Daan Groot Zwaaftink (40) schiet Kampong in afscheidsduel naar derde divisie: 'Historie geschreven'

Feest bij de voetballers van Kampong
Feest bij de voetballers van Kampong © RTV Utrecht
Utrecht - Aan de hand van de afzwaaiende Daan Groot Zwaaftink zijn de voetballers van Kampong voor het eerst in de historie gepromoveerd naar de derde divisie. De 40-jarige middenvelder wist in de verlenging van de finale van de play-offs zijn ploeg op voorsprong te schieten tegen JOS Watergraafsmeer. Er werd over twee duels met 3-1 gewonnen van de Amsterdammers. Vorig seizoen promoveerde Kampong nog van de eerste klasse naar de vierde divisie.
Verslaggever Menno Schilder over de promotie van Kampong
Donderdag had Kampong zichzelf tekort gedaan in het eerste duel van het tweeluik tegen JOS Watergraafsmeer. De Utrechters waren beter maar er werd er met 1-0 verloren. In de return in Utrecht stond het lang 0-0. Maar Jort de Zeeuw maakte in het slot van de wedstrijd voor de bevrijdende 1-0 van de opnieuw beter spelende Utrechters. Hij schoot de bal met volle vaart in het doel van de Amsterdammers.
Kampong - JOS Watergraafsmeer
Kampong - JOS Watergraafsmeer © RTV Utrecht
Het bleef 1-0 waardoor er verlengd moest worden op Sportpark Maarschalkerweerd. Die verlenging was twee minuten oud toen uitgerekend Daan Groot Zwaaftink voor de 2-0 zorgde. De 40-jarige routinier nam de bal knap aan en schoot vervolgens koelbloedig de bal in het doel. Kampong kwam nog met een man meer te staan doordat Max Versteeg van JOS Watergraafsmeer een rode kaart kreeg.
Het werd ook nog 3-0 voor Kampong via een treffer van Bram van Buuren. Hierdoor is Kampong volgend seizoen actief in de derde divisie. Dat gaat de club dus wel doen zonder clubicoon Groot Zwaaftink. Hij stopt met voetballen. Toen de middenvelder zo'n 20 jaar geleden zijn debuut maakte in de hoofdmacht van Kampong was de club nog vierdeklasser.
Ik ga een lekker biertje drinken en mij nog één keer heel erg jong voelen
Daan Groot Zwaaftink

Droomafscheid voor Groot Zwaaftink

Na afloop stond Groot Zwaaftink emotioneel voor de microfoon van RTV Utrecht. "Ik kan met een goed gevoel stoppen. Ik ben 24 jaar drie/vier keer per week met dit elftal op pad geweest. Ik heb mooie tijden gehad en ook slechte tijden, maar altijd was Kampong daar", zei de routinier.
"Ik heb vorig jaar heel erg getwijfeld om te stoppen. Maar ik wist dat we met dit elftal konden stunten in de vierde divisie", sprak Groot Zwaaftink. "Ik besef het nog niet helemaal. Dat ik dat doelpunt maak is ongekend. Ik denk dat ik hier wel een lidmaatschap voor het leven mag afdwingen. Ik ga nu een lekker biertje drinken en mij nog één keer heel erg jong voelen."
Daan Groot Zwaaftink: 'Ik wilde vorig jaar bijna stoppen, en dan nu dit'

Euforie bij Kampong

De goal van De Zeeuw zorgde dat Kampong de verlenging in ging. "Het is 100 procent de belangrijkste goal uit mijn loopbaan. Of het de mooiste was? Dat weet ik niet helemaal zeker", zei de doelpuntenmaker. "We hadden al afgesproken om die bal zo hard mogelijk op goal te rossen."
"Ik moet het nog even laten bezinken", zei De Zeeuw over de promotie. "Ik geloof het eigenlijk niet, de derde divisie... Het is toch ongelofelijk, we gaan spelen tegen clubs als IJsselmeervogels. We hebben het meer dan verdiend, het is een ongekende prestatie."
Doelpuntenmaker Jort de Zeeuw: 'Belangrijkste goal uit mijn loopbaan'
Coach Frank Bruijnis noemde de promotie heel bijzonder. "Dit gaan mensen niet vergeten, we hebben ons seizoen tastbaar gemaakt. Ik ga hier heel erg van genieten."
Kampong-coach Frank Bruijnis: 'We hebben historie geschreven met z'n allen'

Kampong (4e divisie) – JOS Watergraafsmeer (3e divisie): 3-0 (0-1)

1-0 Jort de Zeeuw (83')
2-0 Daan Groot Zwaaftink (91')
3-0 Bram van Buuren (107')

Bijz. 95' Rood voor Max Versteeg (JOS Watergraafsmeer)

Daan Groot Zwaaftink (40) zwaait af bij Kampong
Daan Groot Zwaaftink (40) zwaait af bij Kampong © Orange Pictures