FC Utrecht in generale langs Espanyol: 'Qua spel aan de bal en verdedigend goede dingen gezien'

Tasos Douvikas scoorde tweemaal tegen Espanyol
Tasos Douvikas scoorde tweemaal tegen Espanyol © FCUtrecht.nl
Utrecht - FC Utrecht heeft de laatste test voordat de eredivisie gaat beginnen goed doorstaan. De Utrechters hadden in Stadion Galgenwaard tegen het Spaanse Espanyol de overhand: 3-0.
De startopstelling tegen Espanyol kan weleens de basis van FC Utrecht als er volgende week aan de eredivisie wordt begonnen. "Maar niks is gegarandeerd", zegt hoofdtrainer Michael Silberbauer daarover. FC Utrecht begint op zaterdag 12 augustus met een uitduel tegen de winnaar van de Johan Cruijff Schaal PSV. "Ze zagen er in de finale al uit als een goed team", zei Silberbauer.

Basisopstelling tegen Espanyol: Vasilis Barkas; Hidde ter Avest, Mike van der Hoorn, Modibo Sagnan, Souffian El Karouani; Jens Toornstra, Can Bozdogan, Victor Jensen; Taylor Booth, Tasos Douvikas, Mats Seuntjens

Voor FC Utrecht nog geen finale, maar de laatste oefenwedstrijd op de nieuwe grasmat in Stadion Galgenwaard. Die voelde voor Tasos Douvikas in ieder geval al snel weer vertrouwd. De topscorer van vorig seizoen wist al na twee minuten, voor de Bunnikside, de 1-0 binnen te werken. Na een knappe aanval gaf Ter Avest de bal uiteindelijk voor waarna de Griek de bal kon binnenwerken.
Douvikas staat in de belangstelling van meerdere clubs. Ondanks kans op blessures stelt Silberbauer de Griek gewoon op. "Zolang spelers hier zijn, zijn ze hier", zei de Deen. Boussaid, waar ook interesse voor is, daarentegen kwam in de laatste oefenduels niet in actie. "We hebben een grote groep en ik heb al veel gewisseld. Er is altijd een competitie in de groep. "
FC Utrecht-trainer Michael Silberbauer: 'Heb tot nu toe iedere week progressie gezien'

FC Utrecht de betere

Via Taylor Booth had FC Utrecht de kans om op 2-0 te komen tegen de degradant van de La Liga van vorig seizoen. Hij werd via een goed steekpass van Victor Jensen weggestuurd maar de Spaanse doelman kwam in de een-tegen-een situatie als winnaar uit de strijd.
Diezelfde Jensen gaf na een half uur spelen de bal voor. De bal bereikte niet een medespeler maar de hand van een verdediger van Espanyol: strafschop. Douvikas ging achter de bal staan en schoot de 2-0 eenvoudig binnen.
In de tweede helft bleven de kansen voor Espanyol spaarzaam. De grootste kans was voor Braithwaite. De voormalig speler van Barcelona schoot de bal hard op de Utrechtse lat waaronder Mattijs Branderhorst stond. In de eerste helft verdedigde Vasilis Barkas het doel van de thuisploeg.

Goede generale

Even voor de grote kans van Braithwaite was het al 3-0 geworden voor FC Utrecht. Via een knappe opening van Can Bozdogan kwam de bal bij Souffian el Karouani. De vleugelverdediger legde de bal panklaar op het hoofd van de ingevallen Zakaria Labyad: 3-0.
"Het is fijn om te winnen. Qua spel aan de bal en qua verdedigen heb ik goede dingen gezien", zei de tevreden trainer. "Ik denk dat we iedere week progressie hebben gezien in de voorbereiding."
Tegen Espanyol leek Silberbauer nog even een nieuwe tactiek toe te passen. Voor zo'n 30 seconden stonden er twaalf spelers met een FC Utrecht-shirt binnen de lijnen. "Ja", lacht Silberbauer breeduit. "Dat waren even teveel wissels op één moment."