Live op Radio M: Hercules en GVVV strijden om finaleplaats play-offs

© Orange Pictures
Utrecht - In de play-offs om een plek in de tweede divisie staat hoe dan ook een club uit de provincie Utrecht in de finale. In de halve finale vindt vanavond de eerste confrontatie tussen Hercules en GVVV plaats. Volgende week zaterdag is de return in Veenendaal.
GVVV en Hercules stonden vorig seizoen beide ook al in de play-offs. Toen waren de uitgangspunten totaal anders. GVVV was herkanser in de tweede divisie en moest degradatie voorkomen. Hercules zag in de laatste minuut van de competitie de titel in de derde divisie door de vingers glippen en stond in de play-offs terwijl ze daar eigenlijk een kampioensfeest hadden willen vieren.
De aangeslagen Utrechters sneuvelden vervolgens in de eerste ronde kansloos tegen DVS'33 uit Ermelo en bleven dus derdedivisionist. GVVV haalde via Gemert en HSC'21 wel de finale maar daarin was Kozakken Boys over twee duels te sterk, waardoor GVVV degradeerde.
In het afgelopen seizoen was GVVV lang in de strijd met ACV om de titel in de derde divisie zaterdag, maar de ploeg uit Assen was net iets sterker. Hercules eindigde op grote achterstand van kampioen ADO'20 en nummer 2 VVSB als derde. In de eerste ronde van de play-offs was GVVV te sterk voor het Limburgse Groene Ster, Hercules maakte gehakt van IJsselmeervogels. Volgens IJsselmeervogels-trainer Gert Jan Karsten, die in het begin van het seizoen als trainer van Urk tegen GVVV speelde en beide ploegen dus kent, is Hercules de favoriet.

'Hercules goed collectief'

GVVV-trainer Gery Vink
GVVV-trainer Gery Vink © Orange Pictures
"Het is een goed collectief, met een paar spelers die het verschil kunnen maken", zegt GVVV-trainer Gery Vink, afgelopen zaterdag aandachtig toeschouwer bij IJsselmeervogels - Hercules. "We moeten niet denken dat we dat wel eventjes gaan doen." Vink denkt dan ook niet dat de druk bij Hercules anders is dan bij zijn ploeg. "Als je met zulke cijfers IJsselmeervogels opzij zet, voel je je top en wil je ook hogerop."
Ik droom ervan om met GVVV kampioen van Nederland te worden
GVVV-trainer Gery Vink
De druk om te promoveren leeft al het hele seizoen bij GVVV. "We hebben altijd gezegd dat we snel terug willen", zegt Vink. "Ik ben hier niet gekomen om leuk mee te doen." Toch is het voor GVVV-trainer niet het einde van de wereld als het niet lukt. "We komen van ver. We zijn aan het bouwen aan een mooi team." Vink lijkt daarmee de druk bij zijn spelers weg te willen nemen. "Dat is jouw conclusie, ik leg mezelf wel degelijk druk op. Finales zijn er om te winnen. Ik droom ervan om met GVVV kampioen van Nederland te worden. Maar of dat gaat lukken moet de toekomst uitwijzen."
Vink kan tegen Hercules weer beschikken over Genrich Sillé, die het tweeluik tegen Groene Ster miste wegens een blessure. Mats Grotenbreg speelt niet tegen Hercules. De verdediger speelt volgend jaar voor de Utrechters en heeft aangegeven de halve finale niet te willen spelen. "Dat is in onderling overleg gegaan", zegt de GVVV-trainer daarover. Mart de Jong en Achraf Nejmi zijn bij een gele kaart geschorst voor de return in Veenendaal.

Af van calimero-gedrag

"We moeten van die wolk af, ik ook", zei Hercules-trainer René van der Kooij nadat zijn ploeg de thuiswedstrijd tegen IJsselmeervogels met 6-0 had gewonnen. Drie dagen later bleek dat dat was gelukt: in Bunschoten won Hercules opnieuw, nu met 5-0. GVVV is echter andere koek, weet Van der Kooij.
Hercules-trainer René van der Kooij
Hercules-trainer René van der Kooij © Orange Pictures
"Het is een goeie, lastige ploeg", vindt de Hercules-trainer. "Ze hoeven niet per se het spel te maken, want met de snelheid die ze voorin hebben kunnen ze ook op de omschakeling spelen. Dat is vervelend voor ons, want een ploeg die met ons mee voetbalt gaat er af."
Een ploeg die met ons mee voetbalt gaat er af
Hercules-trainer René van der Kooij
Dat de druk bij Hercules anders is dan bij GVVV vindt Van der Kooij onzin. "Wij moeten af van dat calimero-gedrag, daar hebben we een veel te goeie ploeg voor. We zijn zeker niet minder dan GVVV, we moeten onze kans pakken."
Van der Kooij kan niet beschikken over Shannon Carmelia. De verdediger is op pad met Curaçao. Dirk Homoet, die volgend seizoen voor GVVV speelt, keert terug in de wedstrijdselectie na een enkelblessure. Marijn Ploem mist bij een gele kaart de return van volgende week.

Hercules en GVVV speelden nog nooit een officiële wedstrijd tegen elkaar. In augustus 2019 eindigde een oefenduel tussen beide ploegen in Veenendaal in een 3-1 zege voor De Utrechters.

Hercules - GVVV is zaterdagavond vanaf 18.00 live te volgen in Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht. René van den Berg en Bert Kous zijn de verslaggevers.