Zijn broer reed er al twee, nu gaat Marijn van den Berg zijn rondedebuut maken in Vuelta: 'Ga voor etappezege'

Marijn van den Berg
Marijn van den Berg © Orange Pictures
Utrecht - Wielrenner Marijn van den Berg start aankomende zaterdag in zijn eerste grote ronde. De Utrechter staat met veel ambitie aan de start van de Vuelta in Barcelona. "Ik ga erheen met het doel om een etappe te winnen, misschien is het wat ambitieus maar je moet een ambitie hebben in een koers als deze."
Van den Berg is tweede jaars prof bij EF Education - EasyPost en reed afgelopen jaar al mooie resultaten bij elkaar. De renner uit De Meern verwacht veel van zijn eerste grote ronde. "Ik denk dat de vorm goed is. Er zitten wat lastige etappes in die niet helemaal vlak zijn, maar met wat heuvels die voor de echte sprinters misschien net wat te zwaar zijn. Daar kom ik naar voren. Daar wil ik echt vol voor gaan".
Op de vraag of het een droom is die uitkomt antwoord de renner lachend: "De Tour is toch wel waar je het meest van droomt, maar de Vuelta komt aardig in de buurt".
Ik wil gewoon graag voor die overwinning gaan
Marijn van den Berg

Zijn broer achterna

Marijns oudere broer Lars reed al eerder twee grote rondes, de Tour de France en de Giro. Lars gaf zijn broer wat advies richting zijn eerste grote ronde. "Hij is natuurlijk een heel ander type renner, maar heeft wel gezegd dat voeding echt alles is. Zodra je daarin gaat verzaken, gaat het de verkeerde kant op. Daar gaf hij mij verschillende tips over. Maar in de koers zelf weet ik wel hoe ik dat moet aanpakken", lacht Marijn.
De ploeg van Van den Berg heeft met de Amerikaan Hugh Carthy een klassementsrenner in de gelederen. Maar Carthy is niet de topfavoriet voor de eindzege. "In sommige etappes zou ik voor de ploeg moeten werken. Al verwacht ik niet dat ik de eerste ben die voor onze klassementsrenner het vuile werk moet opknappen. Ik denk wel echt dat het de bedoeling is dat ik een etappe ga winnen of in ieder geval een goed resultaat neer te zetten voor de ploeg."
In zijn eerste grote ronde hoopt Van den Berg veel te leren. "Ik hoop mezelf te leren kennen als renner, hoe mijn lichaam het verteert. Vooral in de bergetappes, dagen klimmen achter elkaar heb ik nooit eerder heb gedaan".
Van den Berg bereidde zich afgelopen juni goed voor en trainde in het Italiaanse Livigno veel op het rijden van beklimmingen. "Ik heb hard getraind in Livigno. Dus ik denk dat ik goed voorbereid ben voor de Vuelta, maar beetje nerveus ben ik wel. Zou ook een beetje gek zijn als ik dat helemaal niet zou hebben".
Van den Berg is pas tevreden met een overwinning in de Vuelta
Van den Berg is pas echt tevreden met een overwinning in de Vuelta. "De lat ligt hoog maar je moet een doel hebben. Het is niet zo dat als het niet lukt, en ik heb een paar mooie ereplaatsen, ik ontevreden ben. Maar ik wil gewoon graag voor die overwinning gaan."
De man uit De Meern weet hoe hij een Spaanse etappe kan en wil winnen. "Vanuit een uitgedund groepje en dan de sprint winnen met drie lengtes voorsprong", besluit Van den Berg vol vertrouwen.

De Vuelta start dit jaar op 26 augustus met een ploegentijdrit in Barcelona en finisht op 17 september in Madrid.