Spelers FC Utrecht trekken boetekleed aan na ontslag Silberbauer: 'Wij hebben niet geleverd, hij is de kop van Jut'

© Orange Pictures
Utrecht - Rob Penders beleeft komende zondag zijn vuurdoop als trainer in de eredivisie. De Brabander, die de afgelopen seizoenen succesvol was in de eerste divisie bij FC Eindhoven, was sinds afgelopen zomer assistent van Michael Silberbauer bij FC Utrecht. Na diens ontslag is Penders, minimaal voor de wedstrijd tegen landskampioen Feyenoord, de hoofdtrainer.
Penders stond dinsdagochtend voor het eerst als hoofdtrainer voor de spelersgroep van FC Utrecht. "Ik heb gezegd dat we als staf en als groep de verantwoordelijkheid moeten nemen. Ik voel me ook verantwoordelijk voor de resultaten en dat heb ik de groep ook meegedeeld."
Het vertrek van Silberbauer is ook voor Penders een tik. "Michael is één van de redenen dat ik naar Utrecht ben gegaan. Ik heb een goed gevoel overgehouden aan de gesprekken die ik tijdens mijn vakantie met hem heb gehad. Daarom heb ik ook de keuze gemaakt om hierheen te komen. Dan is het teleurstellend dat die samenwerking maar acht weken duurt."

Op één lijn

Penders neemt nu tot en met de wedstrijd tegen Feyenoord de taken van Silberbauer over. "Wat er daarna gebeurt is moeilijk te voorspellen. Daar heb ik ook geen invloed op. Het enige waar ik invloed op heb is aankomende zondag en daar ga ik alles aan doen." Maar FC Utrecht gaat tegen Feyenoord niet spelen in het 5.3.2-systeem waarmee Penders in Eindhoven zo succesvol was. "Dat zou heel gek zijn omdat ik alles samen met Michael heb gedaan. Wij zaten op één lijn."
Rob Penders: 'Michael en ik zaten op één lijn'
Hoe goed de band ook is, de interim-trainer heeft niet overwogen om samen met Silberbauer op te stappen. "Dat impliceert dat Michael is opgestapt, maar er is natuurlijk iets anders aan de hand. Ik vond dat ik mijn verantwoordelijkheid moest nemen om de ploeg voor te bereiden op Feyenoord."
Penders heeft geen ervaring als trainer in de eredivisie: de wedstrijd tegen Feyenoord is zijn debuut als hoofdtrainer op dat niveau. Of hij er klaar voor zou zijn om nu al definitief trainer van FC Utrecht te worden weet hij niet. "Dat is iets waar ik zelf ook over na zal moeten denken. Daar ben ik nog niet uit. Het is ook zo vers, daar heb ook nog niet over kúnnen nadenken."

Niet genoeg geleverd

Aanvoerder Nick Viergever loop al een tijdje mee in de voetballerij. Het is dan ook niet de eerste keer dat hij meemaakt dat een trainer wordt ontslagen. "Het zijn altijd hele vervelende momenten omdat je intensief met elkaar samenwerkt en een band opbouwt." Net als Penders steekt ook Viergever de hand in eigen boezem. "Deze spelersgroep is wel zelfkritisch. We hebben niet geleverd wat we van elkaar verlangen."
Michael Silberbauer was een relatief onervaren hoofdtrainer. Viergever denkt niet dat dat het probleem was van de Deense oud-speler van de FC. "Hij heeft veel ervaring als speler. En nu stond hij aan de andere kant, maar hij weet precies hoe werkt. Natuurlijk moet je dingen leren en maak je fouten. Daar werk je aan, wat spelers ook doen. Dat deed deze trainer ook, hij stond er goed op in de groep."
Nick Viergever: 'De trainer stond er goed op in de groep'
Silberbauers ontslag komt al na drie wedstrijden. Dat is erg vroeg. Of het te vroeg is wil Viergever niet zeggen. "Dat is een beslissing van de club. Wij kunnen alleen kijken naar hoe we het op het veld hebben gedaan en dat was niet goed genoeg. En daarmee hebben we hem als trainer laten vallen en is hij de kop van Jut."