Nieuwe trainer Ivar van Dinteren van Jong FC Utrecht: 'Wij zijn niet het lelijke eendje'

© Orange Pictures
Utrecht - Ivar van Dinteren is sinds deze zomer trainer van Jong FC Utrecht. De 44-jarige oud speler van onder meer FC Groningen en FC Zwolle is de opvolger van Darije Kalezic. Onder diens leiding eindigden de Utrechtse beloften afgelopen seizoen troosteloos als laatste in de eerste divisie.
Zelf speelde Van Dinteren, in de jaren '90, ook de opleiding van FC Utrecht. Samen met Joost Broerse vertrok hij in 1997 naar FC Groningen. Nu keert hij terug in Utrecht als trainer van wat vorig jaar het lelijke eendje van de eerste divisie was. "Ik vind ons niet het lelijke eendje, dat past niet bij Utrecht", pareert Van Dinteren. "Iedereen weet, een jong-ploeg, dat zijn echt hele jonge jongens. Het is voor elke jong-ploeg moeilijk om goed voor de dag te komen."
Dat heeft te maken met de grote stap die spelers moeten maken van de jeugdopleiding naar de eerste divisie. "Ik ben trainer geweest van Jong Almere in de tweede en derde divisie. Die spelers kwamen vanuit de O19, en die stap was eigenlijk al te groot. Nu komen ze vanuit de O18 in de eerste divisie, omdat er geen O19 competitie meer is."
Ik wilde hoofdtrainer worden en ik wilde dicht bij huis zijn
Ivar van Dinteren
Toch was de keuze van Van Dinteren opmerkelijk. Hij kreeg vorig jaar veel lof als assistent van Ron Jans bij FC Twente in de eredivisie. Dan lijkt de nummer 20 van de eerste divisie toch een stap terug. De oefenmeester erkent dat. "Maar ik streef altijd naar het beste, dat heb ik mijn jongens ook gezegd. Ik ga niet voor zestig procent. En ik doe hier hetzelfde wat ik bij Twente heb gedaan, alleen ben ik nu de hoofdtrainer. Ik eis net zoveel van deze jongens als van de jongens bij Twente."
De keuze voor de Utrechtse beloften was voor Van Dinteren ook geen moeilijke. "Ik wilde hoofdtrainer worden en ik wilde dicht bij huis zijn. Dat is voor mij veel meer waard dan andere clubs ver weg."
Toch zal dat er mogelijk wel van komen, bij FC Utrecht of elders. "Iedereen die mij kent weet dat ik hoofdtrainer in de eredivisie wil worden. Maar op dit moment focus ik mij volledig op het hoofdtrainerschap van Jong FC Utrecht en met alle verantwoordelijkheden die daar bij horen."
Ivar van Dinteren over zijn keuze voor Jong FC Utrecht