Wordt fitheid een wapen van FC Utrecht? 'Je ziet het al in de kansenverhouding'

Mike van der Hoorn
Mike van der Hoorn © Orange Pictures
Utrecht - Nog iets meer dan een week en dan gaat het nieuwe seizoen van de eredivisie van start voor FC Utrecht. Afgelopen seizoen was er nog weleens commentaar op de fitheid van de spelers. Er werd ingegrepen op de performance-afdeling. Volgens verdediger Mike van der Hoorn is dat inmiddels al terug te zien op het veld.
Mike van der Hoorn ziet zeer fit FC Utrecht: 'Zie je al terug in de kansenverhoudingen'
De afgelopen week speelde FC Utrecht oefenduels tegen OFI Kreta (2-0) en Bologna (1-2). "Tegen Bologna waren we in de eerste 25 minuten goed", aldus Van der Hoorn die tot de elf behoorde die in de eerste driekwartier in actie kwamen.
In de laatste twee oefenduels was het spel van de Utrechters hoopvol, zowel qua drukzetten als combinatiespel. "We zijn echt op de goede weg. Je ziet dat we fitter worden. We hebben vandaag (woensdag, red) met hoge pressing gespeeld, vooral in de eerste 30 minuten was het tempo hoog. Dat zag je ook in de kansenverhouding en dat is een mooie afspiegeling."

FC Utrecht haalde deze zomer voormalig topatleet Rob Druppers terug. De Utrechter, die zo'n 15 jaar geleden ook al voor FC Utrecht werkte, houdt zich bezig met de fitheid van de spelers.

De zogeheten 'performance-afdeling' heeft überhaupt een nieuwe invulling gekregen. Manager Performance Jeroen Peters is vertrokken naar Club Brugge.

Naast Druppers heeft FC Utrecht ook Bjorn Rekelhof, die eerder werkte bij FC Basel, Feyenoord en Ajax, aangesteld als Head of Physical. De wijzigingen lijken qua fitheid vooralsnog hun vruchten af te werpen.

Marouan Azarkan, die tegen Bologna in de tweede helft zijn acties mocht laten zien, is nieuw bij FC Utrecht. "De eerste twee weken hebben we heel hard getraind. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Maar dat heeft ons wel heel fit gemaakt. Dus daar ben ik blij mee, we bouwen nu iets af omdat de competitie bijna gaat beginnen", aldus de aanvaller tegen RTV Utrecht.
Verslaggever René van den Berg stelde aan Van der Hoorn dan ook de vraag of fitheid een wapen gaat zijn van hem en zijn ploeggenoten. "Dat wil ik niet zeggen. Het gaat er eerst om hoe we dingen doen. Als we daardoor fitter worden en het er fitter uit gaat zien dan is dat een eindresultaat."
FC Utrecht begint op zaterdag 12 augustus aan de eredivisie met een uitduel tegen PSV.

Overzicht oefenduels FC Utrecht seizoen 2023/2024

Regioteam Amersfoort- FC Utrecht: 0-6

FC Utrecht - KAA Gent: 0-2

FC Utrecht - Sporting Charleroi: 1-2

FC Utrecht - Shaktar Donetsk: 2-4

FC Utrecht - AE Kifisia: 1-1

FC Utrecht - OFI Kreta: 2-0

FC Utrecht - Bologna: 1-2

Resterend programma oefencampagne

5 augustus: FC Utrecht - Espanyol