Nieuwe FC Utrecht-keeper gaat de strijd aan met Fabian de Keijzer: 'Ik wil hier onder de lat staan'

© FC Utrecht
Utrecht - Hij is 29 jaar en komt uit Tiel. Mattijs Branderhorst, de nieuwe keeper van FC Utrecht, speelt dichterbij huis dan zijn voorganger Vassilis Barkas. "Het is een half uurtje rijden. Bij ons in Tiel was je voor NEC, Vitesse of FC Utrecht", vertelt de doelman, die afgelopen seizoen tweede doelman was bij NEC achter Jasper Cillessen.
Hoewel hij geen basisplaats had in Nijmegen, maakt hij wel de stap van de nummer 12 naar de nummer 7 van de eredivisie. "Er zijn weinig tweede keepers die een stap omhoog maken. En daar ben ik blij mee." Want komend seizoen zou hij normaal gesproken weer tweede keeper zijn geweest bij NEC. "Het perspectief bij NEC was er niet meer en dan is het tijd om te vertrekken."
FC Utrecht is de grootste club waar ik tot nu toe heb gespeeld
Mattijs Branderhorst
Vóór de komst van Jasper Cillessen naar de Goffert had Branderhorst al indruk gemaakt door als doelman van het bescheiden NEC in de eredivisie tien keer 'de nul' te houden. "Maar daarna kwam Cillessen en dan is het weer zitten." Uitgerekend toen hij de international afgelopen seizoen een keer verving keepte Branderhorst in de Kuip tegen Feyenoord de wedstrijd van zijn leven. "Dan zet je je weer even in de etalage. Toen ging het lopen."

Hereniging met Wapenaar

Eén van de mensen die die wedstrijd tegen Feyenoord zag was Harald Wapenaar. De keeperstrainer van FC Utrecht werkte bij Willem II al met Mattijs Branderhorst. "Ik ben blij dat ik hem weer tegenkom. Na die wedstrijd tegen Feyenoord heb ik wat contact met hem gehad en daarna ben ik hier op gesprek gekomen. Dus er zal vast wel wat intern over mij gesproken zijn."
In de Galgenwaard heet de concurrent voor een plaats in de basis geen Jasper Cillessen maar Fabian de Keijzer. De Leusdenaar leek op weg om vaste waarde te worden, totdat hij geblesseerd raakte. FC Utrecht nam geen risico en huurde Vassislis Barkas. Achter hem zat De Keijzer vrijwel het hele seizoen op de bank.
"Ik ken Fabian goed en kan goed met hem overweg. Hij is een fijne collega, wij voeren een normale concurrentiestrijd. Maar het doel is duidelijk: ik wil hier onder de lat staan." Eerste keeper worden bij FC Utrecht, het is een droom voor Branderhorst. "FC Utrecht is een grote club met goeie ambities waar veel mogelijk is. Het is de grootste club waar ik tot nu toe heb gespeeld."
'FC Utrecht is een grote club met goeie ambities'