Erik analyseert FC Utrecht - Heerenveen: 'Kaas van het brood laten eten'

Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer
Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer © RTV Utrecht
Utrecht - Erik van der Meer analyseert in Een Berg Sport het spel van FC Utrecht in de laatste thuiswedstrijd tegen Heerenveen. De oud-speler van FC Utrecht legt aan de hand van beeld en animatie uit wat er goed en niet goed ging aan de kant van de Domstedelingen.

Erik van der Meer speelde van 1985 tot en met 1995 voor FC Utrecht. Hij droeg verder het shirt van Cambuur Leeuwarden, Beerschot, Real Murcia en Veendam. Als hoofdtrainer werkte hij voor onder meer DOVO, Al-Ahli, Metaloerh Donetsk, Qatar FC en Boedapest Honvéd. Tegenwoordig is hij lid van het analistenteam van RTV Utrecht.

Druk zetten

Al vanaf de eerste seconden leek het alsof de spelers niet deden wat trainer Michael Silberbauer wilde denkt Van der Meer. "Het plan was druk zetten op de tegenstander. Daar zag ik niks van terug. De hele ploeg moet na 40 seconden mee en de linksback is te laat. Daarna laat de hele voorhoede van FC Utrecht het afweten. Heerenveen had alle tijd om de bal te spelen. Als het wel gebeurde waren de looplijnen niet goed. Dit is iets wat je gewoon kan trainen." Van der Meer snapt dat FC Utrecht het plan vervolgens liet varen. "Op deze manier is het allemaal verspilde energie. Het was enorm warm, dus dan is het alleen maar zonde. Wel jammer, want lukt het wel dan staat het publiek er ook meteen achter."
Erik van der Meer over druk zetten

'Postbode voetbal'

Ook de opbouw is volgens Van der Meer voor verbetering vatbaar. "Je ziet dat ter Avest alleen maar naar Van der Hoorn kijkt, terwijl hij de bal gewoon vooruit tussen de spelers van Heerenveen door had kunnen spelen. Je kan dan zelfs een 1-2 opzetten en doorspelen. Nu speelt hij de bal achterin breed en besluit Bozdogan zelfs dat hij de bal maar gewoon komt ophalen. FC Utrecht heeft daardoor geen gebruik gemaakt van de ruimte die Heerenveen liet liggen."
Erik van der Meer over 'postbode voetbal'

Pech met de lat

Het zat FC Utrecht ook niet mee vond Van der Meer. Op 0-0 schoot het in korte tijd twee keer op de lat. "Die periode die periode speelde FC Utrecht erg goed. Je merkte aan het publiek meteen dat er wat te halen viel. Zodra de bal voorin zie je meteen de drive bij de spelers, maar voordat de bal daar is. Dat duurt zo lang. En dan verlies je ook het publiek". Vlak daarna scoort Heerenveen. De analist vond dat zonde. "We zijn niet slechter dan Heerenveen"
Zondag schuift Van der Meer weer aan in de live stream waarin RTV Utrecht live verslag doet van PEC Zwolle - FC Utrecht.