Van RKC Waalwijk werd vervolgens met 3-1 gewonnen. FC Utrecht had na drie duels vijf punten en dat was goed voor de zevende positie. Tijdens dit seizoen werd Van den Brom verkocht aan KRC Genk, René Hake volgde de Amersfoorter op. Dit seizoen sloten de Utrechters uiteindelijk af als zesde.

2019/2020 – 7 punten

Het eerste seizoen van John van den Brom als hoofdtrainer van FC Utrecht begon goed. Er werd gestart met zeges op ADO Den Haag (2-4) en PEC Zwolle (3-1) en hierna werd in Stadion Galgenwaard tegen Feyenoord met 1-1 gelijkgespeeld. Met zeven punten stond FC Utrecht na drie duels op de vijfde plek. Dit seizoen werd, vanwege de coronapandemie, niet uitgespeeld. Na 26 van de 34 gespeelde wedstrijden stond FC Utrecht zesde.

2018/2019 – 4 punten

Net als in het huidige seizoen begon FC Utrecht in 2018/2019 tegen PSV en dat leverde toen een 4-0 nederlaag op. Van PEC Zwolle werd, onder leiding van Jean-Paul de Jong toen wel gewonnen (2-0), maar tegen VVV-Venlo werd met 1-1 gelijkgespeeld. FC Utrecht had na drie duels vier punten en daarmee was het de nummer tien van de ranglijst. In de vierde speelronde werd gelijkgespeeld (1-1) tegen Fortuna Sittard. Na dit duel werd De Jong ontslagen. Dick Advocaat volgde hem op en loodste FC Utrecht via de zesde plek en de winst van de play-offs naar Europees voetbal.
Het aantal punten dat FC Utrecht de afgelopen tien verzamelde in de eerste drie duels
Het aantal punten dat FC Utrecht de afgelopen tien verzamelde in de eerste drie duels © RTV Utrecht

2017/2018 – 6 punten

Onder leiding van Erik ten Hag stond FC Utrecht in het seizoen 2017/2018 na drie duels op de vijfde plek. De competitie werd gestart met een 0-3 zege bij ADO Den Haag en een 2-0 thuiszege op Willem II. Tegen FC Groningen werd met 2-1 verloren. Halverwege het seizoen vertrok Ten Hag naar Ajax. Jean-Paul de Jong maakte het seizoen af. FC Utrecht eindigde dat seizoen als vijfde.

2016/2017 – 1 punt

Zijn tweede seizoen bij FC Utrecht begon Erik ten Hag niet goed. Er werd met 1-2 verloren van PSV, met 2-2 gelijkgespeeld tegen Heerenveen en met 1-2 verloren van AZ. Na drie duels stond FC Utrecht vijftiende met slechts één punt. In dit seizoen werd de eerste zege pas geboekt in de zevende speelronde. Uiteindelijk loodste Ten Hag FC Utrecht dat seizoen naar de vierde plek. Ook werd in de play-offs het ticket voor Europees voetbal bemachtigd.

2015/2016 – 2 punten

Erik ten Hag begon zijn trainersloopbaan bij FC Utrecht met twee punten uit drie duels. Hij startte met een 3-2 nederlaag bij Feyenoord. Vervolgens werd het tweemaal 1-1. Thuis tegen Heerenveen en uit tegen ADO Den Haag. Gedurende het seizoen klom FC Utrecht onder Ten Hag omhoog en eindigden de Utrechters uiteindelijk als vijfde.

2014/2015 – 6 punten

In het seizoen 2014/2015 begon FC Utrecht nog met een 2-0 nederlaag bij PEC. Hierna werd in Utrecht met 2-1 gewonnen van Willem II en in Rotterdam werd Feyenoord met 1-2 verslagen. Hierdoor had FC Utrecht, waar Rob Alflen de hoofdtrainer was, de vijfde plek in handen. Dit was ook direct het hoogste dat FC Utrecht dat seizoen zou staan. Hierna ging het bergafwaarts en FC Utrecht stond na 34 duels op de elfde plek.

2013/2014 - 1 punt

Tien jaar geleden kende FC Utrecht ook een zeer slechte seizoenstart. Met Jan Wouters als trainer aan het roer werd er begonnen met een 1-1 gelijkspel thuis tegen Go Ahead Eagles. Het uitduel tegen FC Groningen werd met 2-0 verloren en in speelronde drie kreeg FC Utrecht flinke klop op bezoek bij FC Twente: 6-0. Na drie duels stond FC Utrecht zestiende met één punt. De Utrechters sloten het seizoen uiteindelijk nog af als tiende.

Conclusie

De seizoenstart van FC Utrecht is dit seizoen heel slecht. Niet eerder had FC Utrecht na drie duels nul punten en nul keer gescoord. Er wordt in Utrecht al gesproken over een 'FC Groningen-scenario'. Die ploeg degradeerde vorig seizoen verrassend uit de eredivisie. Vorig seizoen stonden de Noorderlingen na drie duels elfde met vier punten.
Als we naar de afgelopen tien seizoenen kijken van FC Utrecht dan is de seizoenstart wel vaker slecht geweest. Maar tot degradatiegevaar is het nooit gekomen, integendeel. Na een slechte start lukte het de Utrechters vrijwel altijd om in de top tien te eindigen. Er staan nog 31 duels op het programma voor FC Utrecht waarin 93 punten behaald kunnen worden. Feyenoord werd vorig seizoen landskampioen met 82 punten. Alles is dus nog mogelijk.