Hercules deelt in extremis tik uit aan sterker GVVV in play-offs: 'Gestolen overwinning'

© Orange Pictures
Utrecht - Geheel tegen de verhoudingen in heeft Hercules de eerste wedstrijd in de play-offs om promotie naar de tweede divisie gewonnen van GVVV. De Veenendalers waren de hele wedstrijd beter, maar verzuimden te scoren op Sportpark Voordorp. Vervolgens scoorde Hercules in de laatste minuut de 1-0, waardoor de Utrechters met een voorsprong naar de return gaan.
Hercules kende een lastige start van de wedstrijd, maar toch kreeg Tim Waterink een goede kans in de openingsfase. Daarna nam GVVV, dat Joeri Potjes vlak voor de aftrap zag afhaken, het heft in handen. De Veenendaalse ploeg had het betere van het spel en kreeg ook de meeste kansen. Zo raakte Jonathan Vergara Berrio de lat en kreeg Barry Maguire de rebound niet in het doel.
Het overwicht van GVVV werd ook uitgedrukt in de vele corners die de ploeg kreeg, maar gescoord werd er niet uit die hoekschoppen. Op slag van rust kreeg Berrio nog een dot van een kans, maar ook die ging mis. Daardoor ging Hercules, dat duidelijk meer tegenstand kreeg dan in de vorige duels tegen IJsselmeervogels, al mentale winnaar de kleedkamers in na 45 minuten bij een 0-0 ruststand.

Mulder en Lahri goud waard voor Hercules

Na rust was GVVV duidelijk minder dominant. De Veenendalers hadden al veel energie verbruikt in de eerste helft, maar gingen in het tweede bedrijf door met kansen creëren. Opnieuw lukte het de ploeg van trainer Gery Vink niet om het net te vinden. In de slotfase was Quincy Veenhof nog dichtbij, maar het was de uitblinkende Hercules-keeper Fons Mulder die redding bracht.
Kort daarna ontsnapte Hercules na een rare terugspeelbal, die net naast het doel rolde. Vervolgens werd er toch gescoord. Als een duveltje uit een doosje was het Oussama Lahri die Sportpark Voordorp in Utrecht in vervoering bracht. Hij nam de bal op de pantoffel en schoot de 1-0 tegen de touwen voor Hercules, volledig tegen de verhouding in gekeken naar het spelbeeld.

Return live op tv en radio

In de vijf minuten blessuretijd hielden de Utrechters, aangevoerd door trainer René van der Kooij, knap stand. Daardoor gaat Hercules met een 1-0 voorsprong naar de return van volgende week zaterdag. Dan wordt om 18.00 uur afgetrapt aan de blauwe zijde van Panhuis in Veenendaal. Die wedstrijd is in zijn geheel live te zien op RTV Utrecht én live te horen in het radioprogramma Namen en Rugnummers.
René van der Kooij: "1-0 is een prima vooruitzicht"
Hercules-trainer René van der Kooij erkent dat het een zware wedstrijd. "We hebben gewoon niet ons niveau gehaald", vindt hij. "We hebben voor het eerst in lange tijd weer maximale weerstand. Er zat veel hoge intensiteit in deze wedstrijd. Dat geeft niet, en er staat ook spanning op. We zijn ineens geen outsider meer, misschien hebben we daar ook last van."
"Wat wel gaaf is, is dat we de laatste negen wedstrijden maar een goal tegen hebben gekregen. We staan wel als een huis, maar hebben niet zo dominant gevoetbald als we wilden. Dat is ook de verdienste van GVVV, maar ik vond ook dat we een paar dingen echt niet goed deden."
Zijn collega-trainer Gery Vink van GVVV deelt die mening. "We hebben een goede wedstrijd gespeeld, zeker in de eerste helft. We waren heel dominant, al kreeg Hercules wel twee mogelijkheden. We waren heel goed, maar vergeten te scoren. Je weet dat ze altijd een mogelijkheid krijgen. Ze schieten die wel fantastisch binnen...", aldus Vink.
Gery Vink: "We waren heel goed, maar vergeten te scoren"
0-0 was prima geweest, 1-0 is niet onoverkomelijk. Gezien het spelbeeld heb ik wel heel veel vertrouwen voor volgende week zaterdag.
Gery Vink, trainer GVVV
"We winnen met 1-0 en ik heb het idee dat er nog 20% rek in zit", vindt Van der Kooij, kijkend naar de return. "Wij hebben nog werk aan de winkel, maar superknap voor een jonge groep dat ze fier overeind blijven. Met 1-0 is er een prima vooruitzicht. En de druk ligt bij hun."
Vink weet dat, maar haalt vertrouwen uit het spel van zijn ploeg. "0-0 was prima geweest, 1-0 is niet onoverkomelijk. Gezien het spelbeeld heb ik wel heel veel vertrouwen voor volgende week zaterdag. Dat maakt het zuurder dat je het vandaag niet kon omzetten in doelpunten."
Fons Mulder: "Gestolen overwinning"
Hercules-keeper Fons Mulder was voor ons de man van de wedstrijd. "Ik denk dat ik een paar goede ballen pak, waardoor we in de wedstrijd blijven. Het was een intensieve wedstrijd, maar mijn doel is weer schoon. Dat is heerlijk", aldus Mulder. "We kwamen niet in ons spel, dus ik denk dat we hier een gestolen overwinning hebben gepakt."
Barry Maguire vindt dat zijn GVVV onnodig heeft verloren. "We zijn de hele wedstrijd de betere ploeg", blikt hij terug. "In de tweede helft kwam Hercules er helemaal niet aan te pas, maar dan zie je dat wij stootkracht missen. En een minuut voor tijd staan we verkeerd en schiet hij hem heel mooi binnen. Goed spel is niet voldoende, maar er moeten doelpunten gescoord worden."
"Maar je speelt volgende week weer een wedstrijd. Dan heb je 90 minuten de tijd. Als je dan weer zoals vandaag speelt alleen de kansen afmaakt... Dat zit er wel bij ons in. Dan moeten we alleen dat wel doen", zegt Maguire. "Hier kunnen we wel op verder bouwen, maar volgende week zijn doelpunten nodig."
Barry Maguire: "Goed spel is niet voldoende, er moeten doelpunten komen"

Hercules - GVVV (heenwedstrijd, play-offs promotie naar tweede divisie)

1-0 Oussama Lahri (89')

Zaterdag 17 juni 18.00 uur, return: GVVV - Hercules
- Live op RTV Utrecht
- Live op Radio M Utrecht in Namen en Rugnummers