FC Utrecht nog puntloos na nederlaag tegen sc Heerenveen: 'Moeten hier van leren'

© Orange Pictures
Utrecht - De seizoenstart van FC Utrecht is een behoorlijke sof geworden. De nederlaag tegen PSV vorige week was ingecalculeerd en dus moest de competitie zondag in de eigen Galgenwaard beginnen met een klinkende zege op sc Heerenveen. Niets was minder waar. De Friezen wonnen met 0-2, waardoor FC Utrecht na twee wedstrijden niet alleen puntloos, maar zelfs nog doelpuntenloos is.
De Noorse voetballers Osame Sahraoui en Daniel Karlsbakk bezorgden sc Heerenveen de zege. Sahraoui trof in de 69e minuut via de binnenkant van een paal doel. De ingevallen Karlsbakk profiteerde in blessuretijd van slordig balverlies van Jens Toornstra.
Luister terug: de hoogtepunten van FC Utrecht - Heerenveen
Zo is Heerenveen na twee competitieduels nog zonder puntenverlies, na de zege van vorige week op RKC Waalwijk (3-1). Het ambitieuze FC Utrecht is nog puntloos. De club ging vorige week onderuit bij PSV (2-0). Het is ook voor het eerst in de clubhistorie dat er na twee wedstrijden nog geen enkel doelpunt is gemaakt.
We waren niet kalm genoeg
Michael Silberbauer
Niet Heerenveen, maar FC Utrecht was lang de gevaarlijkste ploeg in De Galgenwaard. De 34-jarige Toornstra schoot in alweer zijn 26e competitiewedstrijd tegen Heerenveen rakelings over en Can Bozdogan stuitte op Andries Noppert, de lange doelman van de bezoekers. "We waren niet kalm genoeg", reageerde trainer Michael silberbauer. "Iedereen stond waar hij moest staan. De kansen zijn er, maar de nauwkeurigheid ontbrak."
Michael Silberbauer: 'We waren niet kalm genoeg'
Ook Hidde ter Avest en Anastasios Douvikas waren dicht bij de openingstreffer van de thuisploeg, maar raakten de lat. Mats Seuntjens claimde vlak na het doelpunt van Sahraoui vergeefs een strafschop na een botsing met Noppert. "Ik neem aan dat dit een incident is'", ging Silberbauer verder. "Als je naar de stats kijkt hadden we moeten winnen. We moeten ons hoofd niet verliezen en als groep dicht bij elkaar blijven. Tegen Zwolle moeten we bewijzen dat dit eenmalig was."

'Wedstrijd terugkijken en van leren'

© Orange Pictures
"Vorige week (PSV) bood nog perspectief. Deze week was het gewoon een stuk minder", vond Jens Toornstra. "We komen te langzaam in positie viel me op. Daar moeten aan de hand van beelden naar gaan kijken en wat mee doen."
Jens Toornstra: 'Moeten hier van leren'

Sagnan valt uit

Modibo Sagnan viel halverwege de eerste helft geblesseerd uit bij FC Utrecht. De Franse verdediger werd vervangen door Nick Viergever, die als enige speler sinds het seizoen 2008-2009 ieder jaar in de Eredivisie in actie is gekomen. "Dit is enorm balen voor 'Modjie'. Natuurlijk speel ik liever vanaf het begin, maar ik was nog niet topfit. En dan moet ik gewoon zorgen dat ik er klaar voor ben. Fijn dat ik nu al vroeg kon invallen, ondanks dat de aanleiding niet leuk was."
Nick Viergever: 'Iets minder op zeker'
Viergever baalde van de nederlaag. "Het was allemaal te statisch. Dan maak je het ze niet moeilijk genoeg. Er mag nog wel meer schwung komen. Iets minder op zeker en wat minder fouten."

FC Utrecht - SC Heerenveen: 0-2

69' Osame Sahraoui (0-1)
90'+2 Daniel Karlsbakk (0-2)

Scheidsrechter: Oostrom

Luister integraal terug

Iedere week biedt RTV Utrecht de mogelijkheid om de hele gestreamde wedstrijd van begin tot eind terug te luisteren.
De 1e helft van FC Utrecht - sc Heerenveen
De 2e helft van FC Utrecht - sc Heerenveen

Liveblog

90' Afgelopen. FC Utrecht verliest ook de tweede wedstrijd van het seizoen.
Luister terug: Heerenveen komt op 0-2
90' GOAL!!! Het is beslist. Karlsbakk countert naar 0-2. Zijn schot gaat via het been van El Karouani binnen.
90' De tijd begint te dringen voor FC Utrecht. Nog vier minuten blessuretijd.
87' FC Utrecht voetbalt tegen Heerenveen en zichzelf. Het lijkt aanvallen op goed geluk.
78' WISSELS FC Utrecht: Jensen, Seuntjens en Ter Avest eruit. Lidberg, Romeny en Klaiber erin.
78' WISSELS Heerenveen: Sahraoui, Nicolaescu, Nunnely en Ali eruit. Webster, Witteveen, Karlsbakk en Braude erin.
75' Toornstra heeft weer kramp. Vorige week gebeurde dat zo'n beetje in dezelfde fase van de wedstrijd.
74' WISSEL Heerenveen: Hall voor Ottele.
71' Seuntjens wordt neergelegd door Noppert die in de baan van een schot ligt. Geen penalty.
70' Wat een actie van de Noorse aanvaller.
Luister terug: Heerenveen scoort 0-1
69' GOAL!!! Heerenveen komt uit het niets op voorsprong. Sahraoui pingelt iedereen het bos in en schiet uit een moeilijke hoek binnenkant paal binnen.
66' Ramselaar gaat op rechts spelen. Dezelfde positie als Azarkan.
66' WISSEL FC Utrecht: Ramselaar voor Azarkan.
65' De openingstreffer hangt nadrukkelijk in de lucht de laatste 10 minuten.
64' Azarkan geeft voor van rechts. Seuntjens glijdt in en beroert de bal met zijn grote teen. Rakelings langs de paal
60' Jensen!!! Nee van de lijn gehaald door Heerenveen. Douvikas dan. Weer op de lat! Het stadion leeft op onder de kansenregen van FC Utrecht.
57' Op de lat!!! Ter Avest met de grootste kans van de wedstrijd. Noppert was kansloos op het schot van de verdediger van FC Utrecht.
48' Zwabberschot van Heerenveen. Barkas wordt bijna verrast!
47' FC Utrecht speelt naar de eigen Bunnikside toe in de tweede helft.
46' De tweede helft is begonnen. Er zijn geen wijzigingen op het veld.
45' Het is rust! 0-0 in de Galgenwaard.
45' Bozdogan! Het afstandschot van de FC Utrecht-speler wordt gestopt door Noppert!
45' Drie minuten extra tijd. Van Ottele met een schot van afstand! Over de FC Utrecht-goal. Het gevaar in de eerste helft moet dus van afstand komen. Net als eerder het schot van Toornstra.
42' FC Utrecht brengt nu voor de tweede keer een bal in. Opnieuw is het meteen paniek achterin bij Heerenveen.
39' FC Utrecht gooit de bal weer voor de Heerenveen-goal. Doelman Noppert werkt weg.
32' Vierde hoekschop voor FC Utrecht. Weggekopt. Voor de voeten van Toornstra. De middenvelder haalt hard uit. Via een Fries been rakelings over. Dit was de beste kans van FC Utrecht!
29' FC Utrecht is weg op snelheid. Jensen door het midden, maar de dieptepass op Douvikas is te hard.
28' Viergever maakt de aanval van Heerenveen onder aanvoering van Nicolaescu onschadelijk.
25' WISSEL FC Utrecht: Viergever voor Sagnan.
24' Sagnan is weer gaan zitten. Einde oefening. Hij heeft in ieder geval tijd weten te rekken voor Viergever om een warming up te doen. Sagnan is boos op zijn knie en slaat woedend met zijn hand op het veld.
24' We spelen weer en Sagnan komt er weer in.
22' Sagnan wordt behandeld. Viergever is warm gaan lopen.
21' Sagnan heeft pijn en is gaan zitten. Dat ziet er heel slecht uit. De Fransman raakte geblesseerd aan zijn knie bij het geven van een pass.
18' Vrije trap FC Utrecht. Toornstra met een afgemeten trap, maar iedereen gaat er met de kruin net onderdoor.
15' FC Utrecht heeft zich onder de druk uit weten te spelen en heeft Heerenveen bij de strot gepakt. FC Utrecht zet de Friezen vast.
10' Nog altijd 0-0. Heerenveen probeert druk te zetten, zodat FC Utrecht niet kan opbouwen.
7' Het publiek heeft kennelijk ook last van de hitte. Het is enorm stil in de Galgenwaard. Op het veld is het tempo ook laag bij 27 graden in de volle zon.
3' Enorme kans voor Nicolaescu! Maar de bal gaat voor de goal van Barkas langs. En het was ook nog buitenspel. Het blijft 0-0.
2' Seuntjens maakte de actie over de zijkant, maar de bal komt niet aan bij Azarkan.
1' De bal rolt in Stadion Galgenwaard!

Opstellingen:

FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, v.d.Hoorn, Sagnan, El Karouani; Bozdogan, Toornstra, Jensen; Azarkan, Douvikas, Seuntjens.
SC Heerenveen: Noppert; Ali, v.Ottele, Bochniewicz, Köhlert; Nunnely, Tahiri, Olsson, Haye; Sahraoui, Nicolaescu.

Al bijna negen jaar ongeslagen tegen Heerenveen

Vorig seizoen won FC Utrecht met 1-0, dankzij een door topschutter Tasos Douvikas benutte strafschop. Die zege past in een tendens, want van de laatste vijftien ontmoetingen tegen Heerenveen verloor FC Utrecht er niet een. De laatste Friese zege dateert van januari 2015. In de Galgenwaard werd het toen 1-2. Luciano Slagveer en Sam Larsson scoorden namens Heerenveen, Willem Janssen namens FC Utrecht.
Bij FC Utrecht ontbreken zondag de geblesseerden Anthony Descotte en Taylor Booth. Ook Luuk Brouwers is er niet bij. Hij tekent na dit weekend zo goed als zeker een contract bij Heerenveen. Bart Ramselaar, Isac Lidberg en Zidane Iqbal, die zaterdag tegen PSV ontbraken, zijn weer inzetbaar. Ook nieuwkomer Ryan Flamingo is fit en zou kunnen spelen.

El Karouani voelt geen druk

Wie er zeker bij is, is nieuwkomer Souffian el Karouani. De 23-jarige linksback kwam afgelopen zomer over van NEC. Van een club in opkomst verkaste hij dus naar een club die elk jaar speelt om Europees voetbal te halen. "Je zit bij een grotere club met andere ambities. Toch voel ik niet meer druk. Je moet lekker voetballen en lekker te ding doen. Dan haal ik het beste voor mezelf er uit."
Souffian el Karouani houdt van de sfeer in de Galgenwaard
El Karouani kwam al een paar keer op bezoek in de Galgenwaard en gaat er tegen Heerenveen voor het eerst een thuiswedstrijd spelen. "Daar heb ik heel veel zin in. Ik vond het altijd leuk om er te spelen. De supporters zijn heel actief, dat is mooi." De sfeer in de Galgenwaard kan ook intimiderend zijn, maar daar ha El Karouani als bezoeker nooit last van. "Ik hou van die sfeer, het is mooi om te zien."

Silberbauer in Een Berg Sport

Michael Silberbauer was vrijdag te gast in Een Berg Sport. Daarin werd uiteraard teruggeblikt op de wedstrijd tegen PSV. "We verliezen op details", zei de Utrecht-trainer. "We moeten volwassener worden, dan kunnen we meer uit dit soort wedstrijden halen."
Het doel voor Silberbauer is onveranderd. "We willen Europees voetbal halen." Dat moet gaan gebeuren met veel nieuwe spelers, in wie de trainer veel vertrouwen heeft. "Het zijn goeie aanwinsten. Niet iedereen is direct klaar voor het eerste zoals bijvoorbeeld Adrian Blake. Maar we vinden dat wel een groot talent."

De analyse van Erik

Erik van der Meer analyseert PSV - FC Utrecht: 'De details nekken je tegen PSV'
Verder ging Silberbauer in op de analyse van oud-FC Utrecht speler Erik van der Meer. Ze discussieerden onder meer over de details die FC Utrecht in Eindhoven een resultaat kostten.

FC Utrecht - Heerenveen begint zondag om 12.15 uur en is op de website en in de app van RTV Utrecht te volgen via een live audiostream. De verslaggevers zijn René van den Berg en Bert Kous. Erik van der Meer is de analist.