FC Utrecht begint seizoen met nederlaag bij PSV: 'Veel positieve dingen ondanks verlies'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen verloren. Het elftal van trainer Michael Silberbauer was in het Philips-stadion in Eindhoven met 2-0 een maatje te klein voor PSV.
Luister de hoogtepunten van PSV - FC Utrecht!
Nieuweling Noa Lang, die PSV vorige week vrijdag al aan de Johan Cruijff Schaal hielp, maakte in de blessuretijd van de eerste helft het openingsdoelpunt. De aanvaller schoot de bal via de binnenkant van de paal knap in de linkerbovenhoek.
Hidde ter Avest: 'Ik ben toch wel teleurgesteld, want we hadden het goed voor elkaar'
De openingstreffer viel op een ongelooflijk ongelukkig moment vond Hidde ter Avest. "Ik ben toch wel teleurgesteld, want we hadden het goed voor elkaar. Ik dekte de verre hoek af en hij schiet hem fantastisch binnen in de korte hoek."
FC Utrecht liet via de Griek Tasos Douvikas voor rust twee kansen onbenut en kort na de pauze was de spits opnieuw gevaarlijk. PSV kreeg de nodige mogelijkheden en liep uiteindelijk via invaller Yorbe Vertessen uit naar 2-0.
"Het was één foute bal en dan ligt hij in het mandje", vertelde aanvoerder Mike van der Hoorn, "Dat was een foutje van mij. Verder hebben een goede wedstrijd gespeeld."
Mike van der Hoorn: 'In de eerste helft hadden we de beste kansen'
"Aan de ene kant kijk je naar de prestatie en aan de andere kant naar het resultaat. De prestatie was goed, nu het resultaat nog", vond Silberbauer, "Dat is op zich positief, want dat is ook anders geweest."
Michael Silberbauer: 'Positief gevoel ondanks nederlaag'
FC Utrecht vervolgt de competitie volgende week zondag met een thuiswedstrijd tegen Heerenveen.
Ik ben nu al benieuwd naar volgende week
Analist Erik van der Meer
Erik van der Meer zag de wedstrijd als analist van Namen & Rugnummers Online. De oud-speler van FC Utrecht. "De eerste 25 minuten had FC Utrecht niks in te brengen. Daarna krijg je kansen. Die moeten erin. In de tweede helft zijn we er niet meer aan toegekomen."
Analyse Erik van der Meer: 'Die kansen moet je maken'
"Ik ben benieuwd naar volgende week", gaat Van der Meer verder. "Nu kon FC Utrecht op de counter spelen. Thuis tegen Heerenveen zal de ploeg zelf het spel moeten gaan maken." Van der Meer brengt vrijdag een uitgebreide analyse aan de hand van beelden in Een Berg Sport op RTV Utrecht.

PSV - FC Utrecht

Eindstand: 2-0

45' Noa Lang (1-0)
77' Jorbe Vertessen (2-0)
Scheidsrechter: Gözübüyük

90' Gözübüyük geeft het laatste fluitsignaal. FC Utrecht heeft goed gespeeld, maar PSV is een maatje te groot in Eindhoven. Het is 2-0 geworden voor PSV.
90' De wedstrijd eindigt met flipperkastvoetbal.
90' Wissel PSV: Land voor Veerman.
87' En daar is ie weer... Barkas! Hij redt op een trap van Veerman.
86' Barkas voorkomt weer een Eindhovense goal. Hij is de absolute uitblinker aan de kant van FC Utrecht. 'Ook Douvikas is een kwelgeest voor PSV. Laten we hopen dat hij blijft', aldus analist Erik van der Meer.
85' Azarkan... Mist! Goede overname van FC Utrecht. Ook deze moest er eigenlijk in.
84' Kans voor Guus Til namens PSV. Hij neemt de bal aan, draait en schiet naast.
82' WISSEL FC Utrecht: Descotte voor Toornstra. WISSEL PSV: Pepi voor De Jong en Til voor Bakayoko.
80' PSV lijkt het best te vinden. FC Utrecht is niet bij machten om nog iets te doen lijkt het.
Jorbe Vertessen gooit de wedstrijd op slot. Hij countert naar 2-0
77' GOAL!!! Balverlies van Van der Hoorn. Counter PSV! En Vertessen kan makkelijk afmaken. Het is 2-0.
71' Analist Erik van der Meer vindt PSV slordig in de afwerking. 'Als de conditie van FC Utrecht echt zo goed is geworden dit seizoen, moet het nu gaan gebeuren.'
70' PSV heeft een tandje bijgezet en FC Utrecht moet terug.
69' Vrije trap FC Utrecht. Toornstra pompt de bal in de zestien. PSV werkt weg.
68' WISSEL PSV: Vertessen voor Lang.
67: WISSELS FC Utrecht: Van der Maarel voor Ter Avest (hamstringblessure) en Labyad voor Jensen.
64' Azarkan wordt diep gestuurd door Douvikas. Benitez komt uit zijn doel en is net op tijd met de sliding. Het blijft 1-0.
57' Lang schiet! Barkas redt! Sangare in de rebound. Weer Barkas. Bal valt voor de voeten van Saibari. Barkas tikt het uit de kruising! Drie keer in een aanval redt de Griekse doelman van FC Utrecht!
55' GEEL: Teze gaat op de bon aan de kant van PSV na een smerige overtreding op Douvikas. De Griek loopt behoorlijk mank.
52' Douvikas de zestien meter in bij PSV. De Griek schiet! Benitez redt in de korte hoek.
47' Vrije trap PSV. De bal ligt op een meter of twintig. Van Aanholt neemt hem. Sagnan blokt het schot in de muur.
46' De tweede helft is begonnen!
46' WISSEL PSV: Saibari voor Babadi.
45' Het is rust in Eindhoven. PSV Leidt met 1-0.
PSV komt op 1-0 door een goal van Noa Lang
45' GOAL! Hij valt toch. Lang komt vrij en schiet in de korte hoek in de kruising. Barkas is kansloos en FC Utrecht bezwijkt toch nog onder de druk.
45' De blessuretijd is vijf minuten. Er zijn er inmiddels drie om
44' PSV speelt weer tussen Utrechtse linies door, maar Barkas heeft het door.
43' Jensen wordt vastgepakt. FC Utrecht krijgt een vrije trap rond de middenlijn.
41' WISSEL FC Utrecht: Azarkan komt erin voor Booth.
40' Booth heeft een tik gehad. Een oplap poging heeft niet geholpen. De speler van FC Utrecht is naar binnen gegaan. FC Utrecht met 10 man.
39' Nog steeds 0-0. PSV is niet meer zo overtuigend als in het begin. FC Utrecht voetbalt goed mee.
24' Teze met een wereldkans voor PSV nu. Gestopt door Barkas, maar het is ook nog eens buitenspel.
21' Douvikas!!! Naast!!! Dit was de grootste kans van de wedstrijd en de eerste van FC Utrecht. De Griekse spits wint het duel van Ramalho en kan af op doelman Benitez, maar schiet in een moeilijke hoek voorlangs. Hij had de bal breed moeten leggen op Jensen. Dan had de Deen de bal zo binnen kunnen lopen.
17' De eerste hoekschop was voor PSV. Over gekopt door Ramalho. FC Utrecht is er aanvallend nog niet aan te pas gekomen.
16' Barkas is maar vast begonnen met tijdrekken. De Griekse doelman van FC Utrecht is kennelijk op de hoogte van de historie tegen PSV.
14' Vrije trap PSV. Weggewerkt door Al Karouani.
11' Grootste kans tot nu toe. Bakayoko kan vrij uithalen binnen de zestien, maar Barkas redt met zijn benen.
10' El Karouani kan Bakayoko niet houden. Barkas wordt bijna verrast in de korte hoek.
9' Hidde ter Avest heeft een zware taak vandaag om Lang aan banden te leggen.
6' PSV kon bijna dreigend worden. De steekpass gaat tussen de Utrechtse verdedigers door, maar is te hard voor Noa Lang.
3' PSV neemt het initiatief in eigen stadion, maar heel behoedzaam. FC Utrecht houdt de gaten makkelijk dicht.
1' De bal rolt in Eindhoven. Het eredivisie seizoen is begonnen voor FC Utrecht!

Opstellingen:

PSV: Benitez; Teze, Ramalho, Boscagli, v.Aanholt; Sangaré, Babadi, Veerman; Bakayoko, De Jong, Lang.
FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, v.d.Hoorn, Sagnan, El Karouani; Toornstra, Jensen, Bozdogan, Booth, Douvikas, Seuntjens.

Historische gezien het zwaarste afiche.

PSV-uit: veel moeilijker kon de competitiestart van FC Utrecht niet zijn. De laatste competitiezege van FC Utrecht in Eindhoven vond plaats op 25 oktober 1980 en PSV maakte in dit prille seizoen al indruk in Johan Cruijff Schaal tegen Feyenoord en in het Europese treffen met Sturm Graz. Tegen geen enkele eredivisionist pakt FC Utrecht in uitwedstrijden zo weinig punten als tegen PSV.
"Moeilijk", lacht Michael Silberbauer als hem wordt gevraagd hoe hij zich de uitwedstrijden tegen PSV als trainer herinnert. Ook hij kent de geschiedenis: al 43 jaar won FC Utrecht geen competitiewedstrijd bij PSV. Ter vergelijking: in diezelfde periode werd Ajax in Amsterdam zes keer verslagen. Bij Feyenoord boekte FC Utrecht slechts drie zeges, maar daar werd wel elf keer gelijkgespeeld. De laatste keer dat FC Utrecht een punt pakte bij PSV was in 1996.
Michael Silberbauer: 'Voor een goed resultaat bij PSV moeten alle elf spelers top zijn'
De vraag is al aan velen gesteld: hoe kan het dat FC Utrecht wel zo nu en dan stunt in Amsterdam en Rotterdam, maar nooit in Eindhoven? "Het is altijd moeilijk geweest uit tegen PSV en het ziet ernaar uit dat dat dit jaar niet anders zal zijn. Het is moeilijk te zeggen hoe dat komt", zegt Silberbauer. "Toch gaan we proberen een resultaat te halen. Maar om dat te doen moet iedereen top zijn, niet negen of tien man, maar alle elf. Je zag het bij Sturm Graz, als er één is die verzaakt is PSV levensgevaarlijk."

Afwezigen
Michael Silberbauer kan in Eindhoven niet beschikken over de geblesseerden Bart Ramselaar, Zidane Iqbal en Isac Lidberg. Sean Klaiber en Ole Romeny zijn weliswaar hersteld van hun blessures, maar hebben nog een zodanig trainingsachterstand dat zij nog niet bij de wedstrijdselectie zitten.

Victor Jensen lijkt de opvolger van Sander van de Streek 'op 10'. De Deen, vorig seizoen overgekomen van Ajax, houdt concurrenten als Bart Ramselaar en Zakaria Labyad achter zich. Voor de buitenwacht is dat misschien verrassend, voor Jensen zelf niet. "Ik heb bij Ajax en vroeger in Denemarken ook vaak op die positie gespeeld. Het is mijn favoriete plek", zegt hij. "Het is lekker om in de zestien te komen en in de opbouw betrokken te zijn. En ik wil graag doelpunten maken en assists geven en dat kan vanaf die positie."
Jensen kijkt uit naar het treffen in Eindhoven. "Het is natuurlijk wel een hele goeie ploeg, maar we gaan er een leuke wedstrijd van maken. We gaan voor onze kans, alles kan gebeuren." En als hij hoort dat het ruim veertig jaar geleden is dat FC Utrecht uit van PSV heeft gewonnen in de eredivisie is Jensen duidelijk: "Dan wordt het weer eens tijd."
Victor Jensen: 'Het wordt wel weer eens tijd om te winnen bij PSV'
Door de blessure van Sean Klaiber start Hidde Ter Avest tegen PSV als rechtsachter. De Tukker kende een zodanig goede voorbereiding dat de vraag gerechtvaardigd is of hij basisspeler is, of 'slechts' de vervanger van Klaiber. "Dat moet je aan de trainer vragen", zegt Ter Avest.
De rechtsachter is vol vertrouwen voor de wedstrijd tegen PSV. "Ik denk dat je vorige week hebt gezien dat we een goeie wedstrijd hebben gespeeld tegen Espanyol. We hebben er allemaal veel zin in. We weten ook dat het een moeilijke avond wordt, maar we gaan er wel wat tegenover zetten. Je moet zelf aan de bal goed zijn. Als je de bal snel kwijt bent, blijft de druk van PSV groot."
Hidde ter Avest: 'Ik heb er zin in'

Na het stoppen van Namen & Rugnummers op de radio is de wedstrijd van FC Utrecht in Eindhoven zaterdag niet te volgen via Radio M Utrecht. Het duel is wel live te horen via een stream op onze website en in onze app. De stream begint om 16.00 uur en duurt tot het einde van de wedstrijd.